Odeberte parlamentu volné jízdenky, žádá dopravce

Martina Macková
10. 1. 2008 13:40
Šéf sněmovny: Nejde to, nejsou to tramvajenky
Foto: Jan Langer

Praha - Majitel firmy Student Agency požádal předsedy obou komor parlametu, aby odebrali poslancům a senátorům průkazky, které je opravňují k bezplatnému cestování ve veřejné dopravě. 

Poslanci neplatí jízdné nejen ve veřejné dopravě a státních společnostech, ale ani soukromým dopravcům, jako je Student Agency. Podle rozhodnutí soudu z konce listopadu by nestátním přepravním firmám platit měli.

"Žádáme vás, abyste senátorům vyměnili průkazky, kde je napsáno, že mají nárok na bezplatné cestování a informovala je, jak mají postupovat, pokud chtějí využít nárok na proplacení nákladů," píše se v dopise, který napsal majitel firmy Radim Jančura.

Infobox

O čem a jak rozhodl soud:

  • Obvodní soud pro Prahu 1 dne 28.11.2007 zamítl žalobu společnosti Student Agency na stát o náhradu jízdného za předem dohodnutou cestu europoslance Josefa Zieleniece a senátora Igora Petrova a rozhodl, že zákon o bezplatném cestování ústavních činitelů České republiky se nevztahuje na soukromé dopravce.
  • Soud se výhodou bezplatné přepravy zákonodárců zabýval na základě žaloby ředitele dopravní společnosti Student Agency Radima Jančury, který tak upozornili na nezákonnost a nesmyslnost bezplatné přepravy zákonodárců.
  • Podle názoru soudkyně se zákon o bezplatném jízdném vztahuje pouze na veřejnou dopravu provozovanou státem. Bezplatná přeprava soukromými přepravci je zásahem do nedotknutelného soukromého vlastnictví, v tomto případě neslučitelného s veřejným zájmem. Poslanci a senátoři musí řádně platit jízdné a jízdenky mohou následně předložit k proplacení Kanceláři PSP nebo Senátu.

Čtěte dále: Přestaňte vozit politiky zadarmo, radní právníci drahám

Nemůžeme jim průkazy vzít, ani vyměnit

Oba ústavní činitelé, Miloslav Vlček i Přemysl Sobotka, ale tvrdí, že to udělat nemohou.

"Není to tak jednoduché. Nelze vyměnit průkazky, které jsou zákonem dané. Rozsudek soudu zákon nemění, ten by se musel nejprve novelizovat. Je populistické žádat odebrání průkazů, když to nemůžeme udělat," řekl Aktuálně.cz předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Také předseda sněmovny Miloslav Vlček to odmítá. "Není to možné udělat! Průkaz poslance dostane každý po složení slibu a odevzdá jej při rezignaci, není to nějaká tramvajenka. Zákon by se musel změnit a já se o to pokoušel třikrát, vždy to bylo zamítnuto," řekl Vlček.

Prebendy prý zhubnou 

Nicméně chystá komplexní změnu, která by nejenže vypustila ze zákona nárok na bezplatné cestování, ale řešila i všechny příplatky zákonodárců. Vlček dlouhodobě prosazuje, aby parlamentní politici měli jeden plat, ze kterého by si hradili vše potřebné.

Kromě přehlednosti by to podle něj ušetřilo i spoustu papírování.

"Čekám nyní na informace, jak proplácení nákladů řeší evropské země, a podle toho bych pak sepsal novelu zákona. Počítám, že do roka bych normu předložil," dodal Vlček.

 

Právě se děje

Další zprávy