Konec kampaně: ČSSD udělala v Ostravě veselici

Petra Sasínová
4. 6. 2009 20:02
Kandidát do Evropského parlamentu Vojtěch Mynář se na mítinku dojetím rozplakal.
Foto: Jan Langer

Ostrava - Poslední den před volbami do Evropského parlamentu. Sociální demokraté končí turné Jistota. Kde jinde než v Ostravě, kde v minulých krajských volbách triumfovali. Doufají, že Ostrava je nevypíská ani nezažene vejci. Jsou to nervy, přípravy a opatření, ale nakonec se to povede.

Lidi si raději zajistí i atrakcemi. Pivo, pečené maso, nafukovací hrady a trampolíny pro děti, hračky, sladkosti, klobásy. Mnoho růží. K tomu zdarma Koncert pro všechny slušné lidi hodinu před mítinkem.

Muzikálové hity zpívá Pepa Vojtek, Šárka Vaňková a jiní. Po politických projevech program završí zpěvák Petr Muk. Také zdarma.

Nad Prokešovým náměstím před ostravskou radnicí visí těžké bouřkové mraky. Před případnými útoky chrání řečníky mnoho policistů v uniformách i v civilu. Mezi lidmi chodí specialisté na extrémismus i šéf ostravské kriminálky. Zasahovat však není důvod, i když přišli narušitelé.

 

Vejce jen symbolicky

Postávají v hloučcích a mávají protiparoubkovskými hesly. „Plnouparouback" hlásají jejich  transparenty s karikaturami Jiřího Paroubka. „I hate ČSSD", „Nechceme KSČMČSSD", „Není Havel jako Havel," nebo prostě „BACK."

Na transparentu „Plnou parou back," je napíchnutá papírová krabice od vajec. Další mladí lidé mají jen modrobílé balónky ODS.

Foto: Jan Langer

Když Jiří Paroubek s ženou Petrou přichází na tribunu, je téměř plné náměstí. Lidé tleskají i pískají, někteří křičí fuj. Chvíli je to vřava.

Paroubek je přesto zjevně spokojen, usmívá se. I když pod tribunou je skupina antifanoušků „Ostrava je těžištěm činnosti ČSSD," hřímá Paroubek.

Mladí "sexy" fanoušci jásají

Narušitelé nezískají převahu. Je jich jen několik desítek. Také je tam mladá klaka ČSSD. Mají oranžová trička a na zádech nápis Socdem je sexy. Snaží se vlastními píšťalkami vyrovnávat pískot a pokřiky z protiparoubkovského tábora. Když přebírá mikrofon další řečník, hlasitě jásají a mávají šálami.

„Nejsme žádné roztleskávačky. Děláme to zadarmo," říkají dvě asi osmnáctileté dívky v oranžových dresech. Mladí lidé v stejných tričkách předtím rozdávali lidem oranžové růže.

Foto: Jan Langer

Starší ženy a muži sedí na lavičkách a decentně mávají oranžovými cedulemi s nápisem Jistota.

„ODS měla dnes také mítink. Přišlo tam sedmdesát lidí. Nedivím se. Oni nejsou schopni pro lidi pracovat," řeční Paroubek. Lidé tleskají, pískají, křičí.

V projevu se soustředil na srovnávání ČSSD ODS. „Tak třeba zdravotnictví. Nám jde o solidaritu, ODS o zisk!" tvrdil Paroubek. „Školství: My chceme aby bylo přístupné všem, jim jde o zisk!" řečnil Paroubek. A připomenul výrok Václava Klause, že vláda Mirka Topolánka byla ta úplně nejzlobovanější ze všech.

Foto: Jan Langer

Petra Paroulková děkuje za vřelé přijeté. „Přijďte k volbám. Věřím, že naše dítě se narodí do lepší společnosti," připomněla své těhotenství.

Kampaň končí, šály nahoru

Lubomír Zaorálek, Jiří Havel, Bohuslav Sobotka, ostravský primátor Petr Kajnar a další se střídají u mikrofonu.

Králem mítinku je Vojtěch Mynář, náměstek ostravského primátora, který je kandidátce do Evropského na osmého místě.

„Zažil jsem v poslední době mnoho setkání s lidmi. Díval jsem se jim do očí. Na tento den jsme se zvlášť těšil. Ostrava mne nezklamala," řekl a během posledních slov se  rozplakal dojetím.

"Je to dobrý chlap. Volte ho. Zakroužkujte ho," propaguje ho europoslanec Richard Falber.

Konec kampaně ČSSD. Všichni řečníci zvedají nad hlavy své oranžové šály.

 

Právě se děje

Další zprávy