Vzkaz Nečasovi z Brna. Všechny vládní reformy zrušíme

Petr Holub
20. 3. 2011 6:00
Má se vláda po sjezdu ČSSD bát silnější opozice, nebo má víc "klidu na práci"?
Vítěz a druhý na pásce: předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho 1. místopředseda a oponent Michal Hašek
Vítěz a druhý na pásce: předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho 1. místopředseda a oponent Michal Hašek | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Zůstaneme v opozici až do příštích voleb. Pokud vláda přesto prosadí reformu daní, zvýšení DPH a změnu penzí, pak všechno zrušíme, jakmile k tomu dostane od voličů mandát.

Vzkaz premiérovi Petru Nečasovi, ať s nimi při svých reformách ani nehledá kompromis, odhlasovali delegáti brněnského sjezdu ČSSD.

Šest hlasů pro Sobotku

Spolupráci s jakoukoli z vládních stran odmítli delegáti tím, že zvolili předsedou Bohuslava Sobotku. Ten se od svého rivala Michala Haška nejnápadněji lišil jednoznačně formulovanou větou: "Bez voleb by sociální demokracie do vlády vstupovat neměla, 56 současných mandátů ve sněmovně je příliš málo na korekci chyb Nečase a Topolánka," řekl ve svém nominačním projevu.

Hašek útočil na Nečasův kabinet slovy: "Je to nejhorší vláda, kterou tato země od roku 1989 měla."

K případné spolupráci s některou z vládních stran se však nevyjádřil.

Sobotkův výrok mohl zabrat, protože vylučoval, že se bude opakovat dva roky stará historie. Tehdy sociální demokracie svrhla hlasováním o nedůvěře Topolánkovu vládu, nejvíc na to ale doplatila sama: "Veřejnost přijala pád vlády spíše s rozpaky. Pravici se nakonec podařilo postavit proti naší straně část proevropsky naladěných občanů," připomněl Sobotka hlavní důvod, proč ČSSD loni prohrála sněmovní volby.

Delegáti dali přednost Sobotkovi i tím, že do stranického vedení zvolili v naprosté většině jeho přívržence. Místo v politickém grémiu neobhájili z Haškových příznivců na sjezdu Roman Onderka, Milan Urban a Petr Hulínský.

Namísto nich nastoupili Sobotkovi spojenci Jiří Dienstbier a Martin Starec, doplnit je může ještě Jeroným Tejc, pokud po Sobotkovi převezme vedení poslaneckého klubu.

Druhý pilíř zrušíme

Sjezd zároveň zavázal nové vedení třemi deklaracemi o zvyšování DPH, penzijní reformě a obraně sociálního státu, které vylučují jakoukoli spolupráci na reformách.

"ČSSD vyzývá vládu, aby nespouštěla penzijní reformu bez souhlasu ústavní většiny," stojí v jedné z nich. Zároveň sociální demokraté žádají, ať „vláda naprosto upustí od zvyšování cen základních potřeb skrze manipulace se sazbami DPH."

Z deklarací přitom vyplývá, že stávající podoba reformy je pro sociální demokraty nepřijatelná. Odmítají zvláště zavedení druhého pilíře penzijního systému, který předpokládá spoření na důchod u soukromých fondů: „V případě zavedení 2. pilíře penzijní reformy jej ČSSD zruší, anebo transformuje tak, aby nevysával peníze z průběžného systému financování důchodů," zavázali delegáti budoucí levicovou vládu.

Stejně chtějí postupovat u daňové reformy: „ČSSD vrátí sociálně citlivé položky do snížené sazby DPH, případně bude kompenzovat potřebným negativní dopady zvýšení cen."

Přes snížení DPH hodlají sociální demokraté zvyšovat příjmy státní pokladny. Proto obnoví daňovou progresi u daně z příjmu fyzických osob, zvýší podnikové a majetkové daně. Lepší výběr daní zajistí zavedením majetkových přiznání.

Odmítnutím vládních návrhů získají sociální demokraté prostor, aby prosazovali vlastní alternativy k penzijní a daňové reformě. Práce na podrobném návrhu penzijní reformy dokončí odborný tám pod vedením Vladimíra Špidly nejpozději za měsíc. 

Paroubek v soft provedení

Politici vládní koalice vzali postoj sociální demokracie na vědomí: "Beru to jako pokračování té tvrdé, nesmiřitelné, demagogické a paroubkovské politiky, byť v poněkud ´soft´ provedení. ČSSD půjde nadále cestou extrémní, populistické levice," uznal předseda poslanců ODS Petr Tluchoř, že kompromis se sociálními demokraty je vyloučen.

Populismus nového šéfa opozice, tedy nemožnost dohody o reformách připustil i premiér Petr Nečas.

Nového předsedu ČSSD odsoudil za přehnané levičáctví jménem TOP 09 předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. Pouze Vít Bárta z Věcí veřejných věří, že se koalice se Sobotkou na reformách přece jen dohodne.

Obavy, že tvrdý postup zavede stranu do izolace, netajil v Brně bývalý ministr vnitra Martin Pecina: „Sociální demokracie se na úrovni Sněmovny všichni ostatní štítí, nikdo s námi o ničem nejedná, nejsme schopni si vydobýt poměrné zastoupení v orgánech, nejsme schopni uzavírat jakékoli kompromisy ohledně jakýchkoli zákonů. To bude, obávám se, pokračovat, takže podle mě půjde v dalším období o křeč," postěžoval si internetovému deníku Referendum.

Změnu si sliboval od Haška. Proto po jeho porážce rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že opouští vrcholnou politiku.

 

Právě se děje

Další zprávy