Sobotka: Můj mandát je silný a ČSSD nyní jednotná

Martina Machová Martina Machová
19. 3. 2011 21:27
Bohuslav Sobotka hodnotí své zvolení a sjezd ČSSD
Bohuslav Sobotka se stal novým předsedou ČSSD. Chystá se kritizovat i tvořit
Bohuslav Sobotka se stal novým předsedou ČSSD. Chystá se kritizovat i tvořit | Foto: Petr Protivánek

Brno - Sociální demokraté zvolili nové vedení, které je povede nejméně do krajských a senátních voleb v roce 2012. V čele již naplno stojí Bohuslav Sobotka, z postu prvního místopředsedy bude jeho kroky sledovat jihomoravský hejtman Michal Hašek

Nový lídr považuje svůj mandát za silný a hned se chce pustit do práce. První kroky budou mířit k ostatním stranám, chce jednat i s těmi, které nejsou v parlamentu.

A.cz: Jak hodnotíte průběh sjezdu?

Myslím, že se nám podařilo zvolit obnovené vedení sociální demokracie, jsou v něm zastoupeny starší a úplně nové tváře. Že je to vedení, které skýtá záruku jednotného postupu a chování sociálně demokratické strany.

A.cz: Myslíte si, že vás mandát je silný? Vaše vítězství bylo velice těsné.

To, že mandát byl ze dvou kandidátů ve dvou kolech tajné volby a na sjezdu bylo zastoupeno šest set delegátů, což je velmi reprezentativní část ČSSD, vnímám jako silný demokratický mandát, který jsem tady získal proto, abych vedl sociální demokracii.

A.cz: Jaký bude váš první krok v této funkci?

Určitě jsem slíbil, že sociální demokracii budu věnovat hodně pozornosti. Letos, pokud si odmyslím doplňující volby na Kladně, nás nečekají žádné volby a rád bych se soustředil dovnitř sociální demokracie - aby se politická strana změnila, aby se otevřela a abychom z ní skutečně vybudovali sociálně demokratickou stranu, která bude schopna oslovit mnohem širší část veřejnosti, než tomu bylo do teď.

Pokud jde o první kroky, určitě chci hovořit s našimi spojenci, partnery, rád bych hovořil se zástupci odborových svazů a občanských iniciativ, které kritizují politiku vlády. Současně bych se rád sešel s předsedy parlamentních politických stran - začal bych schůzkou s panem premiérem. Myslím si, že je slušnost po sjezdu, abychom tato jednání absolvovali.

A.cz: Vy jste byl dlouhodobě prvním místopředsedou, nešlo toto prosadit či prosazovat již během předchozího mandátu?

Z části se to povedlo, z části se to nepovedlo. Vedli jsme tu vážnou debatu o tom, jakou cestou by se sociální demokracie měla ubírat a já cítím mandát pro to, co já nazývám programová opozice, tedy jasný důsledný opoziční postoj vůči této vládě a slušné, solidní a promyšlené fungující alternativy, které bude předkládat sociálnědemokratická strana.

Ne jen radikální kritika, ale i jakým způsobem bychom postupovali my, kdybychom nesli vládní odpovědnost. Možná v minulosti právě to "B" chybělo. ČSSD se soustředila více na kritiku, než aby formulovala a spolupracovala na alternativách vůči tomu, co nabízí pravicová koalice.

Byl bych rád, kdyby se sociální demokracie otevřela, kdybychom skutečně hledali odborníky, kteří by byli ochotni přemýšlet s námi o alternativách. Rád bych komunikoval s občanskými iniciativami a odpory, prostě vytvářeli širší hnutí, které by pomohlo naši společnost změnit

A.cz: Mluvil jste o schůzkách s předsedy parlamentních stran. Na sjezdu se ovšem rovněž hodně diskutovalo o spolupráci s lidovci a zelenými. Jaké máte s nimi plány?

Sejdu se s předsedou Strany zelených a s lidovci. Bude mne velmi zajímat, jaké mají tyto dvě strany plány. Zatím to nevypadá, že by mířily do poslanecké sněmovny, alespoň z průzkumů veřejného mínění.

Nicméně sociální demokracie by o to do značné míry stála, aby se zde objevily nové politické subjekty, se kterými bychom mohli vést debatu o možném budoucím vládním programu a hledat shody.

 

Právě se děje

Další zprávy