Bez Klause by ODS mohla jít ke dnu, říká část poslanců

Kateřina Eliášová
28. 11. 2008 11:10
Klaus vydal před kongresem silný signál proti Topolánkovi

Praha - Pokud prezident Václav Klaus opustí ODS, může jít strana ke dnu. Myslí si to někteří jeho skalní přívrženci.

Klaus možnost odchodu ze strany, kterou založil, naznačil v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Jeho slova zaznívají týden před klíčovým kongresem strany, kde by se mělo rozhodovat o předsedovi a také o dalším směřování ODS.

Poslanec ODS Jan Bürgermeister proto vnímá prezidentovu poznámku jako signál delegátům kongresu, komu a čemu by měli dát při hlasování přednost.  

"Je to hodně silné symbolické vyjádření před kongresem, které ale nesouvisí s tím, zda někdo založí či nezaloží novou politickou stranu," řekl Aktuálně.cz Bürgermeister.

Do voleb o post předsedy jsou zatím přihlášeni premiér Mirek Topolánek a pražský primátor Pavel Bém. Ten je všeobecně považován za toho, koho by si Klaus v čele ODS představoval, ale na sněmech oblastních a regionálních sdruženích, která vyjadřují předsednickým kandidátům podporu, zatím za Topolánkem zaostává.

Rebelové varují

Bémovi příznivci vnímají Klausovy náznaky jako hrozbu pro stranu. 

"Myslím si, že pokud Václav Klaus opustí stranu, tak to pro ODS může být vážný problém," naznačil poslanec Jan Schwippel, který nedávno opustil poslanecký klub ODS.

Upozornil na odliv členů strany v "jeho" oblastním sdružení. "Tento trend může nastat po Klausově případném odchodu. Možná se k němu připojí i špičky ODS a ne jen řadoví členové," uvažuje Schwippel.

"ODS se rozkračuje stále více do středu až doleva. V takové straně pro mne není místo," uvedl poslanec Juraj Raninec. Ten stejně jako Jan Schwippel nedávno opustil poslanecký klub strany.

Nejsme krysy, co opouští loď

Naopak novopečený poslanec Jiří Janeček ani po Klausových slovech nechce změnit dres.

"Nebudu jako krysa, co opustí potápějící se parník. Teď je třeba zabojovat," myslí si Janeček.

Janeček ve svém okolí nezaznamenal nálady opustit ODS, spíše touhy po změně.

"Myslím si, že by ODS měla vrátit ke konzervativním pravicovým kořenům. Tím, kdo by takovou stranu mohl vést, je podle mě Pavel Bém," řekl. 

Klaus slovy o Lisabonu získal kredit

Klausovi stoupenci upozorňují na to, že prezident má v ODS stále velkou oblibu. A po jeho vystoupení u Ústavního soudu, kde se postavil proti ratifikaci Lisabonské smlouvy v českém Parlamentu, jeho obliba stoupá.

"Václav Klaus teď po svém vystoupení u Ústavního soudu získal velký kredit. Spoustě lidí se nelíbí, že by se ODS měla podepsat pod Lisabonskou smlouvu," řekla Aktuálně.cz poslankyně Alena Páralová.

Svůj odchod z ODS kvůli smlouvě zvažují hned tři poslanci, které Aktuálně.cz oslovilo.

Jejich uvažování o odchodu neovlivňují ani tak slova Václava Klause, jako právě poslední úvahy Mirka Topolánka. V tisku se objevily informace, že zvažuje na kongresu zavázat poslance ODS, aby hlasovali pro Lisabonskou smlouvu.

"Pokud by takové usnesení prošlo, pak bych velmi zvažovala své setrvání v ODS," řekla poslankyně Páralová. Stejně uvažuje i Jan Schwippel.

 

Právě se děje

Další zprávy