Nečas dá 1500 měsíčně tomu, kdo zaměstná matku

Petr Holub
9. 7. 2008 11:05
Firmy by mohly dávat také příspěvek na hlídání
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Experti tento krok už dlouho doporučovali, politici však o něm jen mluvili a ve skutečnosti dělali opak.

Usnadnit ženám rozhodování mezi rodinou a kariérou se až teď vážně pokouší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Věřící katolík chce změnit systém, který sociálními dávkami nutil matky, aby po narození dítěte zůstaly co nejdéle u plotny. Řada z nich volila kariéru, což přispělo k populačnímu propadu devadesátých let. Nečas teď ženám nabízí kompromis, popírá však, že chce jakkoli ovlivnit porodnost.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz poprvé v detailech popsal, jak chce podporovat zkrácenou pracovní dobu nejen pro matky.

"Chceme motivovat vytváření částečných pracovních úvazků u několika kategorií. Jednak to jsou rodiče pečující o děti do deseti let, jsou to i lidé , kteří pečují o blízkou osobu, která je závislá na péči druhých ve druhém, třetím, nebo čtvrtém stupni, jsou tam zahrnuti i lidé se zdravotním postižením a starší 55 let. Podle naší úvahy nejde o to snižovat platbu sociálního pojištění o určité procento, ale o konkrétní částku 1500 korun. Půjde to u pracovní doby do 0,8 plného úvazku," uvedl ministr.

Příspěvek na hlídání

A.cz: Zároveň je v balíčku podpora firemních školek. Také půjde o nějakou slevu na daních?

Chceme motivovat zaměstnavatele, aby přispívali na alternativní formy péče o děti. Při dětském boomu, který je bohužel zřejmě dočasný, nicméně čtyři nebo pět let ještě bude trvat, než odezní, vznikl nedostatek míst v mateřských školkách. Stát to nemá možnost ovlivnit, protože školky jsou zřizovány obcemi. Navíc obce a města také umějí počítat a vědí, že pokud teď zřídí víc mateřských školek, tak za pět let budou zase prázdné.

Chceme najít alternativní modely péče, především tzv. nerodičovskou osobu spíše v malých komunitách než ve velkých městech. Chceme do toho zapojit spíše soukromé zdroje jak rodičů tak zaměstnavatelů. Proto navrhujeme, aby zaměstnavatel mohl zahrnout do nákladů ty peníze, kterými přispěje zaměstnancům na hlídaní, nebo kterými přímo péči o děti zajistí.

A.cz: Dnes nepracuje 350 tisíc žen, které se starají o malé děti. Budou mít zájem o práci?

Myslím, že řada z nich ano a především ve vazbě na částečný úvazek. Je to dobrá kombinace, která může harmonizovat rodinný život na jedné straně a přitom na druhé straně zabránit, aby maminky vypadly z profesního růstu a ztratily možnost většího sociálního kontaktu na druhé straně. Zabrání se tím jejich izolaci, do níž se někdy během mateřské dostávají, a přitom budou mít dostatečný prostor pro péči o malé dítě.

A.cz: Předpokládáte, že taková opatření podpoří růst populace?

Tak neuvažuji, protože nepatřím mezi sociální inženýry, kteří si myslí, že jsou opatření zvyšující či snižující porodnost. Jde to demonstrovat i teď. Byli jsme obviňováni, jak krátíme různé dávky a jak tím poklesne porodnost. Je vidět, že nejen neklesla, ale dále roste. Demografický vývoj je založen na objektivnějších faktorech, než na krátkodobých zásazích, které se mohou projevit jen krátkodobě. Během sedmdesátých let se zvýšila natalita změnou sociálního prostředí, ale stejně během čtyř let opět začala klesat a vrátila se do starých kolejí.

A.cz: Čeho tedy chcete dosáhnout?

Nečas: Nechci vyhnat matky do práce, ani je držet doma.
Nečas: Nechci vyhnat matky do práce, ani je držet doma. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jde o to, vytvářet podmínky, aby rodiče mohli co nejsvobodněji volit, kdy začne jejich rodičovství, kolik budou mít dětí, jak to budou harmonizovat se svým profesním růstem. Neříkat, že je tu jediný správný model, třeba ultrakonzervativní, že matka patří k malému dítěti a nesmí se od něj hnout, dokud nejde do školy. Druhý extrém je, že maminky, které jsou s dětmi doma, jsou poloviční příživnice a je třeba je co nejdřív vyhnat na trh práce.

Neberu nikomu, když se pro některou z těch dvou extrémních poloh svobodně rozhodne. Může jít po několika týdnech do práce a najít si babičku nebo chůvu, která se stará o několikaměsíční mimino, i to je svobodná volba. Ale nemáme říkat, který z těchto modelů je správně, místo toho máme vytvořit širší spektrum možností mezi nimi.

Příprava letos, zákon napřesrok

A.cz: Zkrátka byste chtěl oslabit přirozený konflikt, když se žena rozhoduje mezi kariérou a rodinou?

Nevím, jestli ho oslabím, to by bylo zřejmě příliš ambiciózní. Řekl jste správně, že ten konflikt je přirozený a něco, co je přirozené, se oslabuje těžko. Ale chceme vytvořit širší spektrum možností, aby si mohly samy svobodně zvolit.

A.cz: Kdy se dá změna pravidel pro rodiny čekat? Ještě v tomto volebním období?

Do konce září chceme předložit vládě celkový návrh i s věcnými návrhy zákonů a do konce letošního roku paragrafy příslušných zákonů, aby začaly platit v průběhu příštího roku.

A.cz: Třeba od července?

Bude záležet, jak rychle se stihnou. Od července, od září, to ponechám dalšímu vývoji.

 

Právě se děje

Další zprávy