Fiala o kongresu: Nevezmeme celou ODS a nevyhodíme ji

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
7. 1. 2014 19:50
Kandidát na předsedu ODS je připraven spolupracovat i s bývalým vedením strany.
Petr Fiala.
Petr Fiala. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Favorit na příštího předsedu ODS Petr Fiala spolustraníkům nedoporučí žádná jména na své místopředsedy. Spolupracovat bude s kýmkoli, koho strana zvolí.

A to i v případě, že by občanští demokraté poslali do čela strany někoho z bývalého vedení.

"Mým úkolem není nadiktovat si místopředsedy, ale zajistit, aby pak fungovali jako tým," komentoval rozhodnutí nedoporučovat žádná jména Fiala.

Nevyslyší tak výzvy části spolustraníků, aby se do vedení znovu nedostaly staré tváře. "Krátkodobým cílem ODS musí být navolit zcela nové vedení," uvedl po volbách například Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské ODS, jejímž členem je i Fiala.

"Nevezmeme celou ODS, nezmačkáme ji a nehodíme do koše. Nestavěl bych to tak, že tenhle byl poslední rok ve vedení, tak už by tam znovu být neměl. Potřebujeme lidi s důvěrou od stranické základny," mírní názory kolegů Fiala.

Předpokládá ovšem, že se vedení výrazně obmění. "Nálady jsou ale podle mě takové, že mnoho lidí ve vedení nezůstane," myslí si Fiala.

Doufá také v to, že část možných kandidátů nakonec o místo ve vedení usilovat nebude. "Něco se možná vyřeší samo před kongresem," dodal Fiala.

Změny v orgánech strany

Dalšími kandidáty na předsednický post jsou kromě Fialy europoslanec Edvard Kožušník a Miroslava Němcová. Pokud je Fiala porazí, hodlá přímo na kongresu prosadit změnu stanov. Chce snížit počet členů výkonné rady tak, aby v ní každý region měl pouze jednoho zástupce.

Nyní má výbor zhruba 40 členů, po změně by jich zbyla polovina. "Výkonná rada v současném složení není schopná fungovat," vysvětlil Fiala. Kromě toho by rád zřídil další orgán strany, který by měl zhruba stovku členů z jednotlivých oblastí.

Kongres ovšem nebude moci podle nových pravidel ihned volit. "Z kongresu vyjdeme s novým vedením, a když to dobře půjde, tak s novými stanovami," potvrdil Fiala.

Krátce po kongresu chce také sestavit stínovou vládu složenou z expertů na jednotlivé oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy