Nečas varoval Kalouska: Už žádné telefonování policii

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 7. 2012 15:27
Premiér členy vlády varoval, že by podobné jednání mohlo příště znamenat odvolání
Miroslav Kalousek vydání Parkanové odmítá.
Miroslav Kalousek vydání Parkanové odmítá. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) vytkl ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), že volal kvůli vyšetřování nákupu letounů CASA policejnímu vyšetřovateli. Jeho chování označil na zasedání vlády za "nepřijatelné".

Zároveň ale prohlásil, že tím považuje tuto záležitost s Miroslavem Kalouskem za vyřízenou. Upozornil ale členy vlády, že by podobné jednání v budoucnu mohlo být i důvodem k odvolání.

"Premiér nám důrazně doporučil, abychom se omezili na oficiální aktivity typu podání vysvětlení. Když máme pocit, že máme sdělit vyšetřovateli nebo státnímu zástupci ještě něco nad to, máme to udělat písemnou formou, tedy buďto dopisem, mailem nebo podobnou cestou," líčí debatu Nečasova kabinetu pro Aktuálně.cz jeden z ministrů.

Nečas: Jen oficiální komunikace, jinak to zneužijí

Podle téhož zdroje premiér také prohlásil: "Musíme počítat s tím, že každý takový krok může být zneužit, zvláště když ten policista nebo státní zástupce je členem vlády kritizován."

Ministr Kalousek vysvětloval vládním kolegům svůj telefonát policistovi mimo jiné těmito slovy: "Bavit se s policajtem tohoto typu je pitomost a můžete mi klidně říkat starý vůl. Nikomu nedoporučuju to udělat."

Sotva jmenovaný ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle jednoho ze svých vládních kolegů prohlásil, že tento případ je jedním z důvodů proč "není úplně připraven vyhovět státním zástupcům v jejich požadavcích na zvyšování kompetencí". Podle něj jde o případ, kdy je "využíván mediální tlak, který překračuje veškeré meze".

Kalousek opakuje: Je to pomluva

Ministr financí Kalousek kvůli kauze CASA volal policistovi Jiřímu Mazánkovi, který vyšetřuje kauzu bývalé ministryně obrany (a Kalouskovy současné stranické kolegyně) Vlasty Parkanové. Policie už požádala sněmovnu o vydání Parkanové k trestnímu stíhání, poslanci o tom rozhodnou příští týden.

Kauzu s telefonátem jako první uveřejnil server Respekt.cz. Ministr Kalousek hovor nepopřel, odmítl ale, že by šlo o nátlak. Výslovně pak odmítl větu, kterou údajně vyhrožoval Mazánkovi vyhazovem od policie.

Také ve středu pro ČTK zopakoval: "Skandální pomluvu, kterou o mně kdosi rozšířil v pátek, nepokládám za náhodu. Pokládám ji za součást manipulace s tímto trestním řízením a budu se tak chovat."

Svoji žádost o vydání postavila policie na tom, že si Parkanová jako ministryně nenechala vypracovat posudek na "cenu obvyklou" pro nákup letounů.

Parkanová podezření odmítá a Miroslav Kalousek dokonce mluvil o náběhu směrem k "policejnímu státu". Vydání Parkanové odmítá. Dokonce natočil video, ve kterém vysvětluje, že je takový posudek v případě nákupu vojenského materiálu nemožný - opíral se přitom o posudek exministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Nic nového pod sluncem

Podobná pohrůžka zazněla ze strany premiéra vůči ministru Kalouskovi už jednou vloni v březnu poté, co ministr Kalousek vyzýval kvůli kauze ProMoPro k odchodu z vlády ministra obrany Alexandra Vondru (ODS).

Premiér tehdy pro Aktuálně.cz prohlásil: "Toto chování považuji obecně za nepřijatelné, aby se tímto způsobem chovali členové mé vlády, ať se to týká kohokoliv. A takto to ode mne slyšeli členové vlády pro budoucnost: bude to znamenat odvolání takového ministra z vlády."

Ministr Kalousek na to ovšem tehdy reagoval slovy, že se to týká jakéhokoliv ministra, ovšem jen za ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy