Topolánek: Klausova slova o odchodu respektuji

Kateřina Eliášová
28. 11. 2008 16:00
Klausovo vyjádření není žádnou novinkou, říká premiér
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Mirek Topolánek se vyjádřil k dnešním úvahám prezidenta Václava Klause o možném odchodu z ODS. Hlava státu to uvedla v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Topolánek ve svém prohlášení napsal, že to pro něj není žádná novinka.

"Pro mne nejde o překvapivý ani o zcela nový fakt," napsal novinářům.

Prezident Klaus nebyl příliš konkrétní. Na přímý dotaz, zda hodlá ze strany, kterou před lety zakládal, vystoupit, odpověděl: "Pravděpodobně jsem ještě pár dní v ODS. Uvidíme."

Nicméně naznačil, že je ochotný podpořit novou politickou stranu, která bude pravicová a euroskeptická.

"Jako předseda ODS budu respektovat případné rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause přerušit vazbu k politické straně, kterou zakládal a jejímž je čestným předsedou," uvedl Topolánek. .

Prezidentova zazněla přesně týden před začátkem kongresu ODS, na kterém se bude rozhodovat o novém předsedovi strany i dalším směřování ODS.

Klaus zatím neřekl, jestli se kongresu zúčastní. Pozvánku od ODS nicméně dostal. "Slova pana prezidenta také chápu jako zřejmě odmítavou odpověď na pozvání na Kongres ODS," napsal Topolánek.

Politici Klausova slova vnímají různě. Například pražský poslanec a přívrženec Pavla Béma Jan Bürgermeister považuje prezidentova slova za signál delegátům kongresu, komu a čemu by měli dát při hlasování přednost.

"Je to hodně silné symbolické vyjádření před kongresem, které ale nesouvisí s tím, zda někdo založí či nezaloží novou politickou stranu," řekl Aktuálně.cz Bürgermeister.

Jiní zase varují předtím, že by bez čestného předsedy Klause mohla jít ODS ke dnu.

 

Právě se děje

Další zprávy