Nečasův tým dostal nový plán, jak zastavit komunisty

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 7. 2011 20:45
Argumentuje tím, že se KSČM nevzdala násilí a že je přímou následovnicí předlistopadové KSČ
1. máj 2009.
1. máj 2009. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) se nevzdává snahy dostat KSČM před Nejvyšší správní soud. A když ne přímo zakázat, tak jí alespoň pozastavit činnost.

Navzdory analýze ministerstva vnitra, která to kabinetu nedoporučuje, připravil pro vládu argumenty, kterými by mohla návrh pro Nejvyšší správní soud podepřít.

Vláda by o tom, zda "kauzu KSČM" poslat soudu, měla diskutovat ve středu.

Závěr analýzy ministerstva vnitra přitom mluví jasně: "V tuto chvíli nejsou žádné důvody k právním krokům vůči KSČM, a to ani ve formě návrhu na pozastavení činnosti. Program politické strany neodůvodňuje závěr, že by právní kroky vůči KSČM podle zákona o politických stranách a hnutích mohly mít naději na úspěch."

Polčák ovšem tvrdí, že se dá dokázat kontinuita současné KSČM s totalitní předlistopadovou KSČ. "Naprostá většina členů KSČM bývala členy KSČ," tvrdí ve své oponentuře k ministerské analýze Polčák.

V oponentním posudku, který má Aktuálně.cz k dispozici, dále vypočítává, že dnešní komunistická strana "glorifikuje zločinný režim" nebo že funkcionáři KSČM "adorují i Stalina, Gottwalda a další nepochybné propagátory násilí".

Odvolává se také na článek 5 Ústavy, podle kterého je politický systém České republiky založen na volné soutěži politických stran "respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí".

Tak vypadal 1. máj KSČM v roce 2009

KSČM je v klidu

"Pan Polčák to skutečně přehání, je to poměrně mladý člověk a je veden spíše nenávistí než rozumem," reaguje na Polčákovu snahu předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. "Je značná část lidí, kteří vzpomínají na minulý režim ne úplně ve zlém," dodává.

Zrušení KSČM se jeden z předních komunistických funkcionářů nebojí. "Je tam diskontinuita mezi KSČ a KSČM. Uznáváme různost vlastnictví, odmítáme násilí jako způsob politického boje," říká.

"Analýza ministerstva vnitra je zpracována objektivně, očekávali jsme, že výsledek bude takový," pochvaluje si Kováčik doporučení ministerských právníků.

Polčákova finta

Poslanec Polčák nicméně ministerskou analýzu napadá i v tom, že podle něj opomněla zmínit judikaturu Nejvyššího správního soudu, podle které je třeba se zabývat i prohlášeními, které "nebyly vyjádřeny přímo představiteli strany, ale pro jejichž šíření tato strana poskytla prostor".

Podle Polčáka je pak snadnější dokázat KSČM sepětí s minulostí i s radikálními myšlenkami.

"Soud ji určitě nezakáže. Ale může její činnost pozastavit a donutit ji odstranit nedostatky - i třeba povinností změnit název," říká k tomu Polčák.

"Měli by jasně říct, že odmítají násilí, že třeba Komunistický manifest - který mají na svých webových stránkách - berou s výjimkou hlásání násilného svržení režimu," dodává.

Polčák napadl i ty argumenty, kdy se ministerstvo vnitra ohání verdikty Evropského soudu pro lidská práva, který např. považoval rozpuštění rumunské komunistické strany za protiústavní.

"Soud ale zároveň zdůraznil, že se strana distancovala od předchozího komunistického režimu v Rumunsku a zdůraznila, že na něj nenavazuje svou činností ani členskou základnou," oponuje Polčák.

Hodnoty komunistické učitelky

Novou iniciativu za zákaz nebo alespoň pozastavení činnosti KSČM spustila únorová sněmovní debata o zákonu oceňujícím protikomunistický odboj. Komunistická poslankyně Marta Semelová při ní napadla snahu ocenit agenty-chodce nebo lidi, kteří v totalitních časech převáděli přes hranice uprchlíky z komunistické země.

Marta Semelová.
Marta Semelová. | Foto: praha.kscm.cz

"Obsah tohoto paragrafu svědčí o naprosto zvrácených hodnotách předkladatelů. Ocenění by si totiž zasloužili úplně jiní lidé, a těmi jsou bývalí pohraničníci, kteří naše hranice bránili," prohlásila tehdy Semelová, občanským povoláním učitelka základní školy.

Její projev bezprostředně přiměl některé koaliční poslance, aby se domáhali zrušení KSČM.

"Máme svobodu slova. Ale já bych takové výrazy nepoužil," říká k tomu s odstupem komunistický kolega Kováčik.

Rozhodnutí, zda návrh na zrušení nebo pozastavení činnosti KSČM soudu poslat, je teď v rukou ministrů Nečasovy vlády. O stejnou věc se nicméně už léta bezvýsledně pokouší senátor Jaromír Štětina (nestraník zvolený za TOP 09 a Starosty).

 

Právě se děje

Další zprávy