Nečas k žádosti o vydání: Vinu odmítám, budu se bránit

Domácí Domácí
8. 7. 2013 14:25
Podle Nečase se v celé kauze jedná o kriminalizaci politických rozhodnutí
Petr Nečas při předání demise prezidentovi Miloši Zemanovi.
Petr Nečas při předání demise prezidentovi Miloši Zemanovi. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Odcházející premiér Petr Nečas odmítá postup policie, který vyústil v žádost o jeho vydání. Podle něj se jedná o kriminalizaci politických rozhodnutí.

Podle něj nebyla uzavřena žádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce. "Proto mi není jasné, proč a z čeho bych měl být obviněný," dodává.

Žádost, která souvisí se zadržením Nečasovy blízké spolupracovnice na Úřadu vlády Jany Nagyové a třech exposlanců, přišla do sněmovny v pondělí dopoledne a podle Nečase se jedná o logické vyústění celé kauzy.

"Přesto musím trvat na tom, že politické dohody nelze považovat za trestnou činnost, protože by se musely týkat mnoha jiných analogických případů v minulosti i současnosti," vysvětluje.

Nečas proto tvrdí, že podle dosud známých informací se stále více ukazuje, že se v celé kauze jedná o "kriminalizaci politických rozhodnutí a politických kroků". Takový postup je podle něj nepřijatelný a nehodlá se mu podvolit.

Celé vyjádření Petra Nečase:

"Žádost vrchního státního zástupce Ivo Ištvana o vydání považuji za očekávatelné vyústění kauzy s údajným uplácením poslanců. Přesto musím trvat na tom, že politické dohody nelze považovat za trestnou činnost, protože by se musely týkat mnoha jiných analogických případů v minulosti i současnosti. Navíc žádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce uzavřena nebyla. Proto mi není jasné, proč a z čeho bych měl být obviněný.

Všechny doposud známé informace stále více ukazují, že se v celé kauze jedná o kriminalizaci politických rozhodnutí a politických kroků. Tento postup odmítám, považuji ho za nepřijatelný a nehodlám se mu podvolit.

Jsem připravený se plně obhájit před orgány činnými v trestním řízení i před Poslaneckou sněmovnou, která se bude žádostí zabývat."

"Jsem připravený se plně obhájit před orgány činnými v trestním řízení i před Poslaneckou sněmovnou, která se bude žádostí zabývat," doplnil.

Žádost o Nečasovo vydání již předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová předala mandátovému a imunitnímu výboru.

Poslanci: čekáme na důkazy

Zatímco Nečasova ODS za premiérem v demisi stojí a je připravena jeho vydání nepodpořit, ostatní strany váhají.

Například TOP 09 čeká na rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, kterým se poté bude řídit. "Zatím máme strašně málo informací o celém případu a ani nevíme, pro co konkrétně státní zástupce žádá o vydání Petra Nečase a zda má nějaký průlomový důkaz," řekl Aktuálně.cz Petr Gazdík, předseda poslanců za TOP 09.

Problém ale nevidí ani v tom, že by ho sněmovna nevydala. "Zrušili jsme doživotní imunitu, po jedenácti měsících tedy policie může klidně začít vyšetřovat i Petra Nečase," dodal Gazdík.

Vyčkává i ČSSD. "Nejprve se chceme seznámit s odůvodněním žádosti a vyslechnout stanovisko poslance Petra Nečase. Poslanecký klub se bude celou záležitostí zabývat pravděpodobně až po jednání mandátového a imunitního výboru," sdělil Aktuálně.cz předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Naopak komunisté jsou připraveni Nečase vydat. "Pobavíme se o tom a poradíme na klubu. Osobně si myslím, že budeme pro vydání," řekl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

O Nečasově vydání bude Poslanecká sněmovna rozhodovat 17. července, před tím žádost ještě projedná mandátový a imunitní výbor.

 

Právě se děje

Další zprávy