Tah na Tlustého. Vláda sníží sociální odvody o 1,5%

Petr Holub
23. 6. 2008 17:27
Koaliční kritik vlády to však odmítá
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministři Petr Nečas a Miroslav Kalousek navrhnou v pátek vládě, aby zaměstnanci od příštího roku platili o 1,5 procenta nižší pojistné.

Znamená to, že zaměstnanec s hrubou mzdou 20 tisíc korun ušetří měsíčně tři sta korun. Navržené opatření je doplňkem reformy veřejných financí a mělo by zajistit, aby se každému z občanů proti roku 2007 snížily odvody, které musí platit státu.

Vláda zároveň navrhne, aby se sazba daně z příjmů občanům zachovala na letošních 15 procentech. Schválená reforma sice snížila sazbu na 12,5 procenta. Protože však zároveň dramaticky snížila daňové slevy, většina občanů by na úpravě prodělala.

1,5 není 2,5

Ministr financí Miroslav Kalousek chtěl původně snížit pojistné o procento. Nový návrh je krokem vstříc poslanci ODS Vlastimilu Tlustému, který odmítl, aby se rušilo snížení daňové sazby, a požadoval vyšší daňové slevy.

Podpořila ho i jarní ideová konference ODS. Doporučila kompromis, podle kterého by daňová sazba zůstala na 15 procentech, snížilo by se však pojistné o 2,5 procenta.

S odkazem na ideovou konferenci Tlustý vládní návrh odmítá. "Jeden a půl procenta není dvě a půl procenta. To je přece jasné," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz.

Třikrát nižší pojistné

Snížení o 1,5 procenta je přitom v současné chvíli tak výrazné, že může ohrozit systém nemocenské. Ruší se tím totiž předpis, že zaměstnanci odvádějí 1,1 procenta hrubé mzdy na nemocenskou a 0,4 procenta na boj s nezaměstnaností.

Zároveň mají od příštího roku poklesnout o 0,9 procenta hrubé mzdy odvody na nemocenskou, kterou platí za své lidi firma, v roce 2010 poklesne sazba dokonce o 1,9 procenta.

Fakticky to znamená, že sazba nemocenské, kterou platí zaměstnanec i podnik, poklesne z letošních 4,4 procenta na 1,4 procenta hrubé mzdy v roce 2010.

Od příštího roku bude první dva týdny nemocenské platit zaměstnancům podnik, zároveň se letos očekávají v nemocenské přebytky ve výši 20 miliard korun, což představuje třetinu z vybraných peněz.

Po snížení sazby na třetinu však mohou na nemocenském účtu chybět za dva roky peníze. Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím propočítalo, že v příštím roce se nemocenský systém do deficitu nepropadne.   

 

Právě se děje

Další zprávy