Co nabízí strany? Jak budeme volit, tak budeme svítit

Petr Holub
4. 6. 2009 11:00
Ve svých programech strany sázejí především na energetiku

Praha - Šlágrem kampaně do Evropského parlamentu není ani Lisabonská smlouva, ani boj s krizí.

Ve svých programech strany sázejí především na energetiku. Důvodem k návštěvě hlasovacích místností se tak stává heslo: "Jak budeme dnes volit, tak budeme zítra svítit."

Autoři stranických programů jsou v podstatě zajedno. Česko nemůže existovat bez jaderných elektráren. Sociální demokraté chtějí rehabilitovat jadernou energetiku, KSČM podpořit jaderný program, podle lidovců je nukleární energie zárukou české soběstačnosti a ODS doporučuje přidat v Temelíně další dva reaktory.

A tomu se nevyhnou ani strany, které buď žádají, či odmítají evropskou integraci. Jádro budou podporovat Evropská demokratická strana (EDS) i Starostové a nezávislí. Protievropská Suverenita chce hájit české atomové elektrárny proti Bruselu, který je údajně chce zavřít.

Proti jsou už jen ekologické strany. Bursíkova Strana zelených i Beránkovo Hnutí zelených chtějí jádro odmítnout a dát přednost elektrárnám na vítr.

Proti Rusku

Atom přesto není hlavním sporným bodem energetických odstavců. Konflikt nevzniká ani v deklaracích požadujících energetickou nezávislost na Rusku.

Dokonce v euroskeptické ODS platí společná energetická politika jako hlavní argument pro účast Čechů na společných projektech Evropské unie. Blíží se v tom proevpropským stranám, jako jsou již zmíněná EDS, strana starostů i Sdružení nezávislých (SNK-ED).

Proti tomu nic nenamítá levice ani zelené strany, pro které je Evropa nejvíce zeleným světadílem, pokud jde o energetiku.

Volný trh s elektřinou

Občanským demokratům ale jde o víc, když chtějí vytvořit a liberalizovat jednotný trh s elektřinou a dalšími energiemi pro celou Evropskou unii.

ODS tak svým způsobem reaguje na dobu, kdy velké energetické monopoly E.ON, RWE, Vattenfall nebo EdF a v povzdálí za nimi také ČEZ operují po celé Unii. Sjednocení trhu připouštějí i ostatní, s liberalizací však mají všichni problém.

Lidovci chtějí trh s energiemi otevřít, ovšem chtějí zaručit, aby se zároveň snížily ceny elektřiny. Zkušenost Česka, Německa a dalších zemí ovšem říká, že od liberalizace národních trhů v devadesátých letech růst cen naopak zrychluje.

Proto také ČSSD žádá "posílit regulaci cen monopolů v oblasti energetiky". Společnou energetickou politiku, která by se postavila energetickým gigantům, žádají SNK-ED a EDS Jany Hybáškové. Ta by si dokonce přála vznik nového úřadu, Evropské agentury pro energii.

 

Právě se děje

Další zprávy