Komunální volby budou mít historicky nejnižší účast

Domácí Domácí
29. 9. 2010 15:00
Vyplývá tak z průzkumu Sociologického institutu Akademie věd
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Účast u blížících se komunálních voleb bude historicky nejnižší. Vyplývá tak ze zářijového průzkumu Sociologického ústavu AV ČR, kterého se zúčastnilo přes tisíc respondentů.

K urnám se nejspíše chystá 62 procent voličů, reálná účast má být ale podle výsledků z dřívějších zjišťování ještě výrazně nižší.

Volit půjde 35 procent respondentů a dalších 27 procent je této myšlence nakloněno. O své účasti naopak pochybuje celkem 38 procent lidí a další desetina z celku není rozhodnuta vůbec.

Z dlouhodobých výsledků předvolebních průzkumů je tedy zřejmé, že plánovaná volební účast stále klesá. Srovnání statistik se skutečnými údaji navíc potvrzuje, že ke komunálním volbám vždy dorazilo o poznání méně lidí, než původně průzkum avizoval.

Letošní volební účast je o sedm procentních bodů nižší než v průzkumu před komunálními volbami v roce 2006, kdy se zúčastnilo 69 procent lidí. V roce 2002 slíbilo účast u voleb 75 procent občanů, skutečný počet se zastavil na 46 pocentech.

Podle CVVM jsou rozhodnuti volit častěji lidé nad 60 let věku nebo lidé s vysokoškolským vzděláním a dobrou životní úrovní. Negativní odpověď uváděli častěji respondenti z nejmladší věkové skupiny (18 až 29 let) a lidé se základním vzděláním.

Jasno o své volbě má 46 procent dotázaných. Dalších 25 procent je rozhodnuto s tím, že svůj názor ještě může změnit. Častěji mají jasno v otázce nadcházející volby do místních zastupitelstev zejména lidé, kteří by do Poslanecké sněmovny volili KSČM.

Třetím a posledním tématem, na které se průzkum zaměřil, byla znalost kandidátů. Alespoň některé z nich zná polovina oslovených. Všechny kandidáty zná 15 procent respondentů, nikoho naopak 28 procet dotázaných. K naprosté neznalosti se přiznávali především nejmladší respondenti a lidé se základním vzděláním.

 

Právě se děje

Další zprávy