Křeslo se pode mnou nekýve, nevím o tom, říká Besser

Jan Němec (redaktor) Pavel Kroulík, Jan Němec (redaktor)
6. 11. 2010 10:43
Církevní restituce vyřešit stihnu, dodává v rozhovoru ministr

Praha - Ministr kultury Jiří Besser se chystá na pohovory s řediteli organizací, které jeho ministerstvo řídí. "Nikdo nemá místo jisté," avizuje už dopředu. Hlavním kritériem budou úspory.

Chystá vyrovnání s církvemi, které nezvládla Topolánkova vláda. Řešení má navrhnout příští rok, ale jasněji bude už v prosinci, kdy se sejde se zástupci katolické církve, ekumenické rady a Židovské obce. Restituce vyjdou na desítky miliard, ale bude to méně, než navrhoval kabinet Mirka Topolánka.

A vehementně popírá spekulace, že se pod ním právě kývá křeslo.

Jediný ministr Nečasova kabinetu, který byl členem KSČ, teď říká, že do žádné strany nechce - není členem TOP 09 ani hnutí Starostové a nezávislí. Ve vládě je ale za Starosty a vadí mu, že dostává nálepku jen "TOP 09".

A.cz: V médiích se spekulovalo, že se pod vámi kýve křeslo. Kýve se?

Nic o tom nevím.

A.cz: A nemůže to být efekt „podváděného manžela" - ví to všichni okolo, jen on ne?

Za prvé tomu vůbec nevěřím. Za druhé: když jsem si to v tom deníku přečetl, tak jsem se dobře pobavil, určitě jsem neměl žádnou obavu.

A.cz: A uskutečnilo se to sezení, na kterém vám měla TOP 09 říkat, co se jim líbí, nelíbí?

Ne. Akorát jsme měli hovor, ale nebylo to tak, že bych byl někam pozván. Ale probírali jsme možnosti s Petrem Gazdíkem, jak případně urychlit církevní restituce, protože to obce trápí, trápí to starosty, trápí to mně jako člověka, který ve vládě Starosty zastupuje. Vím, co to pro ty obce znamená - s některým majetkem se nemůže manipulovat, nemůže se ani pronajmout, nemůžou se tam realizovat projekty i třeba zapracované v územním plánu.

Takže někdy se říká, že na každém šprochu je pravdy trochu, tak na tomhle nebylo pravdy ani trochu.

Církve dostanou méně...

A.cz: Už jste řekl, že restituce církvím nebudou v té výši, o jaké uvažovala Topolánkova vláda, tedy 83 miliard. Máte představu, jak velká by mohla být?

Já už jsem také řekl, že nebudu vycházet z těch podkladů pro Topolánkovu vládu, že se budu snažit přinést nové poznatky. A jestliže je společnost v takové ekonomické situaci, v jaké se nacházíme, celý svět má ekonomickou krizi, tak si myslím, že i církev bude rozumnější a přistoupí třeba i na nižší vyrovnání. Aby i stát už nemusel platit platy církevním hodnostářům, které státní rozpočet zatěžují pravidelnou čtvrtletní neznámou. Dá se mluvit o snížení v řádech miliard.

A.cz: Kolik to tedy může být rámcově - více než polovina?

Polovinu bychom mohli zkusit, kdybychom byli handlíři. Myslím, že to by bylo neslušné. Budeme se bavit o nějakých jiných číslech.

A.cz: Takže zkusím - 60, 70 miliard?

Tak ještě je nutné si propočítat, kolik to udělá úroku. Tam by se pak dalo najít číslo, ke kterému směřuji, ale prosím, aby to dobře dopadlo, zatím si ho nechám pro sebe.

Chcete, aby to dobře dopadlo? Tak se neptejte!

A.cz: V jaké je fázi to vyjednávání s církvemi?

Já se snažím jednat postupně se všemi. Teď po 20. listopadu mám schůzku s Českobratrskou evangelickou církví a 3. prosince se všemi třemi církvemi, které zastupují největší skupinu věřících, ale ještě chystáme takový nový námět  - ale to bych nechtěl vypustit dřív, než to bude projednáno.

A.cz: Ale ten nový námět by nás zajímal...

 Já vím, že zajímá, a to je možná na tom to pěkný - teď prosím ne, bude to po tom jednání 3. prosince s arcibiskupem Dukou, panem Rumlem (Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví - pozn. A.cz) a zástupcem Židovské obce.

A.cz: Měl by tedy vzniknout třeba nějaký fond?

Skutečně o tom bych teď nerad...

A.cz: To je ta nová věc?

To budou ty některé nové prvky. Nezlobte se, jestli chceme, aby to dobře dopadlo, a pokud chcete, aby to dobře dopadlo i vy, tak zatím prozrazovat nic nebudu.

Kancelář stěhovat nebudu!

A.cz: TOP 09 vám údajně doporučila zvážit i to, zda byste si neměl v Berouně pronajmout levnější kancelář, než za maximální cenu 21 200 korun měsíčně a ještě v domě příbuzné vašeho bývalého partnera v podnikání.  Zvážíte to?

Zeptejte se hlavně jicj, jak to bylo. Nebudu se nikam stěhovat.

A.cz: Pustil jste se do Národního technického muzea, zveřejnil audit. Není to to, co by vám mohlo podrazit nohy, protože jste přeťal penězovod, který směřoval politikům TOP 09 na Vysočinu?

Myslím, že podkopávání mojí židle je spekulace. Pokud by to byla pravda, pak bych se později styděl, že jsem v 53 letech naletěl. Já jsem se nepustil do Národního technického muzea, já jsem se pustil do penězovodů organizací řízených ministerstvem kultury. Externí audity ukázaly, že ministerstvo a jeho výkon funkce zřizovatelské a kontrolní nebyl téměř žádný. Ze všech těch kontrol - i NKÚ - vyplývalo, že měl někdo zasáhnout. Bohužel, moji předchůdci nezasáhli.

A.cz: Ale když jsme řekli „penězovod na Vysočinu" - dá se to tak charakterizovat?

Člověk má tendenci obklopit se lidmi, které zná. Tady chápu mého předchůdce Václava Jehličku, že si přivedl lidi do Prahy, ale oni se mu tady trošku zkazili. Ale to je moje domněnka. Ti lidé skutečně měli původ Vysočina a Brno.

A.cz: Máte v tom podporu Miroslava Kalouska?

Jsem o tom přesvědčen. Myslím, že Mirek Kalousek je velice rád, že jsem takto postupoval.

 

Právě se děje

Další zprávy