ODS čeká, s čím přijde Ištvan. Nečase nevyloučí

Jakub Novák
31. 10. 2013 12:50
Špičky ODS zatím nechtějí čtvrteční rozsudek Nejvyššího soudu výrazněji komentovat.
Martin Kuba, 1. místopředseda ODS, na tiskové konferenci po pádu Nečasova kabinetu. Červen 2013.
Martin Kuba, 1. místopředseda ODS, na tiskové konferenci po pádu Nečasova kabinetu. Červen 2013. | Foto: Reuters

Praha - Rozhodnutí Nejvyššího soudu, které umožňuje stíhání expremiéra Petra Nečase v kauze poslaneckých trafik, zatim špičky ODS komentují velmi opatrně a odmítají vyvozovat jakékoli konkrétní důsledky.

"Je to rozhodnutí soudu a respektuji ho," říká úřadující předseda strany Martin Kuba.

Ačkoliv respektuje rozhodnutí soudu, o poznání méně respektu chová ke státním zástupcům a jejich postupu v této kauze."Já se obávám, že jak ta celá kauza začala s velkou pompou, padla na ní vláda a otřásla se celá společnost, tak jsme zatím jako společnost příliš důkazů toho, co se reálně stalo - čí je třeba těch 150 milionů a zda souvisely s Úřadem vlády a Janou Nagyovou - neviděli," konstatuje Kuba.

Podívejte se: ODS na cestě k vrcholu a zase dolů

K otázce dalšího setrvání Petra Nečase se pro Aktuálně.cz vyjádřili místopředsedové strany Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil.

Řešit si to musí sám Nečas

Oba se přitom shodují v tom, že na centrální úrovni tuto záležitost ODS řešit nebude.

"Otázku svého dalšího setrvání v ODS si podle mého vyřeší pan expremiér sám, zatím jsme se o tom s nikým nebavili," říká Němcová.

"Počkáme na rozhodnutí toho soudu, protože může být úplně stejně bez výsledku, jako bylo doposud všechno, co pan Ištván udělal. Já ho určitě k odstoupení ze strany vyzývat nebudu," dodává.

Záležitosti nyní již "soukromé osoby" nechce místopředseda Pospíšil nijak komentovat, prakticky ze stejného důvodu je podle něj zbytečné, aby o případném pozastavení členství nebo odchodu ze strany rozhodovali občanští demokraté na centrální úrovni.

"V ODS nemá, pokud vím, žádnou funkci a nepředpokládám, že bychom to řešili na centrální úrovni," řekl v této souvislosti Pospíšil. "Pokud to někdo vnímá jako problém, ať to případně řeší místní orgány ODS tam, kde je dotyčný členem," dodal pouze.

Sám Nečas se ve věci rozsudku Nejvyššího soudu nijak nevyjádřil. Mobilní telefon nezvedal a nereagoval ani na SMS.

 

Právě se děje

Další zprávy