Nečas: Nemocenská? Napodruhé Ústavní soud nezasáhne

Petr Holub
7. 7. 2008 10:45
Ministr práce hovoří o sporu o platby v nemoci
Ministr práce Petr Nečas (ODS): Se soudci si to vyříkám.
Ministr práce Petr Nečas (ODS): Se soudci si to vyříkám. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V dubnu zrušil Ústavní soud ustanovení, podle kterého se nebude platit za první tři dny nemoci. A v červnu poslanci schválili návrh ministerstva práce, podle kterého mají být lidé - opět - v prvních třech dnech nemoci znovu bez platu.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas přesto věří, že soudci znovu nezasáhnou. V obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětluje, proč jim vyšel vstříct pouze symbolicky. Protože soudci kritizovali, že se po zrušení dávek na první tři dny zároveň nesnížilo pojistné, bude sazba pojistného z 1,1 procenta hrubé mzdy snížena o promile. To odpovídá částce, o kterou výplata nemocenské sníží.

Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz
Petr Nečas odpovídá čtenářům Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradílek
Petr Nečas hovořil také o důchodové reformě - více čtěte v první části rozhovoru zde

A.cz: Už jste hovořil s ústavními soudci, proč z celé reformy veřejných financí vyškrtli pouze odstavec o nemocenské?

Zatím jsem neměl příležitost. Také si nemyslím, že by to bylo vhodné, protože by se to mohlo teoreticky vzít jako pokus ovlivňovat jejich rozhodování.

Tím samozřejmě neříkám, že se jim vyhýbám, ale neměl jsem příležitost. Vyšel jsem pouze z oficiálních výstupů Ústavního soudu, nikoho jsem nekontaktoval, nikomu jsem nevolal. Jsem ovšem přesvědčen, že jednou bude příležitost si věci vyříkat.

Momentka z kongresu ODS.
Momentka z kongresu ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Nemáte obavy, že ústavní soudci zasáhnou do nemocenské znovu, až od prvního ledna 2009 začnou platit první dva týdny nemoci zaměstnavatelé a přitom nebudou mít zákonnou povinnost platit první tři dny? Tohle pravidlo soudci zrušili pro letošní rok, kdy ještě platí první dva týdny stát.

Velmi pečlivě jsme analyzovali rozhodnutí Ústavního soudu i jeho odůvodnění. Výsledkem je, že se toho neobávám.

Od prvního ledna se nemocenská vyplácí až od patnáctého dne nemoci. První tři pracovní dny je neplacené volno a sedm pracovních dnů je náhrada mzdy. Takový je stav, který je součástí reformního balíčku a ten byl Ústavním soudem  posouzen celý.

Zrušil pouze ta ustanovení, která se týkala letošního roku. Ani ve svém odůvodnění, ani v apelu nepoukázal na to, že by považoval za nesprávný stav, který tu má být a který je již schválený a platný.

Ústavní soud v některých svých rozhodnutích připustil existenci třídenní karenční lhůty, také poukázal na souvislost mezi třídenní karenční lhůtou a výší pojistného. Proto jsme také snížili pojistné o částku, který je vyšší, než kolik by se za první tři dny mohlo vyplácet v příštím roce.

A.cz: Snížíte nemocenské pojištění zaměstnancům z 1,1 na 1,0 procenta hrubé mzdy. To přece nemůže ústavní soudce uspokojit?

To není symbolická částka. Pokud by se v příštím roce vyplácelo za první tři dny třicet procent z vyměřovacího základu, tak se vyplatí zhruba jedna miliarda korun. Po snížení sazby pojistného zbude občanům v kapse 1,1 miliardy korun. To přesně kompenzuje dávku za tři dny.

Čili Ústavní soud posuzoval reformní batoh již ve stavu, který má platit k prvnímu lednu 2009 a nepoukázal, že se to má změnit i příští rok, kdy první dva týdny nejde o nemocenskou, ale o náhradu mzdy.

Pokud nepřijmeme naprosto šílenou a bizarní hypotézu, kterou odmítám, že Ústavní soud nevěděl, netušil, nebo si neuvědomil, že stávající systém končí 31. prosince a od 1. ledna nastupuje nový, potom soudci jednoznačně poukazují, že pokud se snižuje výběr pojistného, tak to je akceptovatelný stav. 

 

Právě se děje

Další zprávy