Se lhářem Haškem ve vedení ČSSD nebudu, řekl Sobotka

Domácí Martina Machová Radek Nohl Domácí, Martina Machová, Radek Nohl
30. 10. 2013 17:34
Svoji účast přiznal i Škromach, Tejc a Zimola. Dosud ji popírali.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení ČSSD už za deset dní dozná zásadní změny.

Poté, co byl první místopředseda strany Michal Hašek donucen přiznat, že bezostyšně lhal veřejnosti, oznámil ostřelovaný šéf partaje Bohuslav Sobotka, že s ním ve vedení strany zůstat nemůže.

Sobotka to řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, který se odehrával právě v těch minutách, kdy Hašek přiznával svou lež o schůzce v Lánech. Jde tedy o první a autentickou reakci Sobotky, který zkraje týdne ustál puč ve vlastní straně.

"Desátého listopadu se musí rozhodnout, kdo ve vedení zůstane. Jestli Bohuslav Sobotka, nebo Michal Hašek. Musíme ukončit schizofrenii, která se v sociální demokracii táhla už dlouhou dobu. Možná jsem udělal chybu, že jsem se ji nepokusil ukončit ještě před volbami," řekl doslova Sobotka.

Hašek: Fáma. Ehm, pravda

Co se vlastně stalo?

Michal Hašek nechal dva dny kolovat informace, že se těsně po volbách sešel s dalšími zástupci sociální demokracie v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Pak vše popřel.

To bylo v úterý v noci. V České televizi bez uzardění prohlásil, že žádná schůzka v Lánech, z níž byl vyloučen šéf ČSSD, se neodehrála. "Údajná schůzka se neuskutečnila, je to fáma, já jsem viděl pana prezidenta Zemana včera při udělování státních vyznamenání, respektive v té následující části," tvrdil moderátorce Daniele Drtinové.

Necelých dvanáct hodin poté musel otočit. Tentokrát už lánské setkání potvrdil. Neměl zbytí, další účastníci schůzky na jméno řekli, že u Zemana v sobotu v noci byli.

"Doposud jsme respektovali společnou dohodu všech účastníků, že o tomto standardním politickém setkání levicových politiků s levicovým prezidentem nad výsledkem voleb nebudeme veřejně hovořit. Vzhledem k tomu, že jeden z účastníků tuto dohodu nedodržel, schůzku potvrzujeme. Kategoricky odmítáme jakoukoli interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD," stojí ve společném prohlášení aktérů schůzky. Podepsáno je Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Jiřím Zimolou.

"Neveřejných schůzek se ve vrcholové politice koná poměrně hodně. V žádném případě nešlo o přípravu "puče v ČSSD", ale o neformální setkání levicových politiků," hájí se Hašek.

Zdůraznil, že po úterním zklidnění situace v ČSSD po jednání jejího poslaneckého klubu, k němuž se snažil s Jeronýmem Tejcem přispět, "dnes prochází, bohužel, další vlna ataku". Podle Haška nyní strana potřebuje konsensus k jednání o vládě s účastí ČSSD.

"Atmosféra čarodějnických procesů či padesátých let rozpoutávaná nyní v ČSSD ničemu takovému bohužel neprospěje," uvedl Hašek. Stejně jako on, také Tejc odmítá odstoupit ze stranických funkcí.

Tejcova sebereflexe

Milan Chovanec, který jako jediný z pětice potvrdil svoji účast již dříve, se do Haška kvůli popírání schůzky opřel ve středu dopoledne.

"Buď lžu já, nebo pan Hašek," řekl místopředseda ČSSD s tím, že ten, kdo nemluví pravdu, by měl za své činy převzít zodpovědnost. 

Ještě tvrdšího názoru je předseda Senátu Milan Štěch. "Je to enormní pokrytectví od těchto osob, protože oni nám lhali. Mají jedinou možnost - odstoupit z vedení sociální demokracie, s těmito osobami by totiž nemohla mít sociální demokracie možnost se očistit u občanů," řekl Štěch v České televizi.

Sobotka pak Aktuálně.cz řekl, že Jeroným Tejc, který se v úterý stal předsedou nově zvolených poslanců, "potřebuje určitou sebereflexi".

"Kdo se podílel na těchto krocích, nemůže se tvářit, že se nic nestalo," prohlásil Bohuslav Sobotka. Směrem k Tejcovi je ale smířlivější než k Haškovi. "Umím odpouštět," dodal předseda ČSSD.

SMS z Lán

Jeden z účastníků potvrdil, jakým způsobem byl do Lán pozván. "Na schůzku jsem dostal pozvání několik dnů předem od kolegy Michala Haška v SMS zprávě," uvedl Jiří Zimola krátce po přiznání s tím, že o tom, kdo další se schůzky zúčastní, nevěděl.

Mluvčí Hradu Hana Buriánová Aktuálně.cz řekla, že o schůzce prezidenta Miloše Zemana se špičkami ČSSD nic neví. "Do Lán pojedu až zítra, pokud se k tomu bude chtít pan prezident vyjádřit, tak to budu vědět až ve čtvrtek," prohlásila Burianová.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář byl o něco konkrétnější. "Představitelé sociální demokracie chtěli s panem prezidentem diskutovat povolební výsledky. V žádném případě nešlo o domlouvání stranického puče," uvedl s tím, že iniciátorem schůzky nebyl Miloš Zeman.

Deník Aktuálně.cz se několik dní snažil zrekonstruovat, kdo vlastně za bránami zámečku v Lánech byl. Schůzka se uskutečnila v sobotu kolem 20:00, jen několik hodin po sečtení výsledků předčasných voleb.

Zpráva o tom, že špičky ČSSD míří za prezidentem, se podle informací Aktuálně.cz šířila kuloáry Lidového domu už během sobotního večera. Tehdy ale nebylo jasné, o koho se mělo jednat.

V Lánech v místě schůzky byli v sobotu večer redaktoři České televize, kteří však příjezd zmíněných politiků nezaznamenali.

V nedělních Událostech, zhruba čtyřiadvacet hodin po zmíněném jednání, pak ČT jen odvysílala, jak v zámečku jsou v několika místnostech rozsvícená světla, ale žádné osoby na záběrech vidět nebyly. Kamery neznamenaly ani odjezd zmíněných politiků z Lán.

Poté, co zjistili, že zástupci médií stojí před bránou, odjeli svými vozidly po schůzce s prezidentem od zámku v Lánech jinou cestou. A když se vrátili do Lidového domu, sídla ČSSD, tak jednání s Milošem Zemanem všichni popírali. Deník Aktuálně.cz se například v ten večer ptal Jeronýma Tejce, zda byl v Lánech. To jsou spekulace, odpověděl.

A mlčeli až dodnes. Až na jedinou výjimku - plzeňského hejtmana Milana Chovance. Ten přiznal, že na schůzce byl. Kdo byl s ním, ale již neřekl.

 

Právě se děje

Další zprávy