Lidovci a zelení jsou pro trojkoalici

Red DOM, čtk
16. 12. 2006 17:07
Praha - Lidovci a zelení souhlasí s jednáním o vytvoření vlády s ODS. Sociální demokraté naopak takovou vládu v žádném případě nepodpoří.
Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík.
Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek a Martin Bursík. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Republiková rada Strany zelených (SZ) dnes pověřila rozšířené vedení strany, aby jednalo o příští vládě s ODS a KDU-ČSL.

Vedení strany pověřila také tím, aby rozhodlo o případném vstupu zelených do vlády. Zelení chtějí vyjednat minimálně to, co se podařilo už v létě. Například těžební limity nebo závazek vlády, že nebude stavět další jadernou elektrárnu.

"Budeme navazovat na dřívější trojkoaliční projekt a budeme se snažit, aby byly ještě více zastoupeny priority Strany zelených," prohlásila na tiskové konferenci po jednání Republikové rady místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová.

Zelení odsuzují Čunkův postup proti neplatičům ve Vsetíně

Dalším výstupem z jednání rady je usnesení SZ o situaci ve Vsetíně. "Strana zelených odsuzuje nedávné kroky předsedy KDU Jiřího Čunka ve Vsetíně, konkrétně přestěhování romských rodin stovky kilometrů daleko," představil znění dokumentu SZ její předseda Martin Bursík.

Jiří Čunek a jeho medvídek.
Jiří Čunek a jeho medvídek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podmínkou křesťanských demokratů je vytvoření balíku reformních zákonů s jehož schválením spojí vláda otázku své důvěry. Novinářům to řekl předseda lidovců Jiří Čunek po dnešním jednání celostátního výboru strany. Usnesení výboru podpořili všichni členové výboru až na jednoho, který se zdržel. Jeho jméno ale nesdělil.

"Tato vláda (trojkoaliční) v zásadě riskuje to, že ponese všechnu politickou tíhu reforem a nabízí sociální demokracii, že ona na tom může v opozici vydělat. Jde nám ale o to, aby to byla opozice důstojná," řekl Čunek.

První místopředseda lidovců Roman Línek doplnil, že pokud projekt trojkoalice neprojde, tak se tím otevírá nejkratší možná cesta k předčasným volbám, "která je tou druhou alternativou z pohledu KDU-ČSL".

ČSSD o několik minut dříve doporučila svým poslancům, aby vládu trojkoalice nepodpořili.

"Ústřední výkonný výbor jednomyslně doporučil sociálně-demokratickým poslancům, aby trojkoalici nepodpořili. Všichni, kdo hlasovali byli proti," řekl na tiskové konferenci místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD: Přeci nezradíme své voliče a program

Rozhodnutí vedení ČSSD není žádné překvapení. Již před začátkem jednání se všichni členové ústředního výkonného výboru, které oslovila ČTK, vyjádřili proti podpoře takového kabinetu. Argumentovali tím, že by to byla zrada programu a volebních výsledků sociální demokracie.

Otázka zůstává, jak se zachová poslanec Miloš Melčák, který nedávno poslanecký klub ČSSD opustil. Melčák se zúčastnil dnešního jednání vedení ČSSD, aby vysvětlil svůj postoj. Do klubu se ale i přes naléhání šéfa sociálních demokratů zatím nevrátil.

Modrou totalitu nepřipustím! Červen 2006. Nebo prosinec?
Modrou totalitu nepřipustím! Červen 2006. Nebo prosinec? | Foto: Ludvík Hradilek

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se ale Melčák nechystá podpořit pravostředovou koalici Mirka Topolánka. "Poslanec Miloš Melčák má přirozeně a dlouhodobě velmi levicové názory a to i v rámci ČSSD. Nedokážu si představit, že by takto levicový poslanec kdy podpořil reformy z dílny ODS," pochyboval Sobotka.

Sobotka si myslí, že Topolánek nemůže žádné reformy myslet vážně, když disponuje tak malou podporou ve sněmovně. "Jedná se mu čistě o mocenskou pozici," soudí místopředseda.

Paroubek: Ať je ukážou!

ODS dává najevo, že se spoléhá na hlasy některých sociálnědemokratických poslanců. "Tak ať je veřejnosti ukážou, kteří to jsou. Žádní takoví poslanci nejsou a já s nimi jednat nebudu," reagoval Paroubek.

Jednání se má zúčastnit také poslanec Miloš Melčák, který před časem vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD. Straně chce objasnit své postoje. Z klubu odešel v době, kdy se jednalo o vládě ODS, ČSSD a lidovců.

Miloš Melčák. Paroubkův zlý sen.
Miloš Melčák. Paroubkův zlý sen. | Foto: Osobní stránky poslance

Oslovení členové výboru, který je nejvyšším orgánem ČSSD mezi sjezdy a jehož jednání je pro novináře uzavřené, zastávali většinou názor, že strana by Melčáka rozhodně neměla vylučovat ze svých řad. Podotýkali, že jsou zvědavi na jeho dnešní vysvětlení. Většina z nich, včetně Paroubka, také předpovídala, že se do poslaneckého klubu vrátí stejně jako poslanec Michal Pohanka, který ho opustil už před Melčákem.

Směrem k trojkoalici

Návrat k trojkoaličnímu projektu a tedy k vládě ODS, lidovců a zelených ohlásil premiér Mirek Topolánek poté, co občanští demokraté ve středu ukončili s ČSSD vyjednávání.

Topolánek na včerejší odpolední tiskové konferenci potvrdil, že chce s lidovci a zelenými sestavit vládu s reformním programem. Pokud takový projekt schválí vedení všech tří stran, kabinet by podle něj mohl v lednu požádat o důvěru. Věří přitom, že trojkoalice má šanci uspět.

Tento postoj posvětila včera vpodvečer také výkonná rada ODS.

Mirek Topolánek chtěl původně prezidentovi už v pátek představit proreformní trojkoaliční vládu, ale tu zatím nesestavil. Jednání o její podobě budou trvat ještě nejméně týden. Schůzku s prezidentem zrušil.

"Schůzku vyvolal premiér a premiér ji také zrušil, poslal v tomto duchu prezidentovi dopis.Vládu ještě sestavenou nemá, předpokládá, že to bude příští týden," sdělil Aktuálně.cz Topolánkův blízký spolupracovník.

Topolánek: Masivní nebo jen menší podpora? Není důležité.

"Na námitky, že podobný koncept se ukázal jako neúspěšný, odpovídám, že nikdy nebyl testován hlasováním o důvěře," řekl včera premiér.

Neupřesnil ale, kde chce trojkoalice disponující ve dvousetčlenné sněmovně stovkou hlasů, získat převahu. Řekl, že není důležité, zda podpora bude "masivní nebo jen menší".

Premiér Topolánek také v prohlášení, které včera odpoledne vydal, naznačuje další postup.

Pokud KDU-ČSL a zelení odsouhlasí společnou trojkoaliční vládu, předloží žádost o důvěru spolu s programem reforem, které by tato vláda chtěla uskutečnit. Topolánek nejspíš zamýšlí, že by hlasování o důvěře své druhé vládě spojil přímo s tímto reformním plánem.

Protitahem ČSSD je nepolitická vláda

Také předseda ČSSD Jiří Paroubek po středečním zvratu v jednání politických stran přišel ve čtvrtek s novým plánem: sestavit ve třetím kole vládu nepolitických odborníků.

V pátek večer pak předsednictvo strany rozhodlo, že sociální demokraté nebudou ve druhém pokusu podporovat případnou vládu trojkoalice. Dnes si hodlá nechat tento postoj potvrdit od výkonného výboru ČSSD.

Nyní však má ve sněmovně o dva jisté hlasy méně, aby mohla novou vládu zablokovat. Proto zároveň hodlá vyzvat Miloše Melčáka a Michala Pohanku, kteří opustili její poslanecký klub, aby se vrátili a poslušně hlasovali s ostatními podle stranického příkazu. 

Pro oba postupy teď předsedové ODS a ČSSD získávají podporu - Topolánek jednal s lidovci a se zelenými.

Lidovci: Odpadlíky nechceme

Vyjednavači KDU-ČSL se s ODS dohodli na pokračování rozhovorů o trojkoaliční vládě. Předseda lidovců Jiří Čunek po včerejších jednáních dodal, že ve vládě by se počet ministrů dvou menších vládních partnerů rovnal počtu ministrů ODS.

Předsednictvo lidovců toto stanovisko včera pozdě odpoledne potvrdilo s podmínkou, jakou má mít případná vláda podporu. "Chceme institucionální podporu, to znamená to není přeběhlík," řekl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle něj je třeba dohodnout mechanismus, který vyloučí závislost vlády na jednom či několika "odpadlících".

Plán ODS je nyní takový, že by její vládu s lidovci a zelenými podpořili ve sněmovně někteří poslanci ČSSD.

Změna plánu, ale vynucená

Novým plánem na nepolitickou vládu Jiří Paroubek reagoval na to, že ve středu ODS s ním a jeho ČSSD dál odmítla jednat o společném kabinetu.

"V čele by stanul nepolitický premiér; jednotlivé strany by do vlády vyslaly své odborníky," řekl šéf ČSSD. "Takové uspořádání by trvalo do chvíle, než se strany dohodnou na politické vládě."

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Paroubek navrhuje nestraníky,ODS přemlouvá lidovce
Přečtěte si, s jak rozdílnou taktikou jdou na Hrad Topolánek a Paroubek

Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach pak Aktuálně.cz řekl, že tuto variantu strana navrhuje pro případný třetí pokus sestavit vládu. Tedy pro situaci, že by nyní Mirkovi Topolánkovi nevyšlo spojení se dvěma menšími partnery.

Až dosud sociální demokraté počítali s jiným plánem. Před třetím pokusem se jejich předseda sněmovny Vlček vzdá funkce, jak slíbil. V tajném hlasování o jeho nástupci se pak chtěla ČSSD pokusit získat hlasy z opačného tábora a tím výhodu pro třetí sestavování vlády - v něm už totiž budoucího premiéra vybírá šéf sněmovny.

Jenže problémem tohoto postupu je nyní už výše zmíněný fakt, že poslanci Melčák a Pohanka nejsou momentálně vázáni doporučeními sociálnědemokratického poslaneckého klubu.

Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu.
Poslanec Miloš Melčák u svého předvolebního billboardu. | Foto: Osobní stránka poslance
ČSSD přišla o poslance Melčáka
Přečtěte si, co se děje v drolící se sociální demokracii

S nepolitickou vládou sestavenou ve třetím pokusu spojují sociální demokraté také možnost předčasných voleb, do nichž by takový kabinet vládl. Škromach zmínil možný termín v roce 2008.

Podle včera zveřejněného průzkumu voelbních preferencí, který udělala agentura STEM, by sociální demokraté a komunisté získali ve sněmovně 82 mandátů - ČSSD 52 a KSČM 30. Právě domlouvaná trojkovalice ODS, lidovců a zelených by měla 118 křesel (ODS 83 křesel, Strana zelených 22 a lidovci 13). 

 

Právě se děje

Další zprávy