Nečas pozve cizince. Nahradí 750 000 chybějících Čechů

Petr Holub
8. 7. 2008 13:00
Vláda chystá rozhodující změnu na trhu práce
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ve druhém pololetí letošního roku připraví vláda rozhodující změnu na pracovním trhu.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas sepisuje novelu zákoníku práce, která má omezit ochranu pracovních míst a rozvázat podnikatelům ruce při sestavování smluv se zaměstnanci.

Zelené karty pak umožní podnikatelům najímat bez byrokratických překážek zaměstnance v cizině.

Podle ministrů se tím vytvoří mnohem pružnější trh s prací, který bude lépe odpovídat nárokům globální konkurence. Vláda však bude muset překonat námitky odborů. Jejich vůdci už předem upozornili, že změny nepříznivé zaměstnancům využijí k vyvolání stávky, která by nebyla jen výstražná jako koncem června.

Proto ministr Nečas zasahuje do zákoníku s velkou opatrností. "Vytvořil jsem nepolitický expertní panel z odborníků na pracovní právo, který připravil soupis námětů ke změnám v pracovním právu," řekl ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Po dohodě s odbory a podnikateli na tripartitě jsme připravili společnou expertní komisi, která teď katalog možných změn projedná a podá stanovisko. Na základě toho rozhodneme, jaké změny se v zákoníku udělají. Některé změny však budou určitě, protože musíme aplikovat rozhodnutí ústavního soudu, který zrušil jedenáct ustanovení zákoníku práce," uvedl.

Ministr Nečas poskytl redakci Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor, který jsme pro větší přehlednost rozdělili do několika částí:

Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz
Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradílek
Zde si můžete přečíst, jak komentuje důchodovou reformu
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradílek
Zde si můžete přečíst, proč znovu zrušil platby v prvních třech dnech nemoci

Ochrana těm, kdo pracují dlouho

A.cz: Každá čtvrtletní zpráva ČNB o přibližování euru nezapomene zmínit, že jednou z hlavních příčin, proč nemůžeme přijmout euro, je stav na pracovním trhu, který prý je příliš málo pružný. Máte ambici, že po přijetí novely si centrální banka přestane stěžovat?

Nejde jen o tuto novelu zákoníku práce. Máme rozjednaný nový zákon o zaměstnanosti, který už je cestou, kterou se nakročuje k větší flexibilitě. Jednoznačně víc motivuje k rychlejšímu přechodu z jednoho zaměstnání do druhého, protože zkracuje podpůrčí dobu, ale zvyšuje částku podpory na počátku v nezaměstnanosti.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v Praze.
Ministerstvo práce a sociálních věcí v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zákon motivuje nejen k rychlejšímu hledání práce, ale také k rekvalifikaci. Nebude ji možné odmítnout po šesti měsících nezaměstnanosti. Po dlouhodobě nezaměstnaných bude možné požadovat, aby dobrovolně pracovali ve prospěch obcí. Jejich sociální dávky se budou odvíjet od počtu hodin, které dobrovolně odpracují pro obce.

Samozřejmě i rozsáhlejší novela zákoníku práce by měla být krokem k větší flexibilitě.

Jsou třeba i další věci, jako je systém celoživotního vzdělávání a zvyšování kvalifikace. Vláda už opět schválila novelu školského zákona, která umožňuje rychleji získat výuční list.

A.cz: Při srovnání, jak se pracovní místa chrání v Evropě, je Česká republika nápadná tím, že příliš silně chrání místa pro lidi, kteří jsou příliš krátce zaměstnáni. Jste stejně chráněn, když v podniku pracujete půl roku i když jste tam třicet let. Chcete liberalizovat trh práce, zaměříte se i na tuto zvláštnost?

Souhlasím. Tento názor je legitimní a některé návrhy, které jsou v katalogu změn pro zákoník práce a který budou projednávat odborníci tripartity, jdou tímto směrem.

A.cz: U déle sloužících zaměstnanců současná ochrana zůstane a u těch, co pracují kratší dobu, se sníží?

Ano, anebo se u prvních prodlouží a u druhých sníží. Je několik variant.

Jak nahradit 750 tisíc Čechů

A.cz: Hovořil jste o zákonu o zaměstnanosti, budou jeho součástí zelené karty, které usnadní zaměstnat cizince?

Budou jeho součástí.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Nechápu úplně jejich smysl. Minulý rok sem přišlo 73 tisíc cizinců většinou za prací, letos je trend podobný. Proč jim tedy ještě usnadňovat cestu do Česka, zvláště zelenými kartami, které nestanoví žádné zvláštní kvalifikační předpoklady. Nebudeme mít za deset let problémy s nezaměstnanými cizinci, jako mají některé západní země?

Za pouhých sedm let do roku 2015 bude ve věkové kategorii 25-64 let fyzicky o 100 tisíc osob méně proti dnešku. Do roku 2030 jich bude méně o tři čtvrtě milionu. A my už dnes narážíme na strop pracovní síly, která je k dispozici. Jako zaměstnanci nebo OSVČ pracuje zhruba pět milionu lidí, a k dispozici je zhruba 5,2 milionu. Už nemáme, kde tu pracovní sílu brát, a pořád máme k dispozici 150 tisíc volných míst.
Bez zahraniční pracovní síly se neobejdeme, poptávka po ní bude dokonce vyšší.

A.cz: OECD doporučuje zaměstnávat starší lidi, také může pracovat víc žen. To nestačí?

Můžeme víc motivovat starší pracovníky kolem šedesáti, aby neodcházeli do penze, vytvářet lepší podmínky pro rodiče malých dětí, aby mohli zkombinovat výchovu dětí a práci. Snažíme se přimět nezaměstnané, aby se zpátky integrovali na trh práce.
Ale vedle toho se bez zahraniční pracovní síly neobejdeme.

A.cz: Ovšem cizinci přibývají už teď rychlým tempem. K čemu jsou potom zelené karty?

Zprůhledňují a usnadňují tu nesmírně byrokraticky komplikovanou strukturu, která je dokonce si troufám říct podhoubím pro možnou korupci. Nově to bude průhledné, protože místa pro zelenou kartu budou přístupná na veřejně přístupném webu. Nebude možné dávat zelenou kartu na žádné jiné místo.

Petr Nečas na vládě s Alexandrem Vondrou
Petr Nečas na vládě s Alexandrem Vondrou | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jsou tam dostatečné pojistky při zpětných vazbách. Kdyby docházelo k lokálním, nebo regionálním deformacím trhu práce přísunem zahraniční pracovní síly, tak ministr práce a sociálních věcí má právo ta místa ze systému vyřadit.

Zelené karty jsou především debyrokratizační krok. Dnes trvá vyřízení všech povolení nesmírně dlouho. Jen když se chcete zajímat o zahraniční pracovní sílu, tak potřebujete jedno povolení. Abyste mohl člověka umístit, potřebujete další povolení. Nestačí, že místo je dlouhodobě neobsazeno, ještě ten úředník posuzuje, jestli se přijetím zahraničního pracovníka neohrožuje trh práce. Na tom nemá co posuzovat.

My zavádíme jednoduchý časový test. Místo je měsíc neobsazené uchazečem z České republiky nebo z EU, a pokud s tím zaměstnavatel souhlasí, bude umístěno do databáze pro zelené karty.

Nestojíme o ty, kdo se nechtějí integrovat

A.cz: Dá se připomenout xenofobní námitka, která ale může mít racionální základ. Je lepší na ni odpovědět předem, než aby ji za deset let využil nějaký populistický politik. Nehrozí, že po zavedení zelených karet vznikne nějaká silná cizí menšina ve výši 10-15 procent populace, která bude víc ohrožena nezaměstnanosti, až se změní ekonomický cyklus?

Jsem přesvědčen, že tomu naše opatření zabrání. Samozřejmě jsme pečlivě analyzovali zkušenosti našich sousedů a snažili jsme se poučit z jejich chyb. Jedním z našich principů je, že nám jde o volnější přístup pracovní síly, nikoli příjemců sociálních dávek.

Systém umožňuje snadnější přístup tomu, kdo pracuje a chce pracovat, ale nedovoluje přístup k našim sociálním systémům. Když ten člověk přijde o práci, tak do dvou měsíců musí sehnat novou, anebo je tady nelegálně.

Jeden z důvodů proč v západních zemích vznikly ohrožené komunity je to, že měly příliš velkorysý sociální systém. Vedle toho člověka, který pracoval, přišli za konzumací sociálního systému jeho příbuzní.

A.cz: Ovšem ten, kdo bude v České republice pracovat delší dobu, získá automaticky právo na trvalý pobyt a usadí se tu i s rodinou. V tom není žádné riziko?

Jsme si velmi dobře vědomi, že při dlouhodobém trvalém pobytu cizinců musí být integrační programy. Je třeba je integrovat jako rovnoprávné občany z hlediska práv a povinností.

Programy integrace se stanou komplementární součástí systému zelených karet. Pokud nebude integrace, tak jinou alternativou je vznik ghett s vlastními paralelními systémy hodnot, dokonce někdy s paralelním systémem neformálního práva.

Řeknu otevřeně a teď možná budu obviněn z xenofobie: nestojíme o cizince, kteří se nechtějí integrovat do naší společnosti a kteří nejsou ochotni mít stejný základní systém hodnot, jako máme my.

A.cz: Novela zákoníku práce ani zelené karty se příliš nelíbí odborům, alespoň podle jejich dosavadních vyjádření. Myslíte, že s nimi najdete kompromis, anebo se dočkáme dalších stávek?

Dohoda možná je. Už jsem prosadil jednu poměrně rozsáhlou novelu zákoníku práce, kde se podařilo dosáhnout dohody i s odbory. V každém případě budeme jednat, ale dohoda bude záležet na vůli z druhé strany. Také musíme být přesvědčeni, že nepostupují na objednávku nějakých politických uskupení.

Považuji za úspěch i metodu, kterou jsem zvolil. Návrh na změnu zákoníku práce nedělá politik, ale odborníci na pracovní právo, a na odborné úrovni je pak projednáme i se sociálními partnery. Teprve potom bude učiněno politické rozhodnutí. 

 

Právě se děje

Další zprávy