První slova po Lánech: Buď já, nebo Hašek, řekl Sobotka

Jan Němec (redaktor) Martina Machová Simona Holecová, Jan Němec (redaktor), Martina Machová
30. 10. 2013 18:15
Předseda ČSSD mluvil s novináři jen několik minut poté, co se Hašek a spol. přiznali.
Ve volebním štábu ČSSD
Ve volebním štábu ČSSD | Foto: Reuters

Praha - Puč se nepovedl, politická mrtvola nejsem. Tak zhodnotil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Akci Lány bezprostředně poté, co ji skupina straníků kolem Michala Haška (Jeroným Tejc, Zdeněk Škromach a Jiří Zimola) po hodinách lží přiznala.

Ve vůbec prvním rozhovoru, který k přiznání poskytl, Sobotka uvedl, že s pučisty, jak jim říká, se hodlá vypořádat po svém. Zatímco spor s Haškem vyhrotí 10. listopadu na ústředním výkonném výboru ČSSD otázkou „Hašek, nebo já", Jeronýmu Tejcovi je ochoten odpustit. Tejc se mezitím stihl stát předsedou klubu nově zvolených poslanců ČSSD.

Přátelé Hašek, Tejc, Škromach a Zimola navzdory předchozím tvrzením přiznali, že v Lánech za prezidentem bez vás skutečně byli. Může zůstat Michal Hašek ve vedení ČSSD?

Bohuslav Sobotka: Myslím, že to není jen můj názor, že k tomu dospívá stále více lidí v sociální demokracii: 10. listopadu se musí rozhodnout, kdo ve vedení zůstane. Jestli Bohuslav Sobotka, nebo Michal Hašek. Musíme ukončit schizofrenii, která se v sociální demokracii táhla už dlouhou dobu. Možná jsem udělal chybu, že jsem se ji nepokusil ukončit ještě před volbami. Tahle schizofrenie nás obrala o řadu hlasů.

Vláda se ale bude opírat o poslance - a tam jednoznačnou podporu nemáte. Jeroným Tejc, kterého označujete za pučistu, se stal předsedou poslaneckého klubu…

Z klubu mám dobrý pocit, debata byla absolutně konstruktivní, tam nikdo nezpochybnil, že by předseda měl vést vyjednávací tým. Na předsednictvu strany se ukázalo, že dvacet kolegů na to má jiný názor. Dneska jich už možná tolik není. A myslím, že klub bude respektovat rozhodnutí ústředního výboru. Buď to povede Sobotka, nebo Hašek - a klub to bude respektovat. A já to budu respektovat taky.

Vy to stavíte: Sobotka, nebo Hašek?

Já to stavím tak, že je potřeba ukončit schizofrenii. Aktuálně je to Sobotka, nebo Hašek. Strana nemůže mít dvě hlavy.

Tejc potřebuje sebereflexi

A teď ten, kdo vám - vašimi slovy - vrazil kudlu do zad, je předsedou poslanců. Platí tedy - buď se přidá ke mně, nebo ho zaříznu?

Já doufám, že klub bude respektovat výsledek ústředního výkonného výboru, včetně předsedy poslaneckého klubu. Ale současně si myslím, že i Jeroným potřebuje určitou sebereflexi. Pokud se prostě podílel na těchto krocích, nemůže se tvářit, že se nic nestalo. Ale já respektuji autonomii poslaneckého klubu, záleží na klubu, jaké bude mít vedení.

A co kdyby třeba ústřední výkonný výbor doporučil, že by Jeroným Tejc neměl být předsedou klubu?

Teď potřebujeme rozhodnutí ústředního výkonného výboru o tom, kdo je předseda. Než se dostaneme k tomu dalšímu. Už nechci, aby se tady vedly naprosto nesmyslné diskuse, že předseda je tady, fajn, ale vyjednávací tým povede někdo úplně jiný. Vypadáme jako naprostí idioti. To, co se stalo na předsednictvu, nás připravilo o kredit. Kolegové Tejc a Hašek se zachovali pubertálním způsobem. Jako by to byla nějaká dětská hra. Jako bychom spolu bojovali v nějaké místní organizaci nebo na okresní konferenci. Vůbec si neuvědomili, že nejde o sociální demokracii, ale o zemi, o to, jaká bude vláda.

Vy jste ale neodpověděl. Může ústřední výkonný výbor - ať to navrhnete vy, nebo někdo jiný - odhlasovat doporučení poslancům, aby Jeroným Tejc nebyl předsedou klubu?

Taková usnesení bych nepokládal za šťastná. Poslanecký klub by měl sám rozhodovat, kdo je, nebo není v jeho čele. Na druhou stranu zdůrazňuji: Z kroku Jeronýma Tejce jsem velmi rozčarován.

Jsem politické zombie

Nebyla to tedy v úterý fakticky vaše prohra, že ho poslanci zvolili předsedou?

Určitě by to nebyla první ani poslední prohra v mém životě. Koneckonců jsem byl už popraven na schůzi vedení sociální demokracie.

Takže Tejcovo zvolení považujete za prohru?

Já jsem teď takové politické zombie. Na předsednictvu mě Michal Hašek nechal chladnokrevně popravit, ačkoliv jsem legitimní předseda sociální demokracie, ačkoliv jsme volby vyhráli a máme šanci sestavit vládu. A já teď jako politické zombie si ledacos mohu dovolit. Na ústředním výboru požádám delegáty, aby jasně rozhodli.

I předseda může odpouštět

Ještě jeden pokus: Můžete jako předseda spolupracovat s tzv. pučistou?

Ale předseda taky může odpouštět. I když je politické zombie.

A.cz: Kdy vy osobně jste se dozvěděl, že je skupinka sociálních demokratů v Lánech?

Dozvěděl jsem se to tak, že mi říkali lidé, že to říkali v televizi.

A.cz: Tam to ale říkali až někdy v neděli. Vy jste to do té doby nevěděl?

Já jsem nevěděl, že byla nějaká schůzka v Lánech. Mě na tu schůzku nepozvali.

Nechali mne jako blbce mluvit v televizi

A.cz: To jsme si všimli. Ale spíš, zda vás někdo neinformoval už během soboty...

Já jsem byl v televizi, v sobotu i v neděli, pučisti mě tam nechali jak blbce vyprávět o tom, co bude po volbách, a pak mě na předsednictvu strany odvolali. Možná to mohli říct a nemusel jsem do televizních pořadů chodit. Mohl jsem říct: Počkejte si, jak to dopadne na předsednictvu.

Ale skutečně: O schůzce mě nikdo z účastníků neinformoval.

A.cz: A když jste se to dozvěděl, volal jste někomu z těch, kteří tam byli?

Nevolal. Neřešil jsem to, bral jsem to jako spekulaci, ale zapadalo mi to do toho, co se dělo. Zkrátka bral jsem to jako součást akce, která se tu měla odehrát - bez ohledu na to, jaký by byl výsledek sociální demokracie.

A.cz: To vaše stranické oslovení přítel, přítelkyně dostává trochu jiný nádech...

Nepochybně ano. Volební výsledek byl hubený, myslím, že nás to všechny mrzí, ale i s tím hubeným výsledkem se dá naložit mnohem lépe, než v roce 2010. teď jsme schopni sestavit vládu, tehdy jsme neměli žádného partnera, s kým bychom vládu sestavili. Naopak se všichni domluvili proti nám.

Dneska chtějí všichni se sociální demokracií mluvit. A po nás se chtělo, abychom byli lídry této diskuse - a my si sami nechali strategickou iniciativu vyrazit z rukou. Úplně hloupým, školáckým pučem, který se navíc, jak se zdá, nepovedl.

Optimální vláda? Trojkoalice s ANO a lidovci

A.cz: Právě, ale do 10. listopadu se ale - alespoň oficiálně - dít nemůže. Neztratíte příliš pozici u politických partnerů?

Objektivně nemůžeme. Byl jsem připraven na jednání už v neděli večer, ale byl jsem vyřazen z vyjednávacího týmu. Dnes jsem se alespoň sešel s panem Bělobrádkem, předpokládám, že v krátké době se sejdu i s panem Babišem. Žádám je, aby měli trpělivost.

A.cz: Jaký půdorys vlády byste si teď, v této situaci, představoval jako optimální?

Optimální je stabilní. To zanmená, kdyby všechny tři politické strany vyslali do vlády své zástupce.

A.cz: Andrej Babiš momentálně říká, že ne, že by ANO jen podpořilo vládu ČSSD a KDU-ČSL, a v tom případě lidovci říkají, že do toho patrně nepůjdou...

Budeme se snažit naše partnery přesvědčit, budeme hledat cestu, aby to spojení bylo pevnější. Pokud jsou všechny strany zapojeny, nejlépe prostřednictvím i svých předsedů. Pak nejste odkázáni na několikastupňové vyjednávání, řada věcí se dá domluvit rovnou.

Pokud by ale partneři odmítli do vlády vstoupit - nevylučuju ani tuto variantu, pak tu bude vláda jednobarevná, menšinová.

A.cz: Ale do tohoto riskantního podniku byste stejně šel, že? Už před volbami jste nám tady říkal, že hnutí Andreje Babiše je nevyzpytatelné...

A vidíte, jak se nám tato argumentace, která je odůvodněná a byla dobře promyšlená, teď zhroutila. Po jednom jednání předsednictva strany. A teď najednou vedle nás ANO a lidovci vypadají jako vcelku stabilní politické strany.

Ale když se vrátím k hnutí ANO: Budoucnost to ukáže. Nevíme, nakolik budou lidé zvolení za ANO schopní fungovat názorově soudržně. Určitým rizikem je, že hnutí ANO shromáždilo voliče zprava i zleva, každý pak má trochu jinou představu, s kým by hnutí mělo spolupracovat.

Rusnokovi ministři propadli

A.cz: Takže je to takové: Uvidíme, co bude...

Sněmovna je roztříštěná a není jiná cesta. Buď se vláda nesestaví a budeme tady mít vládu Jiřího Rusnoka - a to je vláda, která nemá vůbec žádný mandát a třetina jejích ministrů totálně propadla ve volbách. Čili myslím, že by měla co nejdříve odejít a vzniknout vláda podpořená Poslaneckou sněmovnou.

A.cz: Počítáte se vstupem i Andreje Babiše do vlády, pokud mluvíte o tom, že by do vlády měli vstoupit případně i předsedové. Nemohlo by to být problematické i proto, že ministři musejí mít lustrační svědčení?

To já nechci předjímat. Je to samozřejmě věc, kterou by si pan Babiš musel vyřešit. Já tam navíc vidím i potenciální střet zájmů, protože v okamžiku, kdy je pan Babiš ekonomicky velmi aktivní, je vlastníkem řady firem, tak v celé řadě oblastí může hrozit střet zájmů. Čili i tato věc musí být vyřešena.

A.cz: Dovedete si představit, že to třeba skončí dalšími předčasnými volbami?

Sociální demokracie nepodporuje myšlenku předčasných voleb. A doufám, že s tím nikdo nebude cynicky kalkulovat. To by neposunulo řešení problémů, o kterých mluvili všichni. Koneckonců i pan Babiš tvrdil, jak chce prosazovat zákony, napravovat nešvary v naší zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy