Levice chystá ústavní stížnost na církevní restituce

Martina Machová Martina Machová
8. 11. 2012 16:00
Tvrdí, že je koalice schválila v rozporu s jednacím řádem sněmovny
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip | Foto: Jan Langer

Praha - Komunisté hodlají napadnout zákon o církevních restitucích u Ústavního soudu.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil jejich předseda Vojtěch Filip, který již během středečního jednání upozorňoval, že podle něj je zákon schvalován v rozporu s jednacím řádem.

"Pokud neseženu 41 hlasů, podám ho já jako fyzická osoba. I já osobně se tím zákonem můžu cítit poškozen a nebudu sám," uvedl Filip. Komunistických poslanců je totiž jen 26, k podání ústavní stížnosti je ovšem potřeba o 15 hlasů poslanců více. 

Podle předsedy komunistů zákon spadl pod stůl, když nebyl projednán na nejbližší schůzi sněmovny po jeho vrácení Senátem. Místo toho byl z jednání sněmovny stažen a přesunován ze schůze na schůzi.

"Nikdy v historii české Poslanecké sněmovny se nestalo, že by zákon vrácený Senátem nebyl projednán na nejbližší schůzi," argumentoval již během středečního jednání sněmovny Filip. "Vždy byl zařazen na schůzi, zahájeno jeho projednávání, a to bylo přerušeno," dodal.

Současně komunistům vadí i samotná podstata zákona, například, že není zřejmé, jaké pozemky se mají církvím vydávat, nebo že odškodněny mají být i církve, které v době totality ani neexistovaly.

Na rozpor s jednacím řádem upozorňovali během nočního jednání i sociální demokraté

Ti v současnosti podle svého předsedy posuzují váhu právních argumentů, které pro případné podání ústavní stížnosti přichází v úvahu. "Nevylučuji to," uvedl k ústavní stížnosti předseda socialistů Bohuslav Sobotka.

Lídr socialistů Bohuslav Sobotka
Lídr socialistů Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Úspěch se stavebním spořením

Sociálnědemokratický poslanecký klub disponuje 54 poslanci, a tedy bez větších potíží dokáže ústavní stížnost formálně podat, což učinila již v minulosti. A navíc úspěšně.

Podařilo se jí napadnout zákony o stavebním spoření, dani z příjmu nebo sociálních dávkách. Ústavní soudci se přiklonili na stranu opozice a uznali, že zákony obsahují nepřípustnou retroaktivitu, tedy že nelze přijímat zákony, které platí zpětně.

ČSSD se rovněž obrátila na Ústavní soud kvůli způsobu jejich přijetí 14 zákonů, které odhlasovala vládní koalice během sněmovních obstrukcí v listopadu 2011. Šlo převážně o reformní zákony, ale například také o zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Tento případ ještě nebyl ukončen.

Socialisté ve svém podání viní vládní koalici, že vybočila z ústavního rámce, když jim zkrátila čas na diskusi pouze na dvakrát 10 minut ke všem čtrnácti zákonům. Podle nich procedurální opatření odhlasované vládní většinou nasadila opozici roubík.

 

Právě se děje

Další zprávy