Parkanová by měla požádat o zbavení imunity, míní Nečas

Domácí Domácí
1. 7. 2012 22:32
Kroky Miroslava Kalouska ho pak prý přibližují k hlasování pro vydání
Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová
Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas pozměnil svůj názor na ponechání imunity místopředsedkyni sněmovny Vlastě Parkanové.

V nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že by vrcholná politička TOP 09 měla sama požádat o vydání ke stíhání.

Podle něj je to nejvhodnější řešení v době, kdy existuje velké množství otázek, zda je trestní stíhání oprávněné, či nikoliv.

Nečas rovněž poupravil své názory na to, jak se sám v případě hlasování o vydání Parkanové zachová.

Zatímco dosud tvrdil, že se bude řídit doporučením mandátového a imunitního výboru, nyní prohlásil, že jeho uvažování ovlivnil telefonát místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vyšetřovateli případu, a to směrem ke zbavení podezřelé političky imunity.

"Kauza eskalovala, nedovedu si představit, že by ji sněmovna nevydala," míní.

Barták: Na nic jsem netlačil

Sama Parkanová ve středu odmítla dát svou imunitu k dispozici s tím, že se každý zákonodárce má rozhodovat podle vlastního svědomí.

Policie někdejší ministryni obrany podezírá, že kvůli ní státu z údajně předraženého nákupu letounů CASA měla vzniknout škoda 658 milionů. Podle policie si Parkanová nenechala vypracovat expertní posudek na "cenu obvyklou". Ona sama se hájí tím, že to není povinnost.

K případu pořízení letounů CASA se v neděli vyjádřil také bývalý ministr obrany Martin Barták. Reagoval na informace, které o něm prý plánuje zveřejnit Mladá fronta Dnes a podle kterých on měl být tím, kdo vyvíjel na nákup letounů CASA tlak.

To Barták v prohlášení zaslaném ČTK odmítá. Deník se podle něj opírá o nevěrohodného svědka, podplukovníka Karla Daňhela, kterého prý náčelník generálního štábu zbavil funkce a byla mu odebrána bezpečnostní prověrka.

Barták v době nákupu letadel působil na ministerstvu jako náměstek. O tom, že armáda letadla CASA nechtěla a nepotřebovala a generálové na jejich nákup kývli až po nátlaku od ministerských náměstků, se spekuluje už roky.

 

Právě se děje

Další zprávy