Nejen Hašek, stejně vám chtěl lhát i hejtman Zimola

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl
31. 10. 2013 5:30
Byl jsem s manželkou, řekl na otázku deníku Aktuálně.cz, zda byl v sobotu v Lánech.
Jiří Zimola.
Jiří Zimola. | Foto: ČTK

Praha - I když se místopředseda ČSSD Michal Hašek stal díky televiznímu interview hlavní postavou mezi zapírači Akce Lány, do poslední chvíle posílal voličům zcela lživé odpovědi také další významný funkcionář  ČSSD Jiří Zimola.

Aktuálně.cz přistihlo hejtmana Jihočeského kraje při zjevné lži jenom několik hodin před tím, než on a další účastníci schůzky v Lánech po několika dnech konečně přiznali pravdu.

Redakce Zimolovi ve čtvrtek po půl desáté položila jasnou otázku, zda se lánské schůzky zúčastnil. "Byl jsem se svou ženou, která se mnou byla na vyhlašování výsledků voleb v Praze," odpověděl na to v rozporu s pravdou politik, který jako stínový ministr životního prostředí aspiroval po volbách na místo v nově dojednávané vládě. "Dokonce vám můžu říci, ve kterém krámu jsme zrovna byli, protože vím, co jsem tam kupoval," tvrdil ještě před desátou hodinou dopolední.

Nepravdivé odpovědi pak rozvedl ještě do několika dalších vět. "Je to spekulace, kterou stále někdo vyvolává s cílem ukázat, že se v Lánech údajně měly domlouvat nějaké puče. Je to nesmysl," uvedl například a dokonce ještě na této mystifikaci voličů zaútočil na své stranické oponenty.  

"Já chápu, že se Zaorálkovi nebo Dienstbierovi hodí teď dát do souvislostí, že se v sobotu večer údajně něco upeklo, aby se to v neděli uskutečnilo," rozhořčoval se a rozhovor ještě zakončil výzvou: "Ať to dokáží." 

Lhali nám všichni

Pohled do zpravodajského archivu posledních několika dní říká, že to nebylo poprvé, co Jiří Zimola médiím a potažmo veřejnosti o schůzce neříkal pravdu, i když až do čtvrtka se omezoval jenom na prohlášení, že lánská schůzka jsou jenom spekulace.

MF Dnes připomněla, že se  v pondělí dvakrát za sebou jihočeského hejtmana napřímo zeptala, zda na schůzce s prezidentem byl, a Jiřího Zimolu opakovaný dotaz rozčílil. Kolikrát má prý opakovat, že jde o spekulaci. Další den, uvedly noviny, poslal po dalším dotazu SMS zprávu, že na svých slovech trvá.

Připomeňme, že už v sobotu večer, jak ukázala reportáž vysílaná o den později, vykroutit se z odpovědi o účasti o schůzce se snažil také nově zvolený předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc a senátor Zdeněk Škromach. "Pokud máte informace, tak jistě máte i záběry," řekl reportérce ČT Tejc, Škromach jen s úsměvem prošel.

Když to prasklo

Když chtěl deník Aktuálně.cz po středečním přiznání konfrontovat Jiřího Zimolu s jeho nepravdivými odpověďmi, nebral svůj mobilní telefon a nereagoval ani na zaslanou SMS. Nebylo tedy možné ani položit otázku, jakou ze svého faux pas vyvodí osobní či politickou odpovědnost.

Média však jeho odpovědi zaznamenala. Hejtman se pokouší ospravedlnit své lhaní podobně jako ostatní. Kanálu ČT24 například řekl, že dostal pozvání od prezidenta a jel prý na schůzku s tím, že jede k němu a další účastníky neznal. Vzápětí však uvedl: "Na schůzku jsem dostal pozvání několik dní předem od kolegy Michala Haška."

Své dosavadní lži pak serveru Novinky.cz obhajoval závazkem, který dal dalším aktérům porady v Lánech.   

 

Právě se děje

Další zprávy