Median: ČSSD v říjnu předběhla ODS

nach
7. 11. 2007 11:01
V říjnu celkově posílila levice, KDU-ČSL hlasů neubylo
Říjnový průzkum: Jiří Paroubek má důvod k radosti.
Říjnový průzkum: Jiří Paroubek má důvod k radosti. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sympatie voličů se v říjnu přiklonily na stranu levice. Vyplývá to z dnes zveřejněného sociologického průzkumu agentury Median.

Sociální demokraty by preferovalo o 7,5 % více voličů než občanské demokraty. ODS by získala 28,6 % hlasů.

Komunisté v říjnu také mírně posílili. S preferencemi 15,1 % dosáhla jejich strana druhého nejvyššího výsledku od voleb v červnu 2006, když oproti září posílila o téměř tři procenta. Podobné preference od občanů získala KSČM ještě v letošním květnu, jinak se pohybovaly většinu roku kolem 12 %.

Strana zelených v říjnovém průzkumu získala 6,4 %, což je za posledních sedm měsíců stabilní výsledek, téměř shodný s výsledky posledních voleb.

Polovina národa - nezájem

Lidovci zatím také nepřišli o žádné hlasy - získali by 6 % hlasů, což představuje dlouhodobý průměr. Aféra jejich předsedy se objevila až koncem měsíce, proto se na změně nálad veřejnosti projeví pravděpodobně až v listopadovém šetření.

Spolu s nerozhodnutými voliči, kterých podle průzkumu bylo v říjnu téměř osm procent, by nejistých hlasů nyní bylo 48 procent. Čtyřicet procent lidí totiž v šetření odpovědělo, že by k volebním urnám nepřišlo.

 

Právě se děje

Další zprávy