Na Pecinu míří další trestní oznámení. Od odborů

Domácí Domácí
Aktualizováno 9. 12. 2013 14:07
Zpochybňují důvody, na které se Pecina po znovujmenování Lessyho odvolává.
Jiří Rusnok a Martin Pecina během hlasování o nedůvěře jeho kabinetu
Jiří Rusnok a Martin Pecina během hlasování o nedůvěře jeho kabinetu | Foto: Reuters

Praha - Na ministra vnitra v demisi Martina Pecinu už kvůli policejnímu dvojvládí míří druhé trestní oznámení.

Tentokrát jsou jeho autory odboráři. Ti Pecinovi vyčítají, že do funkce policejního prezidenta vrátil Petra Lessyho. Podle nich bylo takové rozhodnutí zbytečně unáhlené, zpochybňují také důvody, na které se ministr odvolává.

Svá tvrzení podporují dokumenty, které k trestnímu oznámení připojili, informoval server lidovky.cz. Sám Pecina mezitím již odstartoval proces, který by mohl vést až k odvolání současného prezidenta Martina Červíčka.

Ministr na začátku prosince navzdory doporučení své poradní komise rozhodl, že Lessy se poté, co bylo zastaveno jeho trestní stíhání, vrátí do čela policie. Červíček ale odmítl odstoupit, a policie má proto nyní prezidenty dva.

Reakce na Pecinovo rozhodnutí na sebe nenechala dlouho čekat. První trestní oznámení padlo minulý týden, podle serveru ho podal jeden z plukovníků policie. Nyní se k němu připojila i největší odborová centrála v zemi - Nezávislý odborový svaz. Ten sdružuje asi 8500 policistů.

Odbory: o návratu soud nemluvil

Předseda svazu Milan Štěpánek serveru řekl, že s rozhodnutím Peciny odbory nesouhlasí, důvody podle něj v trestním oznámení jasně zazní.

"První část by měla dokládat nezákonnost jeho rozhodnutí. Městský soud v Praze ani Ústav státu a práva, na které se odvolává, totiž neříkají, že se Lessy musí vrátit na místo policejního prezidenta," tvrdí Štěpánek.

Odboráři navíc k trestnímu oznámení připojují dokumenty, které nabízejí jiný výklad rozhodnutí soudu i ústavu.

Soud podle nich neřešil, zda Lessy spáchal skutek, pro který byl stíhán. "Řeší spíš procesní otázku a podle mě docela nešťastně. Takže si myslím, že dovolání bude namístě. Každopádně usnesení rozhodně neříká, že se Lessy má vrátit do služebního poměru," dodává Štěpánek.

Podobné je to podle něj i s posudkem ústavu, kterým se Pecina také po svém rozhodnutí hájil. "Posudek ústavu rovněž neříká, že by měl jít Lessy na své původní místo. A neříká ani to, že by měl být vrácen do služebního poměru," doplnil Štěpánek.

Nebezpečné konstrukce

V posudku je navíc podle něj konstrukce, která by v případě, že by platila, měla vážné důsledky. "Uvádí se v něm, že pokud byl Lessy odvolán nezákonně, tak Červíček nikdy nebyl policejním prezidentem. To je taková hloupost, že pokud bychom na toto přistoupili, tak by žádná rozhodnutí pana Červíčka neplatila," vysvětlil předseda odborářů.

Trestní oznámení chtějí odboráři dokončit během pondělí a plánují ho podat obratem. Pro odboráře bylo až druhým krokem, kvůli návratu Lessyho už totiž minulý týden poslali Jiřímu Rusnokovi výzvu, aby Pecinu odvolal.

Autora prvního trestního oznámení prý odboráři znají. "Je to člověk fundovaný v právních normách, který by rozhodně nedával trestní oznámení, které by bylo nějak subjektivně motivované. Naopak, vážím si ho pro objektivní a spravedlivý přístup," doplnil šéf odborářů s tím, že je policejní důstojník s oznámením předběhl.

Pecina zahájil přezkum Červíčka

Sám ministr zatím v pondělí zahájil řízení, ve kterém bude přezkoumávat ustanovení policejního prezidenta Martina Červíčka do funkce.

"Dnešním dnem bylo zahájeno přezkumné řízení ve věci ustanovení Martina Červíčka na služební místo policejního prezidenta. Vzhledem k tomu, že je řízení ve věcech služebního poměru ze zákona neveřejné, nebudeme sdělovat žádné další informace," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Pecina totiž podle svých slov předpokládal, že Červíček z funkce odstoupí, což Červíček odmítl. Chce proto ve správním řízení prozkoumat, zda měl být Červíček do funkce vůbec ustaven. Rozhodnout by se podle Peciny mělo během následujících týdnů.

K dvojvládí u policie se v minulých dnech vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Měl by ho podle něj řešit až nový ministr vnitra.

 

Právě se děje

Další zprávy