Noví poslanci dostali vodiče, malé lavice a plán jezů

Martina Machová Martina Machová
22. 6. 2010 19:12
První den ve Sněmovně: Poslanci se ztráceli po chodbách i ve jménech kolegů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do historických útrob majestátního domu v pražské Sněmovní ulici se po dlouhých týdnech vrátili zákonodárci. Tedy, vrátili: starých tváří dorazila míň než polovina, pro nováčky začal boj s vnitřním řádem sněmovny.

Labyrint chodeb se stal oříškem číslo jedna.

"Nevyznám se tu. Chodím intuitivně, ještě dlouho budu bloudit," přiznal například nový místopředseda ODS a poslanec za Moravskoslezský kraj Pavel Drobil.

Plánek prý ovšem nemá. "Ujal se mně pan poslanec Krupka, vždy mne dovede ke dveřím, do jídelny, do kanceláře," vypočítával.

Výjimka mezi nováčky, avšak Petr Skokan s orientací po budově viditelně problém neměl.

"Já to tu znám. Ještě z doby, kdy jsem sem chodil jako starosta nebo hejtman," vysvětloval bývalý hejtman Libereckého kraje za ODS, dnes poslanec za Věci veřejné.

Se svou postavou ovšem narazil na potíže jinde.

"V poslanecké lavici je málo místa pro dvoumetrové chlapy, takže víc se tu bude líbit našim místopředsedkyním, které se tam lépe složí. My co máme dlouhé stehenní a holenní kosti, tak je to trochu problém, ale já to zvládnu," popsal své první dvě hodiny v jednacím sále.

"Pokud by se vám zdálo, že tu dělám divné pohyby, tak to si protahuji bolavá záda," dodal.

To jiný severočeský poslanec, sociální demokrat Jaroslav Foldyna, se bez dlouhé rozcvičky rovnou vrhnul do víru sněmovních obchodů.

"Rozkoukávám se velmi rychle," chrlil ze sebe: "Hledám lidi, se kterými by se dalo spolupracovat na zákonu o liniových stavbách. Potřebujeme prosadit dálnici, jezy a nacházím tu porozumění."

Fotoreportáž Ludvíka Hradílka: Tolik blondýn! A kníže bez občanky

Rébusem - pro samotné poslance, ale i novináře - byla i poznávací hra: Kdo je ještě poslanec a kdo ve foyer jen postává jako host.

"Některé staré bardy znám z médií, sněmovna se ale dost obměnila. Rozhodně si nejsem jistá, kdo ještě kolega je a kdo už ne," přiznala tápání mezi zákonodárci třeba pražská poslankyně za TOP O9 Gabriela Pecková.

A v hodnocení prvního dne sněmovny použije nečekaně slova, které kuloáry příliš často nezní: "Atmosféra byla velmi přátelská. Bylo to velice kultivované prostředí, tak doufám, že to tak vydrží."

 

Právě se děje

Další zprávy