Na pohřeb Mašína jede ministr Vondra, poslal ho Nečas

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 8. 2011 12:31
Na pohřeb Ctirada Mašína míří i velvyslanec v USA Petr Gandalovič
.
. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pohřbu bojovníka proti komunistickému režimu Ctirada Mašína ve Spojených státech se za český stát zúčastní ministr obrany Alexandr Vondra a velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Premiér Petr Nečas (ODS) účast z časových důvodů nezvládne a jako zástupce českého kabinetu posílá právě Vondru.

"Pokoušeli jsme se upravit můj rozvrh, ale nemohu na pohřeb Ctirada Mašína odjet," řekl Nečas s tím, že se obřadu chtěl zúčastnit, aby vyjádřil hold odvaze Ctirada Mašína.

Vláda oba bratry plánuje ocenit vojenským vyznamenáním Zlatá lípa. Vondra ocenění předá na místě Josefu Mašínovi.

Poslední rozloučení se uskuteční příští týden ve středu.

Mašín zesnul v sobotu ráno ve věku 81 let po delší nemoci. Jako veterán americké armády bude pochován s vojenskými poctami. Smuteční obřad bude podle jeho bratra Josefa Ctirada v Clevelandu. Kondolenční dopis rodině zaslal vedle jiných také ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman.

Loni zemřel Milan Paumer, další ze skupiny bratří Mašínů. Do Poděbrad přijeli na smuteční obřad vedle Nečase (ODS) například také šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg či předseda VV Radek John.

Mašínům se společně s Paumerem za komunismu podařilo probít do tehdejšího západního Německa, další členové skupiny byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři. Případ bratří Mašínů, kteří se v padesátých letech postavili proti režimu, vyvolává dodnes emoce, protože při jejich činnosti zemřelo několik lidí.

Na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) bratry Mašíny i Paumera ocenil plaketou předsedy vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy