Konec mlžení. Exministr Barták míří za Johnem na vnitro

Kateřina Eliášová
13. 7. 2010 20:28
Bývalý ministr odmítal říct, kam zamíří po odchodu z funkce
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Chtěl zůstat v armádním resortu a nevyloučil ani to, že by se vrátil zpět ke své profesi lékaře.

O exministrovi obrany Martinu Bartákovi se dokonce mluvilo jako o možném velvyslanci ve Spojených státech.

V den jmenování nové koaliční vlády je jasno. Martin Barták bude náměstkem pro mezinárodní vztahy na ministerstvu vnitra. To od dnešního dne řídí předseda Věcí veřejných Radek John.

Barták dlouho o svém budoucím působení mlžil. Na otázky, kam zamíří po jmenování nové vlády, odmítal odpovědět.

Barták byl "styčným důstojníkem" ODS

Ve Fischerové vládě zastával Martin Barták funkci vicepremiéra. Byl nominantem ODS, pravidelně navštěvoval zasedání grémia strany a informoval její představitele o činnosti vlády.

Stranickou knížku podle svých slov ale nikdy neměl. I teď v nové funkci bude vyslancem ODS, stejně jako 1. náměstek nového ministra vnitra Jaroslav Salivar.

"Ministr vnitra Radek John sestavil nový tým s cílem, aby ministerstvo vnitra bylo politicky nestranné. Nové vedení ministerstva vnitra garantuje, že bezpečnostní sbory v jeho gesci budou oproštěny od všech politických tlaků," uvedl přitom mluvčí resortu Pavel Novák.

TOP 09 vyslala na post náměstka Michala Moroze, bude mít na starost strategie a programové řízení. I věci veřejné budou mít vedle ministra zástupce i v řadách náměstků: Miroslava Zahálku (náměstek ministra vnitra pro informatiku a státní tajemník) a Františka Vaveru (náměstek pro veřejnou správu a archivnictví).

Stávající náměstkyně pro ekonomiku a provoz Světlana Kubíková zůstává ve své funkci. "Jména všech náměstků byla projednána v trojkoalici," uvedlo ministerstvo.

Bartákův plán na miliardový hotel

Končící ministr na poslední chvíli prosadil plán vybudovat ve vojenské nemocnici za miliardy korun ubytovnu pro sestry, tříhvězdičkový hotel, bazén a podzemní parkoviště. Záměr ale ještě může narazit.

Ačkoli Bartákův náměstek den před volbami podepsal smlouvu s konsorciem Prague Military Hospital Concession, která v rámci projektu PPP spojující privátní a státní kapitál vybuduje celý areál, chystá se na ní podívat rodící se vládní koalice.

Největším kritikem chystaného tendru byly právě Věci veřejné.

 

Právě se děje

Další zprávy