ODS na kolenou, zachrání ji akademik v jejím čele?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 11. 2013 16:15
V zákulisí ODS se mluví o Petru Fialovi, může mít podporu i klíčových lidí
Petr Fiala. Měl by být zachráncem uvadající ODS?
Petr Fiala. Měl by být zachráncem uvadající ODS? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miroslavě Němcové, která už ohlásila kandidaturu na post šéfky ODS, možná vyvstane vážný konkurent. Značnou podporu by ve straně mohl získat někdejší rektor Masarykovy univerzity v Brně a exministr školství v Nečasově vládě Petr Fiala.

Sám Fiala svou kandidaturu dosud neohlásil, ale také ji nevyloučil. "Pokud jde o mne, slyšel jsem leccos, nicméně jakákoliv funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit," napsal Fiala v krátkém prohlášení.

Zároveň se v něm ale vymezil vůči současnému vedení strany: "Voliči nyní dali jasný signál, že chtějí změnu, že jim současná podoba ODS nevyhovuje."

První krok ke kandidatuře už nicméně Petr Fiala udělal - ve čtvrtek se stal členem ODS.

Pospíšil: Podpořím konsenzuálního kandidáta

"Jsem strašně ráda, že to udělal i že je mým kolegou ve vedení poslaneckého klubu," komentovala jeho krok nově zvolená místopředsedkyně klubu Jana Černochová.

Petr Fiala byl ministrem školství za ODS, ale jako nestraník. Jako nestraník také vedl jihomoravskou kandidátku partaje do těchto sněmovních voleb. Jako v jednom z mála krajů tam ODS dostala 2 mandáty - lépe na tom byla ODS jen v Praze (4 poslanecká křesla) a stejně ve Středočeském kraji (také 2 mandáty). Jinde získala ODS jen po jednom poslanci a ve třech krajích zůstala zcela bez mandátu.

Petr Fiala by mohl mít podporu i současného místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila, o kterém se také mluví jako o možném kandidátovi.

"Určitě je to jedno ze zajímavých jmen. Já se teď snažím najít řešení, které pomůže ODS. Mým zájmem není být za každou cenu předsedou," naznačuje svoji případnou podporu Pospíšil. A dodává, že se už s Petrem Fialou bavil o budoucnosti ODS.

Ideální by podle Pospíšila bylo najít kandidáta se širokou podporou. "Pokud se najde takový konsenzuální kandidát, má moji podporu," říká Pospíšil.

"Byl by to dobrý lídr," přidává se exposlankyně Lenka Kohoutová, která se do Sněmovny tentokrát nedostala. "ODS je v situaci, kdy potřebuje nový vítr do plachet," dodává.

Fialu už do čela strany veřejně (v rozhovoru pro Týden.cz) podpořil i předseda senátorů za ODS Jaroslav Kubera.

"Prozatím na jeho případnou kandidaturu nemám názor," říká naopak další z místopředsedů ODS Tomáš Chalupa.

Nový vítr pro ODS?

"Na rozhodování je pár týdnů času. Ale pokud bude Petr Fiala do vedení ODS kandidovat, určitě ho budu podporovat," prohlašuje poslankyně Černochová s tím, že myslí i třeba post místopředsedy. "Má kredit veřejnosti," dodává s poukazem na volební výsledek ODS na jižní Moravě.

Diskuse o kandidátech na předsedu uvnitř ODS po volebním šoku teprve začínají.

Kongres strany se sejde v Praze v půlce ledna.

Archivní snímky: ODS na cestě k vrcholu a zase dolů

"Já osobně si myslím, že by předsedou měl být Zbyněk Stanjura, ale on si nese punc Nečasova člověka, někoho, kdo bývalému předsedovi kryl záda," říká člen ODS, který si nepřeje být jmenován.

A tentýž člověk hodnotí i pozici volební lídryně strany: "Miroslava Němcová je báječný člověk s morálním kreditem, mám ji skutečně rád. Ale vést politickou stranu, která možná končí, by měl přece jen člověk s pevnou rukou."

Miroslavu Němcovou naopak podporuje např. bývalý primátor Prahy za ODS Bohuslav Svoboda. "Myslí si na křeslo prvního místopředsedy, pokud by předsedkyní byla Mirka Němcová," prozrazuje zatím tiché úvahy v zákulisí ODS jeden z dlouholetých členů.

Sám exprimátor Svoboda v rozhovoru pro Aktuálně.cz už řekl, že zájem o post "místopředsedy" mít bude.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba hned po volbách, ve kterých se jako lídr jihočeské kandidátky do Sněmovny nedostal, oznámil, že kandidovat na předsedu nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy