Nová fakta: Straka občan byl. Ale odmítl

Sabina Slonková, Pavel Baroch
28. 3. 2006 14:38
Praha - Lidovci stáhli z kandidátky fotbalového trenéra Františka Straku. Prý kvůli problémům s občanstvím. Ministerstvo vnitra říká: Nesmysl.

Příběh kandidatury karlovarského lídra KDU-ČSL Františka Straky se změnil v přetlačovanou lidovců a ministerstva vnitra.

Jisté je jen jedno: Straka o poslanecký mandát usilovat nebude. Proč? To už tak jasné není.

Lidovci: Vnitro nás poškodilo

Hodinu po poledni informoval mluvčí lidovců Ondřej Jakob, že ministerstvo vnitra znemožnilo Strakovi, aby se volebního klání zúčastnil.

"Je to zvláštní postup, ministerstvo muselo vědět, že dnes je termín pro odevzdání kandidátních listin. Přesto nevyhovělo žádosti o rozklad k udělení občanství pana Straky," prohlásil Jakob.

Stačil ale jediný telefonát a ukázalo se, že to není pravda. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz právě dnes dopoledne ministr vnitra František Bublan potřebné dokumenty podepsal. František Straka tedy dnes získal české občanství, které je jednou z podmínek pro účast ve volbách.

"Kromě toho, že jsme o jeho rozkladu rozhodli, bych rád upozornil, že pan Straka ke dnešnímu dni občanství prokazovat nemusel. Termín mu vyprší až ke dni voleb. Rozhodně jsme to tedy nebyli my, kdo kandidatuře pana Straky bránil," konstatoval ministr vnitra František Bublan.

Dvojí hra s voliči

Mluvčí lidovců Jakob připustil, že věděli, že občanství stačí prokázat až v den voleb. Stažení Straky z kandidátky ale vysvětluje snahou hrát fér hru s voliči.

"Pan Straka mohl čekat, jak jeho rozklad proti neudělení občanství dopadne, ale nechtěli jsme hrát s voliči dvojí hru," vysvětlil Jakob.

"Můžeme samozřejmě pouze spekulovat o skutečné motivaci ministerstva vnitra. Faktem zůstává, že svým přístupem znemožnilo kandidaturu významné české osobnosti, a výrazně tak ovlivnilo volební soutěž," prohlásil předseda strany Miroslav Kalousek.

Žádost o udělení občanství vnitro původně Strakovi zamítlo letos 6. března. Straka proti tomu podal rozklad a ministr měl až šedesát dní na své rozhodnutí.

"Rozhodl jsem tedy ještě před termínem, po čtrnácti dnech. Pan Straka navíc doplňoval nějaké nové skutečnosti, které bylo potřeba prověřit. Takže opravdu nevím, co mi vlastně lidovci vyčítají," podotkl Bublan.

Straka: Už vlastně občanství nechci

Celý příběh má nakonec nečekané vyústění. František Straka dnes po poledni svoji žádost o české občanství stáhl. A to jen pár hodin poté, co je od ministerstva dostal.

"Nevím, proč bych dál žádal o občanství, když nemůžu kandidovat," zdůvodnil pro Aktuálně.cz svůj krok Straka.

Lidovci nakonec neskrývali překvapení, že se Straka občanství dočkal. "My jsme to, bohužel, skutečně nevěděli, že pan ministr dnes rozhodl. Kdybychom to věděli, mohlo všechno dopadnout jinak. A navíc: pan Straka dosud nebyl o rozhodnutí ministra oficiálně informován, nesložil slib, takže české občanství podle našeho názoru stále nemá," tvrdí Jakob.

Straka podle něj bude lidovce nadále podporovat a kandidovat za ně do Evropského parlamentu.

Lídrem kandidátky KDU-ČSL na Karlovarsku bude místo Straky chebská radní Jana Křížová.

Podle politologa Tomáše Lebedy ze Sociologického ústavu Akademie věd má KDU-ČSL v Karlovarském kraji kvůli jeho velikosti jen minimální šanci dostat do sněmovny i lídra své kandidátky. "Straka by nikdy získat mandát nemohl, ale mohl odebrat hlasy jiným stranám," řekl Aktuálně.cz Lebeda.

Vietnamci jako nešvar

Pozicí Františka Straky coby volebního lídra silně otřáslo hned první velké mediální vystoupení. V Otázkách Václava Moravce se Straka vyjádřil o Vietnamcích jako o nešvaru.

"Je nesmírně důležité, abychom udrželi v kraji naše podnikatele. Abychom tenhle nešvar, který tady je - včetně toho, co bylo jmenováno: Vietnamci a tak dále - aby to u nás nebylo, aby to zmizelo," řekl Straka v přímém přenosu ČT.

Straka následně svůj výrok zmírnil a v MF Dnes vysvětlil, že chce podporovat malé a střední podnikatele a aby se na tržištích neděly nekalé věci.

Straky se pak zastal i předseda lidovců Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy