Nováčci zatím bloudí, sněmovnu si musí teprve prochodit

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 6. 2010 17:09
Ne všem poslancům se jejich kancelář líbí, říká kancléř sněmovny
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dosud se v areálu propojených malostranských paláců nikdo neztratil, ale nováčci v Poslanecké sněmovně dost tápou.

"Zatím jsem rád, že trefím z jednacího sálu na záchod. Do jídelny mě vždycky někdo odvede," prohlásil s nadsázkou jeden z nově zvolených zákonodárců.

Všichni už mají své kanceláře, ale spokojeností zrovna nehýří. Ale to je tak vždy, říká kancléř dolní komory parlamentu Petr Kynštetr.

Aktuálně.cz: Už jsou všichni poslanci definitivně usazeni v kancelářích?

To rozřazení je vždycky složitá záležitost. Jsou tady krásné kanceláře, kde je jen jeden stůl, a pak jsou kanceláře, které jsou průchozí nebo kde jsou dva, případně tři poslanci. A klub dostane počet kanceláří a pak se s tím musí popasovat. Ale tato záležitost je v podstatě skončená. Poslanci jsou usazeni a víceméně uspokojeni.

A.cz: Říkáte "v podstatě". Znamená to, že ještě něco zbývá?

Samozřejmě, že tam budou dotahy. Klub má počet míst podle členů, ale někteří se stanou ministry a místa uvolní. Pak může klub řešit ty naléhavé případy, třeba průchozí kanceláře.

A.cz: Stěžoval si někdo?

Rozdělení míst, které klub dostal, je na tajemnících klubů. Byli u mě asi dva nebo tři poslanci. To byli noví poslanci, kteří říkali, že mají průchozí kanceláře nebo že by chtěli jinou. Pokud chtějí jen úpravy, to umíme udělat.

A.cz: Jaké třeba?

Třeba místo jedné skříně dvě, nějakou poličku, odkládací stolek. Neumíme probourat zeď nebo ji přistavět.

A.cz: Jak se přesouvaly ty kluby, které už ve sněmovně byly?

Kluby ODS, ČSSD a KSČM zůstaly, kde byly. Ale to, co ztratil klub ČSSD, získaly Věci veřejné, a to, co ztratila ODS, dostala TOP 09, která je tam, kde byl dřív klub KDU-ČSL. Takže jen minimální přesuny.

A.cz: Chtěli noví poslance třeba plánek komplexu budov?

Tak oni ten plánek samozřejmě dostali. Pohybují se tady ještě složitě. Nějaké označení tady je, ale prostě se to musí naučit. Musí si ty objekty prochodit. Za dva měsíce to už bude jinde.

 

Právě se děje

Další zprávy