Letná ani spory Pirátů preference moc nezměnily. Ve volbách by uspělo devět stran

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 5. 12. 2019 11:22
Volby do Poslanecké sněmovny by v listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta hlasů voličů. O druhé místo by se dělili Piráti a ODS se shodným ziskem 12,5 procenta. Do dolní komory by se dostalo všech devět parlamentních stran. Ukázal to listopadový průzkum agentury Median.
Sněmovní volební model - listopad 2019
Sněmovní volební model - listopad 2019 | Foto: Median

Hnutí ANO by podle Medianu získalo stejné procento hlasů voličů jako v říjnu, a to i přes rozsáhlé protesty proti předsedovi Andreji Babišovi, které se v polovině listopadu konaly na pražské Letné.

Shodný procentní zisk určil průzkum také Pirátům, ani jim tedy nedávné problémy způsobené medializovaným sporem okolo osoby místopředsedy strany Jakuba Michálka nijak neuškodily.

ODS získala oproti minulému průzkumu jedno procento navíc a vyrovnala se tak Pirátům na druhém místě. Jako obvykle si občanští demokraté získali hlasy živnostníků, zatímco Piráty by volili zejména mladí lidé.

Na čtvrtém, pátém a šestém místě by se podle Medianu umístilo hnutí SPD, ČSSD a komunisté se shodným ziskem 7,5 procenta. Nad hranicí vstupu do sněmovny se udrželi také Starostové a nezávislí s 6 procenty a TOP 09 s 5,5 procenty. Oproti minulému průzkumu by mandáty v dolní komoře získali také lidovci, kteří si polepšili o půl procenta a získali 5 procent.

Stejným dílem si polepšilo také hnutí Trikolóra, které získalo v průzkumu podporu 2 procent voličů.

Předpokládané zisky stran byly agenturou zaokrouhleny na půl procenta. Statistická chyba podle Medianu činí 0,5 procentního bodu u menších stran a 3,5 procentního bodu u nejsilnějších stran.

Hnutí ANO stoupá potenciál i voličské jádro

Median zjišťoval také podíl pevného jádra voličů jednotlivých stran a jejich nejvyšší volební potenciál. Nejlépe je na tom dlouhodobě ANO. Pokud by hnutí volili všichni lidé, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, mohlo by získat 36,5 procenta voličů, o tři procentní body více než v říjnu. Přesvědčených voličů mělo ANO 22 procent, o 1,5 procentního bodu více než v říjnu.

Volební potenciál Pirátů činil 19,5 procenta a ODS 18,5 procenta. Občanští demokraté ale měli o něco silnější voličské jádro než Piráti, a to 7,5 procenta proti šestiprocentnímu pirátskému. Další v pořadí jsou Starostové s volebním potenciálem 13,5 procenta, jistý zisk by ale měli 2,5procentní.

SPD by mohla získat hlasy 12 procent voličů, ČSSD 11 procent, KSČM deseti procent. Volební potenciál TOP 09 činil 9,5 procenta, u lidovců byl osmiprocentní.

Průzkum probíhal mezi 29. říjnem a 30. listopadem mezi 1126 respondenty ve věku 18 a více let.

 

Právě se děje

Další zprávy