KSČM ctí demokracii, napsala komunistka Vostrá a je Bc.

Radek Nohl Radek Nohl
7. 7. 2011 13:10
Aktuálně.cz připravilo další díl, ve kterém zkoumá, jak se poslanci dostali k titulům

Praha - Dlouholetá poslankyně a místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá si třetím rokem píše před jméno titul Bc.

Získala ho krom jiného za bakalářskou práci, v níž zhruba na čtyřiceti stránkách psala o volbách v roce 2006 a v níž výkonem nijak neexcelovala. Navzdory tomu, že zmíněné volby na vlastní kůži zažila a dostala se díky nim už podruhé do sněmovny. Od roku 2010 "kroutí" své třetí volební období.

"Vytkl bych, že v textu nedostatečně odkazuje na zdroje. Počet pramenů skutečně použitých při práci je malý," napsal například v hodnocení oponent Jan Šmíd, který je i vedoucím katedry práva na pražské Vysoké škole finanční a správní, kde poslankyně titul získala.

Přestože dnes Vostrá říká, že s ní byl vedoucí práce spokojený, nebyla to jediná věc, kterou ji při hodnocení vytkl. A to ještě nezachytil nebo neuvedl několik faktografických chyb.

Aktuálně.cz se na práci dlouholeté poslankyně Vostré zaměřilo v seriálu, ve kterém zkoumá, jak se čeští zákonodárci dostali k akademickým titulům, jimiž před volbami také oslovují voliče.

KSČM má demokratický program

V nejobsáhlejší části bakalářské práce porovnává Miloslava Vostrá volební programy hlavních politických stran.

Titulní práce bakalářské práce Miloslavy Vostré.
Titulní práce bakalářské práce Miloslavy Vostré. | Foto: Radek Nohl

O své komunistické straně například píše, že 'opakovaně zdůrazňuje demokratické pojetí politiky'.

"Tento demokratický princip je postaven na první místo i v hierarchii témat, před stanoviska v hospodářské a sociální sféře," dospívá bakalářka k autorskému závěru.

Vlastní úvahy podobného typu jsou však spíše v menšině, hlavní část práce je totiž často naplněna výčtem tezí politiků a jejich přepisováním.

"Kapitolu 5. hodnotím jako zbytečnou, neboť práci nijak myšlenkově neobohacuje, jen provádí rešerši obsahu volebních programů," uvedl oponent v hodnocení.

Sdělení pro veřejnost

  • Poslankyně Miloslava Vostrá je častým komentátorem politické situace. Tady jsou některé její příspěvky:
  • Věci veřejné se nyní snaží jakoby oživit. Volba nového vedení měla dodat straně legitimitu a místo toho dnes pozorujeme posmrtné křeče. Strana pomalu ztrácí příznivce a mnozí říkáme, že příliš rychle vyletěli nahoru a shořeli jako Ikarus v záři pozornosti. Rychlá kariéra, za kterou stojí jen marketingově dobře upravená slova a příjemná tvář, má vždy rychlé konce.
  • Blíží se Vánoce, čas pečení voňavého cukroví, kaprů, dárečků a rodinné pohody. Jen tak přemýšlím, jak to bude letos v mnoha českých rodinách. Kapr letos ve vaně plavat nebude, voda se zdražuje, a zřejmě tak omezíme i rodinou hygienu. Hořet také nesmí, při cenách vody bychom museli hasit leda sněhem. Jen nevím, jestli při horentním zdražení vody v některých českých městech a obcích bude tato efektivní úspora dostačující.
  • Po sledování nekonečného seriálu české politiky K9 aneb Tenhle ministr se nám už zase nepovedl a chceme jiného, si začínám myslet, že Esmeralda by měla dostat Oskara. Vládní K9 zasedala celý den. Na programu byla nikoli Výměna manželek, to tu bylo za Topolánka s Paroubkem, ale výměna ministrů. Zatímco ministři Vondra a Fuksa by měli odejít okamžitě, toto téma není stále aktuální. Možná až v další sérii. Místo toho se prý strany koalice shodly, že na ministerstva si mohou jmenovat, koho chtějí. Tak tomu říkám "objev roku". Je to asi stejné, jako když se děti na pískovišti shodnou, že čůrat by měly chodit raději na trávník. Je prostě úžasné, jaké nesmysly dokáží ti pánové v oblecích řešit celý den.
  • Kdyby se to stalo mně, přehnul by mě táta přes koleno. Státní maturity by ode mě jedničku určitě nedostaly. Jak tak slyším prostřednictvím své dcery, ale i od učitelů, připravily jim spoustu vrásek na čele. Slyšela jsem dobrý nápad: všichni, kteří se za léta ve vládních funkcích či jako partneři na vypracování letošních státních maturit podíleli, by si je měli sami vyzkoušet. Třeba by stejně jako někteří studenti a učitelé řadu chyb objevili. A příště by více přemýšleli o tom, jaké dílko pustí do světa. I pan ministr Dobeš jistě rád zavzpomíná na školní léta.

Předsedou lidovců byl Jiří Kalousek

V dalších částech pak poslankyně Vostrá například popisuje, jak vypadaly v roce 2006 kampaně i předvolební průzkumy. Dostává se tu také k charakteristice jednotlivých stran.

"KSČM stále zaujímá specifické místo v české stranické soustavě a je vnímána jako relativně silná a stabilizovaná strana. Na rozdíl od dalších zemí bývalého východního bloku se nevzdala svého názvu," píše o straně, za kterou už třetí volební období usedá ve sněmovně.

Přestože by se dalo očekávat, že místopředsedkyně KSČM bude podrobně popisovat práci a volební program komunistů, rozepisuje se obšírně o levicových rivalech z ČSSD.

V bakalářské práci má několik překlepů a třeba o bývalém předsedovi KDU-ČSL píše, že jím byl Jiří Kalousek.

"Každý se někdy splete. Miroslav Kalousek byl a je velmi výraznou osobností, ať bude v kterékoliv straně. Samozřejmě, že mě chyba v mé bakalářské práci štve, měl na ni přijít oponent," řekla poslankyně Aktuálně.cz.

Ach ta kultura

V závěru díla Miloslava Vostrá uvádí, že na demokracii je nejcennější politická kultura.

Po volbách v roce 2006 se podle ní v Česku nezvýšila.

"Jednoznačným vítězem se nestala žádná z politických stran, ale politický marketing," dodává na závěr práce poslankyně.

Aktuálně.cz před časem zjistilo, že si tato poslankyně nechává celá léta ve sněmovně vyplácet příplatek na bydlení v plné výši 17 tisíc korun, přestože má trvalé bydliště nedaleko Prahy, sotva půlhodinu cesty od sněmovny.

Oponent na dílo poslankyně zapomněl

Při hodnocení bakalářské práce dostala místopředsedkyně KSČM za formulaci cílů, hloubku provedené analýzy známku dvě až tři. Trojkou až čtyřkou ohodnotil oponent rozsah a úroveň podkladových materiálů.

Naopak jedničku dostala za téma nebo úpravu bakalářské práce.

Šmíd přes veškeré výtky označil práci komunistické poslankyně za způsobilou. Navrhnul jí za ni známku dva až tři.

"100 lidí, 100 názorů. Oponent je ustanoven proto, aby práci oponoval. Má na to plné právo a student má zase povinnost napsat téma co nejlépe a do detailů. A já jsem tak učinila," řekla Aktuálně.cz Vostrá s tím, že s její prací byl tehdy Šmíd spokojen.

Ten si na její dílo ale dnes již nepamatuje.

"Rukama mi projde desítky prací ročně. Při hodnocení jsem ani nevěděl, že se jedná o poslankyni, na práci si nepamatuji," řekl Aktuálně.cz Šmíd.

Brousí si zuby na titul Ing.

Poslankyně se po ukončení bakalářského studia rozhodla, že bude ve studiu na Vysoké škole finanční a správní pokračovat. V budoucnu by z ní mohla být inženýrka.

"A to především proto, že to, co má člověk v hlavě, mu nikdo nevezme. A já studuji především sama kvůli sobě," zdůvodnila.

 

Právě se děje

Další zprávy