Ministr varuje: Nestihneme Lisabonskou smlouvu

Petr Holub
21. 5. 2008 10:03
Svoboda: Zdržení před Ústavním soudem může být fatální
Ministr Cyril Svoboda
Ministr Cyril Svoboda | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česko bude od ledna předsednickou zemí Evropské unie. Je však možné, že bude zároveň jedinou zemí EU, která neschválila "euroústavu č.2", tedy Lisabonskou smlouvu.

Lisabonská smlouva má vytvořit základní mantinely pro veškeré evropské právo, včetně vnitřního trhu, zahraniční a zemědělské politiky i lidských práv.

"Hlavní problém je v tom, že Ústavní soud nerozhodne do září tohoto roku o stížnosti senátorů ODS," vysvětlil v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který řídí vládní legislativní radu.

Před hlasováním o vydání policii ministra Čunka proběhlo první hlasování, zdali toto proběhne veřejnou nebo tajnou formou.
Před hlasováním o vydání policii ministra Čunka proběhlo první hlasování, zdali toto proběhne veřejnou nebo tajnou formou. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Senát poslal evropskou smlouvu Ústavnímu soudu

Rychlejšímu projednání brání závazné právní lhůty, přitom nikdo nemůže soudcům přikázat, že nesmějí rozhodnout ještě později než v září.

Senát přitom nemůže o smlouvě hlasovat, dokud Ústavní soud nerozhodne.

Překážejí volby

Svoboda upozorňuje, že další zdržení mohou způsobit senátní volby, které jsou plánovány na konec října. Řada senátorů se během října soustředí na své znovuzvolení a na smlouvu nebudou mít čas. Senátu pak bude do konce listopadu trvat, než po volbách znovu zvolí své orgány a začne pracovat.

Schvalovat smlouvu v prosinci je šibeniční termín. Stačí maličkost, aby jednání zkrachovala.

"V této chvíli jsou dvě země, které mohou být v Bruselu považovány za problémové, pokud jde o schválení smlouvy. Vedle Irska, které pořádá referendum, to je právě Česko," říká ministr.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Poláci schválili lisabonskou smlouvu EU

Nezvyklá otázka

Termíny se přitom mohou protáhnout i z mnoha dalších důvodů.

Ústavní soud zatím například nerozhodl ani o tom, jestli bude stížnost pravicových senátorů projednávat jako tzv. sporné řízení, anebo jestli se jedná o "vyjádření k návrhu". Přitom požádal o expertizu německý Max Planck Institut. Pokud by šlo o spor, požádají soudci vládu, aby vystupovala jako jeho účastník.

Také není předem jisté, jak Ústavní soud rozhodne. Pokud bude Lisabonská smlouva odpovídat české ústavě, bude záležet jen na senátorech, jestli ji skutečně potvrdí.

Pokud se najde rozpor, bude třeba změnit český právní systém.

Úkol pro koalici

"Podle názoru křesťanských demokratů je třeba smlouvu ratifikovat v každém případě," doporučuje Svoboda. Není však předem jisté, jestli s tím budou souhlasit ostatní koaliční strany.

Odmítavý postoj parlamentu k Lisabonské smlouvě by vláda ovšem v Bruselu těžko vysvětlovala. Český premiér smlouvu podepsal a Evropská unie do ní začlenila české připomínky.

"Koalice by se měla připravit a předem naplánovat, jak bude postupovat při různých verdiktech Ústavního soudu. Každé zaváhání může být osudné," vyzývá Svoboda.

Pokud by Česko nepřijalo smlouvu jako jediná evropská země, její předsednictví by mohlo skončit fiaskem.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si:
České šéfování EU za miliardy je v ohrožení
 

Právě se děje

Další zprávy