Mám to v krvi, jsem Moravák, říkal Švejnar v Brně

Lenka Smyčková, spolupracovnice Aktuálně.cz
14. 1. 2008 19:05
Švejnarova tour po Česku projela i Brnem
Primátor Roman Onderka by radši Švejnara než Klause
Primátor Roman Onderka by radši Švejnara než Klause | Foto: Jan Langer

Brno - Zatímco Václav Klaus vyrazil hledat podporu u západočeských poslanců a senátorů, Jan Švejnar se rozjel do Brna přednášet "obyčejným lidem".

Přednáška na Vysokém učení technickém o lidském kapitálu a znalostní společnosti ale nakonec zabrala méně času než doba strávená s politiky.

Celkem pět hodin Švejnar setrval ve společnosti brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD), jeho náměstků, městských zastupitelů a brněnských sociálně demokratických poslanců Michala Haška a Jeronýma Tejce.

Onderka o Švejnarově úspěchu rozhodovat nemůže. Přesto se netajil, že si ho přeje za budoucího prezidenta. Několikrát ho tímto titulem dokonce oslovil.

S hlasy Haška a Tejce může zřejmě Švejnar počítat. Podpořit ho chce i senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

Václav Klaus při besedě na Západočeské univerzitě.
Václav Klaus při besedě na Západočeské univerzitě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
On-line přenos z Klausovy cesty do Plzně: Do vlády komunisty nepustím

Jsem napůl Moravák. Mám to v krvi

Švejnar nezapomněl připomenout, že je po otci Moravák. "Mám to v krvi," zavtipkoval. Po jednání s brněnskými politiky čekal Švejnara oběd v Moravské chalupě u Hotelu Voroněž, tisková konference a prohlídka historického centra moravské metropole.

Brňané Švejnara zastavovali na každém kroku
Brňané Švejnara zastavovali na každém kroku | Foto: Jan Langer

Procházka z Dominikánského náměstí přes Náměstí Svobody k brněnskému rozhlasu trvá obvykle volnou chůzí pět minut. Kandidátovi na prezidenta trvala asi půl hodiny.

Neustále ho zastavovali lidé, kteří se s ním chtěli vyfotit nebo žádali podpis. "Pane profesore, jsem váš sympatizant. Těším se, že až vás příště uvidím, budu mít v kapse poštovní známku s vaším portrétem," třásl Švejnarovi rukou jeden Brňan. "Nebudu se ho na nic ptát. Stejně do novin lhal," utrousila z povzdálí jiná kolemjdoucí.

"Ano, moje kampaň je trochu v americkém stylu. Ovšem je to prospěšné pro společnost, může tak kandidáta lépe poznat," osvětlil Švejnar, proč vyrazil do ulic měst po celé republice.

Na Brně ocenil jeho růst v oblasti vzdělávání, kultury i ekonomiky. S primátorem ale probírali také otázky restitucí, vily Tugendhat, přesunu nádraží.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Lidský kapitál Brňany nezajímal

Aula Podnikatelské fakulty Vysokého učení technického byla už dvacet minut před čtvrtou hodinou odpolední narvaná k prasknutí. Organizátoři počítali s 500 posluchači. Přišlo jich ale mnohem víc. Někteří dokonce přijeli až ze Zlína. "Vidím tu známé tváře. Vy jste byl i na minulé přednášce," poznal svého příznivce Švejnar.

V přednášce Lidský kapitál a znalostní společnost zdůraznil potřebu investovat do vzdělání. "Nemáme nerostné bohatství, musíme se soustředit na lidské zdroje," apeloval na studenty i učitele.

Brňany ale otázka vzdělání příliš nezajímala. Ptali se na jiné věci - na vysoké příjmy manažerů státních společností, na zadluženost, privatizaci a tunelování. Švejnar odpovídal trpělivě. I na otázky příliš dlouhé, i na ty mimo mísu.

 

Právě se děje

Další zprávy