Vše při starém: Češi stále nejvíc věří prezidentovi

Domácí Domácí
27. 9. 2010 18:17
Václav Klaus je důvěryhodný pro 68 % populace
Nejdůvěryhodnější politik je pro občany ČR Václav Klaus
Nejdůvěryhodnější politik je pro občany ČR Václav Klaus | Foto: Reuters

Praha - Nejdůvěryhodnějším vrcholným politikem je pro Čechy prezident Václav Klaus.

Vyplývá to z průzkumu Sociologického ústavu Akademie věd.

Prezidentovi důvěřuje 68 % z více než tisícovky dotazovaných, kteří se do průzkumu zapojili. Na druhém místě skončil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, za kterým stojí 47 % Čechů.

Třetí pozici obsadil ministr vnitra Radek John, který od květnového průzkumu ztratil důvěru 6 % lidí a výsledné procento skončilo na 42.

Významně naopak narostla podpora Petra Nečase. Ten získal o 14 procentních bodů více a celkově skončil se 41 % na čtvrtém místě. Pětici uzavírá předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který za předsedou vlády zaostal o jedno procento.

Ve srovnání s výsledky z květnového měření stoupla o 7 % důvěra Jiřímu Pospíšilovi (celkem 36 %) a o 4 % si polepšil i místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (26 %).

V tabulce indexu důvěry, který vyjadřuje převahu pozitivních nebo negativních názorů na politika opět jasně zvítězil prezident ČR s jednačtyřiceti kladnými body. Druhé místo obsadili shodně s jedenácti body ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a pavel Rychetský.

Nejhůře dopadl ministr financí Miroslav Kalousek, který získal sedmatřicet záporných bodů a předseda komunistů Vojtěch Filip se čtyřiatřiceti zápornými body.

 

Právě se děje

Další zprávy