Komunisté chystají bič na ministry. Vláda je proti

Kateřina Eliášová
16. 4. 2008 11:43
KSČM chce rozšířit interpelace na více dní
Komunisté chtějí s ministry mluvit častěji
Komunisté chtějí s ministry mluvit častěji | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Vláda nechce rozšiřovat počet dnů tzv. ministerských interpelací. Ministři se na tom shodli na dnešním zasedání, když odmítli návrh zákona z pera KSČM.

Zákonem se i přes nesouhlas kanbinetu bude zabývat Poslanecká sněmovna.

Dosud mohou poslanci své námitky a podněty sdělovat ministrům jen ve čtvrtek odpoledne. Komunisté chtějí tuto zavedenou praxi rozšířit i na středu a pátek.

Návrh počítá také s jakýmsi bičem na chybějící ministry. Pokud se bez řádné omluvy na interpelace nedostaví, komunisté chtějí na týden přerušit jednání Poslanecké sněmovny.

"Pokud v témže jednacím dni je nepřítomen více než jeden interpelovaný ministr z jiných než zdravotních důvodů, přerušuje se jednání Sněmovny na dobu jednoho týdne, pokud se hlasováním nerozhodne o době delší," píše se v návrhu.

"Ministři na interpelace často nechodí, neplní svoje povinnosti. Naším návrhem jim chceme dát více času na to, aby nám poslancům mohli odpovídat," řekla Aktuálně.cz komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

Zavedená praxe je dosud taková, že ve čtvrtek odpoledne je nejprve interpelován předseda vlády a po něm ministři. Komunisté požadují, aby čtvrtek "patřil" jen premiérovi a otázky na ministry by poslanci vznášeli ve středu a v pátek.

"Víme, že návrh je přísný, chceme jen otevřít diskuzi a jsme ochotni i k ústupkům," uvedla Konečná.

Ministři: je to zbytečné zdržování

Šance, že by návrh ve vládě prošel, ale byla už předem minimální.

"Návrh nepodpořím, domnívám se, že dočasná úprava je vyhovující," řekl ještě před zasedáním kabinetu ministr pro místní rozvoj a vicepremiér Jiří Čunek.

Proti byl také ministr dopravy Aleš Řebíček. "Kdo měl někdy sílu interpelace sledovat, přece ví, že je to jen prázdné exhibování. Dnes, kdy má každý politik, zejména ten opoziční kritik, kdykoliv přístup do médií, tak mi ta nynější hodina přijde ažaž," řekl Aktuálně.cz Řebíček.

Opozice si už delší dobu na ministry stěžuje. Nedávno místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek ministerské intepelace musel přerušit, v sále totiž nebyl ani jeden z ministrů, které chtěli poslanci interpelovat.

Návrh teď půjde do Poslanecké sněmovny. Ani tam ale nemá stoprocentní jistotu, že projde.

"Vnímám to jako zdržování práce Poslanecké sněmovny, dosavadní čas vyhrazený pro interpelace se mi zdá vyhovující," tvrdí předseda poslanců za ODS Petr Tluchoř. Občanští demokraté proto ruku pro návrh nezvednou.

"Jednali jsme se sociální demokracií a předběžná dohoda je taková, že nám návrh pomohou protlačit do druhého čtení, kde by byla pak ve výborech šance návrh upravovat," vysvětlila Konečná.

I tak by jim museli pomoci poslanci z menších stran.

"Nevidím důvod návrh podpořit, můžeme se o něm nicméně bavit. Vláda má mnoho dalších povinností, dosavadní praxe je dostatečná," řekl šéf poslanců za KDU-ČSL Pavel Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy