Lid se bude v roce 2011 sčítat i pomocí internetu

pra
10. 9. 2008 15:22
Zjišťovat se bude i to, kolik lidí má počítač a internet
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sčítání lidu, které se uskuteční za tři roky, by se mohlo provádět také elektronickou formou. Nasvědčuje tomu návrh zákona o sčítání lidu v roce 2011, který ve středu schválila vláda.

Zákon také stanovuje, jaké údaje se budou od Čechů a cizinců žijících v Česku zjišťovat a jak se budou získávat. Upřesňuje i ochranu získaných dat.

Sčítání má zjistit aktuální informace o složení obyvatel, úrovni jejich vzdělání, zaměstnání a pozici v něm, národnostním složení i náboženském vyznání. Odpovědi o tom, jakého jsou lidé vyznání a jaká je jejich národnost, ale budou nepovinné. Zaměří se také na velikost rodin a kvalitu bydlení. Lidé by měli také odpovídat na otázku, zda mají doma počítač a připojení k internetu.

Foto: Aktuálně.cz

Sčítání za 2,65 miliard korun

Sčítání by mělo stát v průběhu let 2008 až 2013 přijít na zhruba 2,65 miliardy korun, na samotný rok sčítání je vyhrazena částka 1,64 miliardy. Celkové náklady by mohla snížit právě možnost vyplnit dotazníky prostřednictvím internetu.

Sčítání elektronickou formou by mělo podle plánů zkušebně proběhnout na podzim příštího roku.

Zákon připravil Český statistický úřad, nyní se jeho návrhem bude zabývat sněmovna a senát.

Sčítání obyvatel v Česku probíhá každých deset let. Akce v roce 2011 má být součástí celosvětového programu sčítání, který koordinuje OSN.

 

Právě se děje

Další zprávy