Lidé, kteří se zadlužili v dětství, budou mít oddlužení snazší, rozhodli poslanci

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 10. 7. 2019 13:51
Nestává se často, aby všech devět stran v Poslanecké sněmovně podpořilo nějaký návrh zákona. Ve středu dopoledne se tak stalo. Poslanci hned v prvním čtení schválili návrh, aby lidé, kteří začali mít dluhy jako děti, mohli být oddluženi ve zvýhodněném režimu, stejně jako senioři a zdravotně postižení.
Čtveřice poslanců z různých stran, která je podepsaná pod návrhem na oddlužení těch, kterým naskočili dluhy v dětském věku.
Čtveřice poslanců z různých stran, která je podepsaná pod návrhem na oddlužení těch, kterým naskočili dluhy v dětském věku. | Foto: Radek Bartoníček

Někteří dospělí lidé, kteří byli mnohdy vinou rodičů zadluženi ještě jako děti a do současnosti musí dluhy splácet, mají novou naději, že se dluhů zbaví. Poslanci ve středu dopoledne schválili ve zrychleném řízení návrh na oddlužení části nezletilých dlužníků, kteří už dnes mají více jak osmnáct let. O tom, jak velká byla pro návrh podpora, svědčí nejlépe to, že všichni přítomní poslanci byli pro, nikdo se nezdržel, nikdo nebyl proti. 

Všechny, kterých se toto oddlužení týká, ovšem nečeká nijak snadná cesta. Pokud dvě třetiny jejich dluhu vznikly předtím, než měli osmnáct let, můžou vstoupit do oddlužení, které bude trvat tři roky a oni musí projevit maximální snahu své dluhy splácet. To znamená, že musí splácet maximum peněz, které budou moci. Na jejich oddlužení navíc bude dohlížet insolvenční správce, takže budou pod přísnou kontrolou. Přesto budou ve výhodě oproti běžným dlužníkům.

"Dětští dlužníci jsou ve výhodě především proto, že se můžou oddlužit už za tři roky a navíc nemají žádný limit, kolik dluhu musí splatit. Naopak, když chce projít oddlužením během tří let běžný dlužník, tak musí splatit minimálně šedesát procent dluhu. Případně ho čeká pětiletá lhůta, kdy by měl splatit alespoň třicet procent, byť to není podmínka," vysvětluje poslanec ANO Patrik Nacher, který se na zákonech ohledně insolvence podílí.

Dětští dlužníci tak musí splnit především dvě podmínky: musí projevit poctivý záměr a také maximální úsilí splácet dluhy.  

Podle poslankyně ČSSD Kateřiny Valachové, která se také na těchto zákonech podílí, má pomoc této skupině dlužníků své vážné důvody.  

"Více jak 50 tisíc mladých lidí v naší republice se dostalo do dluhové pasti a do bezvýchodné situace ne proto, že by snad nechtěli platit dluhy, ale proto, že při 18. roku svého věku se dostali do problémů, které vlastně způsobily takzvané dětské dluhy," tvrdila v poslanecké debatě poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. Dětské dluhy často vznikaly tak, že peníze si půjčovali a nespláceli rodiče dětí či další zákonní zástupci dětí.

"Místo toho, aby si stát došlápl na zákonné zástupce a rodiče, ponechal děti v situaci, kdy jejich zadlužení v 18 letech bylo takové, že v podstatě se dostaly do dluhové pasti dřív, než byly plně právně odpovědné," řekla Valachová.

Politici usnadnili lidem s tímto osudem oddlužení tak, že je zařadili do skupiny lidí, kteří mají lepší šanci nemít ani korunu dluhů. "Dětští dlužníci budou ve stejném režimu jako osoby pobírající starobní důchod a budou ve stejném režimu jako osoby s postižením ve třetím a ve čtvrtém stupni. Čili budou mít nárok na rychlejší tříleté oddlužení. Tím jim alespoň částečně zjednodušíme start do samostatného života," upozornil předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Na podporu návrhu vystoupili i politici dalších stran, a to i těch, které mají jinak k oddlužení dospělých lidí kritické připomínky. "To, že nezletilý dlužník často ani o dluhu nevěděl a následné řízení proběhlo zcela bez jeho vědomí, chceme tímto návrhem řešit," přidal se poslanec TOP 09 Dominik Feri.   

Stejně tak návrh podpořila ODS. "Určitě je správné, že pomůžeme dlužníkům, kteří si své dluhy přinášejí do života ze svého dětství a dospívání," sdělil poslanec ODS Jan Bauer. Ten zároveň varoval před tím, aby se nestalo, že poslanci budou případně ještě dál odpouštět dluhy a zmírňovat oddlužení pro skupiny dlužníků, kteří za své chování nesou plnou odpovědnost. 

Zájem o oddlužení se čekal větší

Pokud jde o oddlužení lidí všech věkových skupin, v červnu, kdy začala platit insolvenční novela s mírnějšími podmínkami, požádalo o oddlužení podle ČTK celkem 3460 lidí. Podali 3135 žádostí, a to jako jednotlivci i společně jako manželé. Ve srovnání s loňským červnem je počet o 87 procent vyšší. ČTK o tom informovala Lucie Nemešová z Institutu prevence a řešení předlužení (IPŘP). Odborníci na dluhovou problematiku očekávali, že zájem bude po zmírnění kritérií ještě mnohem větší.

V roce 2017 mělo nějakou exekuci 9,7 procenta Čechů a Češek, tedy 863 000 lidí. Loni jich bylo podle údajů Exekutorské komory 822 000. Podle mapy osobních bankrotů, kterou IPŘP provozuje, bylo na konci loňska v oddlužení 114 000 dlužníků. Ve srovnání s počtem osob v exekuci tak oddlužením prochází asi 14 procent zadlužených.

"S ohledem na to, že v exekucích se nachází víc než 800 000 lidí, potřebovali bychom v prvních letech alespoň 70 000 až 100 000 insolvenčních návrhů ročně, abychom zvrátili negativní dopady na ekonomiku a státní rozpočet. Střízlivé odhady po přijetí novely hovořily minimálně o 70 000 Čechů žádajících o oddlužení, ty optimistické až o 150 000," uvedl šéf institutu Radek Hábl.

Měsíčně by tak mělo dorazit aspoň kolem 6000 žádostí. V červnu jich byla zhruba polovina. Každou osmou podali manželé společně.

Odborníci na sociální problematiku označují velký počet exekucí za pandemii a zásadní překážku v zaměstnávání. Předlužení považují za jeden z nejvážnějších společenských a ekonomických problémů Česka.

Podmínky oddlužení 

Při oddlužení by měli lidé buď splatit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent dluhu, nebo by měli za pět let dorovnat aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud by to bylo méně než 30 procent, rozhodovat bude soud. Posoudí, jak se dlužník snažil. Senioři mají pravidla oddlužení mírnější, bez dluhů by mohli být do tří let.

Podle Pavly Aschermannové z organizace Rubikon by za nižším zájmem, než se očekával, mohly být peníze. Lidem v insolvenci totiž zůstává méně než lidem v exekuci. "Setkáváme se s tím, že dlužníci kvůli nižší nezabavitelné částce nechtějí do procesu oddlužení vstupovat a raději setrvávají v režimu exekuce," uvedla Aschermannová. Nemešová dodala, že jednání o případném navýšení nezabavitelné částky pokračují.

Hábl upřesnil, že téměř čtvrtina žádostí uspěla a "byl potvrzen úpadek dlužníka". Neúspěšných bylo osm procent návrhů. U zbytku se čeká na vyjádření soudu.

Nejvíc žádostí o osobní bankrot přibylo proti loňskému červnu v Moravskoslezském, Ústeckém a Libereckém kraji. Nejvíc odmítnutých návrhů institut napočítal v Jihomoravském kraji.

Pozor na oddlužovací šmejdy

Odborníci i někteří soudci varují před "oddlužovacími šmejdy". Upozorňují na to, že některé společnosti postupují nepoctivě a snaží se na dlužnících vydělat. Poradenství podmiňují zvláštní platbou, členstvím ve spolku či ve facebookové skupině. Akreditované subjekty musí přitom poradenství poskytovat zdarma. Na webu www.jakprezitdluhy.cz je mapa ověřených poraden s bezplatnou pomocí. U advokáta, exekutora či insolvenčního správce se pak za poradenství platí 4000 korun. Manžele to stojí 6000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy