Reforma?Máme výhrady, řekli Melčák a Pohanka

Martina Macková
8. 5. 2007 0:00
Melčák a Pohanka mají problém s DPH i rušením dávek

Praha - Poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka věří, že se prezentovaná finanční reforma koaliční vlády ještě změní.

Bude muset. Oba naznačují, že s neoficiálními dokumenty, které mají zatím v ruce, by totiž velmi pravděpodobně měli problém. Jejich hlasy premiér Mirek Topolánek získat musí. Jinak mu hrozí, že vláda reformy neprosadí.

Premiér v pondělí zopakoval, že pokud reformy neprojdou, povede to k předčasným volbám.

Bojovat přitom bude třeba nejen o dvě zdvižené ruce bývalých sociálních demokratů, ale také o všech sto koaličních hlasů. Proti dnešní podobě reformy se staví například bývalý ministr financí a "otec daňových reforem ODS" Vlastimil Tlustý.

ČSSD také zveřejnila svůj návrh reforem, není však jasné, zda by byl stejný i v případě velké koalice nebo vlády ČSSD s podporou komunistů.

Něco ano, něco ne

Speciál
Autor fotografie: sh

Speciál

Melčák i Pohanka připouští: "Nějaká reforma se prostě udělat musí. Kdyby byla ČSSD ve vládě, reformovala by také. Je otázka jak."

Jako bývalým sociálním demokratům jim vadí především dopad, který by měla navrhovaná devítiprocentní sazba DPH u potravin.

Váhají nad zrušením společného zdanění manželů. Například u zdravotnických reforem by ale podle Pohanky mohli souhlasit s některými poplatky, například s placením nákladů na jídlo při pobytu v nemocnici.

"Byl bych však proti tomu, aby se směřovalo k privatizaci fakultních nemocnic," řekl Aktuálně.cz Pohanka, bývalý ředitel fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Přiznané neodebírat, razí Miloš Melčák, který by rozhodně nebral lidem pohřebné a také školním dětem nárok na tzv. pastelkovné. "Rozpočet to nezachrání, je to sto milionů ročně, a na prvňáčcích se budeme hojit? Vždyť minulý týden poslanci odpustili vinařům přes dvě stě milionů," poukazuje.

Vláda by podle něj měla předtím, než začne rušit výplaty některých dávek, které zavedla ta předchozí, u každé položky poctivě spočítat a zveřejnit, kolika lidem se to vyplácí, kolik stojí správa vyplácení a jak to ovlivní tendenci rodin mít děti. "Jsou to symboly, které by se neměly rušit vždy s novou vládou," míní.

Chybí slib firmám

V reformních plánech navíc podle Miloše Melčáka chybí třeba tzv. editační povinnost.

Co se pod takovým stroze úřednickým pojmem skrývá? Naprosto jednoduchá věc. Povinnost finančních úřadů informovat firmy o tom, jak si mají vykládat zákony.

"Mělo by to přece fungovat tak, že finanční úřady podnikatelům na dotaz vysvětlí, co po nich vlastně chtějí. A ne aby jim za tři roky vyměřily sankce za to, že něco udělali jinak a vlastně špatně," míní Melčák.

Melčák řekl, kdy může položit vládu - ČTĚTE ZDE

Editační povinnost pro berní úředníky chtěla zavést někdejší Grossova vláda, Paroubkův kabinet už ji v programu neměl. Koaliční Topolánkova vláda ji zahrnout do reforem taky opomněla, přestože ji v programu slibovala.

Finanční úřady dnes nemusí firmám říct, jaký výklad zákona je podle nich správný. Pokud by měly editační povinnost, stačil by podnikatelům výklad jednoho z úřadů.

Jednání zatím nejsou, ani v plánu

Premiér ani koaliční zástupci zatím o podpoře dvojice takzvaných přeběhlíků nejednali. Přestože se v některých médiích objevily informace, že koaličníci se sešli s Michalem Pohankou, ten to rozhodně popírá.

"Jsou to nesmysly," řekli Aktuálně.cz oba. Ani jeden z nich zatím nedostal od koalice oficiální paragrafované znění ekonomických reforem.

"Samozřejmě že se bude jednat, ale koalice bude chtít nejdříve mluvit s ČSSD a odbory. Pak teprve přijdeme na řadu my," míní Melčák.

 

Právě se děje

Další zprávy