Senát poslal evropskou smlouvu Ústavnímu soudu

Martina Macková
25. 4. 2008 0:03
V horní komoře parlamentu má většinu ODS

Praha - Senát dnes schválil, že pošle evropskou smlouvu k Ústavnímu soudu. Chce, aby soudci zhodnotili, zda tzv. Lisabonská smlouva neporušuje českou ústavu.

Krok Senátu je vlastně rozhodnutím ODS, jejíž zástupci mají v horní komoře většinu. Vládní strana se dlouhodobě netají svými euroskeptickými postoji.

Čtěte také: Fico rozložil opozici. Díky Maďarům má eurosmlouvu

Pro poslání k ústavnímu soudu se z 70 senátorů vyslovilo 48 pro, proti byli 4 senátoři.

Není to obstrukce, ale zodpovědnost

Senátoři také na návrh senátorky Jiřiny Rippelové (ČSSD) požádali ústavní soud o to, aby evropský tisk projednali přednostně a zrychleně. Senát do té doby projednání smlouvy přerušil. O smlouvě bude znovu hlasovat na první schůzi poté, co soud rozhodne.

"Není to obstrukce, ale je to věcí zodpovědnosti. Nejde o politický obsah, ale o ústavnost," řekl v diskusi senátor Luděk Sefzig (ODS), předseda senátního evropského výboru. "Považuji to za zodpovědné a legitimní, nemyslím si, že je to obstrukce. Je to akt, který pomůže smlouvu ze všech úhlů prosvítit a vnést maximum jasna do všech sporných míst," míní také ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

Naopak senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) kolegy z ODS vyzvala, aby vysvětlili, proč chtějí stanovisko soudu.

"Řekněte jasně, co chcete. Celá ta obrátka na soud je jen hra o čas, na schovávanou. Jde o to, aby Česko odložilo rozhodování o ratifikaci. To není úplně dobrý postoj. Jestli tuto hru chce vládní strana hrát, ať to řekne jasně a natvrdo. Ale ať dodá, jak si představuje pozici česka v rámci Evropy a světa," řekla Gajdůšková.

Bruselské sídlo Evropské komise.
Bruselské sídlo Evropské komise. | Foto: Reuters

Sněmovna zatím projednala Lisabonskou smlouvu v prvním čtení, kdy s ní souhlasila. Nyní o ní budou diskutovat výbory, což může trvat měsíce. Česko musí ratifikovat smlouvu do konce letošního roku.

Čtěte také: Lisabonská smlouva prošla ve sněmovně do dalšího čtení

Už loni na Kongresu ODS zástupci strany i europoslanci naznačovali, jakou taktiku vládní strana nastolí. Postoj "vyčkávání", zda se některá z jiných evropských zemí nerozhodne dohodu odmítnout. Pak by celá smlouva padla pod stůl. Aby začala platit, je třeba souhlasu všech členských států.

Čtěte také: Stvrdit evropskou smlouvu? ODS skřípe zuby

Lisabonský dokument už schválilo Maďarsko, Polsko, Malta, Slovinsko, Rumunsko, Francie a Bulharsko a ve čtvrtek také Německo a Dánsko.

Ve Velké Británii prošla částečným hlasováním, Irsko ji jako jediná země bude schvalovat v referendu koncem května. V Nizozemí a Švédsku budou parlamenty smlouvu ratifikovat na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy