Nový šéf ČSSD Sobotka: My penze znárodňovat nebudeme

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
21. 3. 2011 17:35
Rozhovor s čerstvě zvoleným předsedou ČSSD o taktice ve sněmovně a rušení reforem
Stínový premiér
Stínový premiér | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bohuslav Sobotka, čerstvý vítěz klání o křeslo předsedy ČSSD - a stínového premiéra - vyvrací spekulace o brzké velké koalici ODS s ČSSD.

A opakuje, že bez nových voleb by sociální demokraté do vlády nešly - ať už s kýmkoliv.

Zato po volbách, třeba i předčasných už napřesrok, si umí představit koalici třeba i s TOP 09. Reformy současné vlády by nerušil všechny, chystané daňové změny ale ano. "Změny ministra Kalouska prohloubí sekeru státního rozpočtu, která je už dnes 130 miliard korun," prohlašuje nový předseda ČSSD.

Zelené ani lidovce nepohřbívá - a v dohledné době s nimi chce jednat, aby zjistil, "jestli mají strategie, jak oslovit voliče".

Při rozhovoru působí jako vždy: mírně, korektně, ale zasměje se jen občas a ihned zase zvážní.

A.cz: Změní se teď nějak taktika ČSSD ve sněmovně poté, co jste dostal mandát předsedy strany?

Taktika je dána počtem našich poslanců, je jich pořád jenom 56. To je zoufale málo na to, abychom svrhli vládu. Stačí na to, abychom iniciovali mimořádné schůze sněmovny. Už tento týden se budeme snažit, aby mimořádná schůze o kauze ProMoPro a o zásahu Vojenské policie v ČT skutečně byla. Budeme také iniciovat hlasování o nedůvěře vládě, ale zatím to není na pořadu dne.

A.cz: Podpoříte KSČM, která chce už nyní vyvolat hlasování o nedůvěře vládě?

KSČM to zahájila sama bez sociální demokracie, nemají na to dostatek hlasů. My chceme ta témata řešit na mimořádné schůzi, pokud se nám to nepovede, poradíme se, jak dál postupovat.

A.cz: Takže kdyby se vám mimořádná schůze nepovedla, objevily by se vaše podpisy pod iniciativou KSČM?

To už je kdyby, kdyby...

A.cz: Vy ale víte, že vám koalice zřejmě neschválí program mimořádné schůze...

Třeba se ve vládní koalici něco pohne. Věci veřejné jsou strana, která je v určitém vnitřním varu, třeba tam najdeme nějaké hlasy.

Věci veřejné jsou zatím spíš sekta

A.cz: Mluvil jste o možných předčasných volbách už příští rok...

Pro efektivní vyslovení nedůvěry se nejdřív musí rozpadnout vládní koalice. Může to být mnohem dříve, než budou krajské volby. Bylo by užitečné, aby se pak spojily krajské volby s volbami do sněmovny.

A.cz: Koalice vaše zvolení předsedou ČSSD neuvítala - až na Víta Bártu z VV. Co z toho pro sebe vyvozujete?

Výroky pana Bárty se velmi často mění. Myslím, že Věci veřejné musí projít vnitřní demokratickou revolucí, aby přestala být kombinací sekty a byznys podniku. Zatím je to spíš parodie na politickou stranu.

A.cz: Uvnitř ODS se spekuluje o velké koalici s ČSSD. Připadá teď po vašem zvolení velká koalice v úvahu, nebo ne?

Nepůjdeme do vlády bez nového mandátu od voličů. 56 mandátů je příliš málo, abychom v jakékoliv vládě mohli smysluplně napravovat chyby Topolánkovy a Nečasovy vlády. A představa, že to děláme v koalici s ODS je ještě více absurdní, než že to děláme v koalici s TOP 09.

A.cz: Takže si dovedete představit koalici s TOP 09?

Bez voleb si neumím představit žádnou koalici.

A.cz: A po volbách?

Sociální demokracie má široký koaliční potenciál, jediná politická strana, se kterou nemůžeme udělat koalici, je KSČM. Platí Bohumínské usnesení a to sjezd nezrušil.

O vlásek předsedou ČSSD
O vlásek předsedou ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Zelené bych nepohřbíval, Zemana ano

A.cz: Mluvil jste i o možné koalici s lidovci nebo zelenými, pokud by se dostali do sněmovny. Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman to už v médiích označil za nekrofilní nápad...

Chci se sejít s předsedy zelených a KDU-ČSL. A bude mě zajímat, jestli mají strategie, jak zaujmout voliče. A pokud jde o nekrofilii, tak by se týkala spíš Zemanovců než KDU-ČSL nebo zelených. Já bych je nepohřbíval.

A.cz: Připusťme, že by příští rok byly předčasné volby. Rušili byste pak skutečně některé vládní reformy?

Záleží na tom, jaké. Nepochybně by to bylo zrušení poplatků ve zdravotnictví, vrácení snížené sazby DPH, pokud ji koalice sjednotí přes náš odpor na 17,5 procentech - ve snížené sazbě by mohly být potraviny, léky a knihy. A uvidíme, jak bude schváleno to, čemu vláda říká důchodová reforma. Pak bychom řekli korekce. A ohledně zdravotnictví nechceme kategorie péče podle toho, co si pacient může a nemůže dovolit zaplatit.

A.cz: Na sjezdu zaznělo, že byste mohli zrušit i 2. pilíř penzijního systému, tedy připojištění v soukromých fondech. Naplnilo by se ono Rathovo: znárodnili bychom jejich peníze?

Za prvé: tam nebude co znárodňovat. Pokud druhý pilíř vznikne, bude fungovat krátce, moc peněz tam nebude. Neznamená to, že bychom ho rušili, ale provedli bychom parametrické změny.

A.cz: Jaké konkrétně?

Třeba ohledně zdrojů, které bude tento pilíř používat na vrub průběžného systému. Není to znárodňování, klientům peníze nikdo nevezme. Ale můžeme jim třeba dát možnost - jako se to stalo na Slovensku - vrátit se do průběžného systému, pokud mezitím zjistí, že individuální spoření pro ně nemusí být tak výhodné, jak si mysleli třeba pod dojmem bombastické reklamní kampaně.

Přímá volba prezidenta bude!

A.cz: Věříte, že bude přímá volba prezidenta?

Počítám, že se shodneme na přímé volbě prezidenta a že schválíme včas příslušný ústavní zákon.

A.cz: Ale třeba od senátorů - a to z řad ODS i ČSSD - zní silné hlasy, že se k tomu příliš nekloní...

Budu apelovat na senátory sociální demokracie, aby návrh podpořili, jakmile přijde z poslanecké sněmovny. Myslím, že ve sněmovně je docela šance, abychom se shodli. Jako sociální demokraté velmi stojíme o to, aby se prodloužilo funkční období přímo voleného prezidenta, aby volby byly na podzim spolu s jinými volbami. Ušetřilo by to hodně peněz a myslíme, že by to zvýšilo volební účast.

A.cz: Koho by předseda ČSSD rád viděl na Hradě?

Rád bych tam viděl poněkud pokrokovějšího kandidáta, než je současný prezident Václav Klaus. Ať už ve vztahu k budoucnosti České republiky nebo k Evropské unii. Já doufám, že najdeme kandidáta, který dokáže uspět, osloví širší spektrum voličů než jen voliče sociální demokracie, i když voliči sociální demokracie budou rozhodující.

A.cz: Můžete říci nějaké jméno?

My teprve zahájíme ve vedení strany konečně debatu o prezidentském kandidátovi. Já ji nechtěl rozvíjet před sjezdem. Já jsem velmi otevřený k spolupráci s lidmi, kteří se pohybují v liberálním středu. Nevidím nutně, že by to musel být člověk, který platí členské příspěvky v sociální demokracii.

A.cz: Připadá v úvahu ještě Jan Švejnar nebo už ne?

Otázka kandidatury Jana Švejnara je plně otevřená.


 

Právě se děje

Další zprávy