Na důchod si můžete dát vlastní peníze, rozhodla vláda

Eva Benešová
16. 2. 2009 16:15
Konkrétní návrhy mají být hotovy do července
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda souhlasila se zavedením takzvaných opt-outů, tedy soukromých důchodů.

Třetí část důchodové reformy totiž počítá s tím, že by stát v budoucnu převáděl část penzijního pojištění do soukromých fondů, které si lidé vyberou.

Na stole zatím leží pouze zásady celého systému, konkrétní návrhy by měly být zpracovány do července.

Pokud novinka projde celým schvalovacím procesem, budou si moci Češi nechat převádět čtyři procenta z penzijního pojištění odváděného ze mzdy na vlastní účet penzijního spoření. Sami by pak museli doplatit zbylá dvě procenta. Zapojení do systému by bylo zcela dobrovolné.

Spoluúčast má sloužit mimo jiné k tomu, aby lidé zvažovali, zda se do systému zapojí. "Nepůjde o žádné krátkodobé spoření. Je to založeno na 30 až 40letém spoření. Uvažujeme i o zavedení kalkulaček, které by zájemcům ukázaly, že spoření na 5 až 10 let nemá smysl," podotkl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

V současnosti odvádí zaměstnanec ze své mzdy přímo na důchodové pojištění 6,5 procenta, zaměstnavatel pak hradí dalších 21,5 procenta.

Opozice i odbory nápad odmítají

Účty opt-out by měly podle plánu ministerstva financí spravovat speciální penzijní společnosti.

Prostředky z důchodového pojištění by nejprve vybírala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která by je následně přeposílala do klientem vybraného fondu důchodových společností. Fondy by peníze investovaly na kapitálových trzích, po zhodnocení by výnosy lidem opět připisovala ČSSZ.

Lidem, kteří mají již nyní uzavřeno důchodové připojištění, by se naspořená částka mohla převést na účet opt-outu. Podle principů ministerstva financí by ovšem nebylo možné mít obě pojistky současně.

Systém opt-outu by byl výhodnější především pro zaměstnance s vyšší mzdou. "Při minimálním pojistném nebude ani výše zhodnocení extra vysoká a nic moc navíc nedostanete," uvedl šéf podvýboru pro důchodovou reformu František Laudát. 

Velké výhrady k Nečasovu záměru mají opozice a odbory. "Nic takového, jako je privatizace důchodového systému, podporovat nebudeme. Pokud ČSSD zvítězí ve volbách, uděláme všechno pro to, aby se systém reguloval, nebo nejlépe úplně zrušil," prohlásil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka by naopak přijetí změn pomohlo spravedlivěji rozložit mezi jednotlivé generace náklady stárnutí české populace.

 

Právě se děje

Další zprávy