Nech Topolánka žít, dozvěděl se Paroubek od voličů

Kateřina Eliášová
16. 3. 2009 11:35
Drtivá většina příznivců ČSSD však na rozdíl od většinového mínění chce, aby koaliční vláda kvůli hospodářské krizi padla.
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem
ČSSD pravo-středovou koalici nepodpoří, zopakoval předseda ČSSD Jiří Paroubek po jednání s Mirkem Topolánkem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Sociální demokraté mají v ruce představu voličů, jak řešit nesouhlas s vládní strategií proti hospodářské krizi.

Většina lidí si nepřeje, aby ČSSD ve sněmovně shodila koaliční vládu Mirka Topolánka kvůli tomu, jak se vypořádává s ekonomickou krizi.

Zároveň však lidé, kteří volí levici a zejména sociální demokracii, mají na recepty proti krizi v drtivé většině opačný názor, než má vláda.

Tyto informace socialistům čerstvě přinesl exkluzivní průzkum, který si koncem minulého týdne nechali udělat od společnosti STEM.

I když už výsledky mají v rukou, v úterý oznámil Jiří Paroubek, že se ve sněmovně znovu pokusí Topolánkův kabinet potopit - vyslovit mu nedůvěru (více čtěte zde).

58% proti

58 procent lidí v něm uvedlo, že vyslovení nedůvěry vládě určitě (28 %) či spíše (30 %) odmítá. Mezi voliči komunistů je však 66 procent těch, kdo pád vlády za krizi chtějí, mezi voliči ČSSD je pak takových lidí 79 procent.

Stejný průzkum zjistil, že většině dotázaných se vládní řešení ekonomické krize nelíbí a podporují spíše kroky sociálních demokratů.

Aktuálně.cz má výsledky interního průzkumu socialistů k dispozici.

Starší a vyučení

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

Otázka:
Souhlasíte s tím, aby se ČSSD pokusila vyslovit vládě Mirka Topolánka nedůvěru za to, jak řeší krizi v zemi?

Všichni voliči:

Určitě ano 16 % Spíše ano 26 % Určitě ne 28 % Spíše ne 30 %

Voliči ČSSD:

Určitě ano 37 % Spíše ano 43 % Spíše ne 15 % Určitě ne 5 %

Shodit ve sněmovně vládu se sociální demokraté od voleb pokusili už čtyřikrát, jen v loňském roce byly takové pokusy dva, ale žádný z nich nevyšel.

Samotní lídři ČSSD už zkraje roku tuto taktiku opustili. Snaha položit vládu se například neobjevila v projevu Jiřího Paroubka na prvním (únorovém) jednání stranického sjezdu a podle informací z Lidového domu ji nedoporučují ani současné analýzy, které si hlavní opoziční strana nechává dělat.

Z čísel, k nimž nyní došel STEM, vyplývá, že pád vlády také požadují spíše starší lidé, přičemž mezi voliči nad 60 let jde o většinový postoj.

Stejný scénář pak konvenuje vyučeným lidem, kteří se pro něj vyslovili v těsné většině (51 %).

Loajalita a lidovci

Průzkum také v otázce vyslovení nedůvěry vládě ukázal, že z voličů koaličních stran sympatizují s protikrizovými kroky vlády nejméně lidovci.

Jejich ministr financí Miroslav Kalousek je sice jedním z hlavních autorů vládní strategie, přesto STEMu téměř třetina lidoveckých voličů řekla, že vláda by za ni měla být odvolána. Mezi voliči zelených to bylo necelá pětina.

Slabé pochopení pro vládní postup přitom potvrzuje ta část průzkumu, v němž se dotázaní vyslovili k tomu, zda se jim více líbí protikrizové plány ČSSD nebo vlády. Už tady 41 procent lidí hlásících se k lidovcům volilo postup sociálních demokratů.

Eurovolby pro ČSSD

Sociální demokraté se ve zmíněném průzkumu ptali také na to, koho by lidé volili v nejbližších volbách - tedy ve volbách do Evropského parlamentu.

Výsledek vyzněl pro zadavatele výzkumu příznivě (socialisté by vyhráli se 30 procenty, ODS by měla 23 procent).

Co se týče eurovoleb, stejného vítěze - tedy zadavatele - měl i průzkum, který si nechala udělat ODS od společnosti IPSOS TAMBOR - ten zjistil vítězství ODS se 32 procenty, ČSSD by získala 29 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy