ODS ani po 10 hodinách handrkování neví co s Topolánkem

Kateřina Eliášová
23. 3. 2010 16:40
Šéfa partaje vyzval k odchodu jeho dlouholetý spojenec - předseda Senátu Přemysl Sobotka
ODS jedná od sedmé hodiny ranní. Novináři vyčkávají.
ODS jedná od sedmé hodiny ranní. Novináři vyčkávají. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úderem sedmé hodiny ranní začalo v jedné z kanceláří pankráckého sídla ODS jednání, na kterém se rozhodne o osudu předsedy Mirka Topolánka. A také o další budoucnosti a směřování strany.

Ani po dlouhém jednání ovšem není jasné, jaký bude výsledek. Špičky Občanské demokratické strany si udělaly před polednem pauzu, protože místopředseda partaje Ivan Langer odjel do Poslanecké sněmovny. Po poledni se opět připojil k jednání. Nikdo však nechtěl prozradit, co se uvnitř odehrává.

Zdroje v ODS Aktuálně.cz nepotvrdily informace některých médií, že Topolánek se už svých funkcí vzdal, naopak tvrdí, že Topolánek to udělat nechce. "My můžeme jen doporučovat, ale právo odvolávat či jmenovat nemáme," napsal v SMS zprávě jeden ze členů jedenáctičlenného grémia.

Silové řešení však ODS podle dostupných informací nechce, stejně jako svolání kongresu ještě před volbami.

Odejdi, nabádal Sobotka

Přemysl Sobotka
Přemysl Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Grémium se mimořádně sešlo kvůli pondělní výzvě Přemysla Sobotky, v níž požádal Topolánka, aby odstoupil z jihomoravské kandiátky a zvážil své působení v čele strany.

V průběhu večera a noci se k výzvě přidali i senátor Alexandr Vondra a místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Členové grémia nechtěli svůj postoj před jednáním komentovat, podle zjištění Aktuálně.cz má předseda Senátu Sobotka mezi nimi své spojence.

Co možný Topolánkův pád způsobilo?

Jeho slova na adresu církve, gayů a židů, která pronesl v neformálním rozhovoru pro gay časopis LUI a která redaktor natočil na video, jež dnes na youtube sledují tisíce lidí.

Topolánek už ustál větší průšvihy: po prohraných krajských volbách v roce 2008 uhájil křeslo předsedy, o nějž soupeřil s pražským primátorem Pavlem Bémem. Ustál i tzv. toskánskou aféru a rovněž loňský pokus změnit programový kongres na volební a vyměnit jej. Vaz mu tedy nakonec zlomí slova, která jsou pro mnoho členů ODS pověstnou poslední kapkou.

 

Právě se děje

Další zprávy