Průzkum: Z vládních stran ztrácejí nejvíce Věci veřejné

Domácí Domácí
29. 9. 2010 10:15
Preference voličů jinak zůstávají čtvrt roku po volbách téměř stejné
Porovnání výsledků voleb a volebního modelu agentury Factum Invenio.
Porovnání výsledků voleb a volebního modelu agentury Factum Invenio. | Foto: Zdroj: Factum Invenio

Praha - Čtvrt roku po volbách do sněmovny a dva týdny před hlasováním do Senátu a obecních zastupitelstev zůstávají voličské preference víceméně stejné jako v posledním květnovém volebním víkendu.

Už druhý průzkum voličských preferencí potvrdil, že kdyby byly volby nyní, do sněmovny by se dostalo stejných pět stran jako v květnu. Rozdíl je jenom v tom, že převaha poslanců vládní koalice by byla o něco slabší. 

Podle výzkumu agentury Factum Invenio, jehož výsledky byly právě zveřejněny, by koaliční poslanci neobsadili 118 křesel jako ve skutečných volbách v květnu, ale o šest méně. Týden starý průzkum agentury STEM pak pro vládní koalici dopadl ještě o čtyři křesla hůř.   

Factum Invenio se dotazovalo 943 voličů, ochotu volit projevilo 62,7 procenta z nich (ve skutečných volbách přišlo volit 62,6 procenta lidí).

Ze stran, které jsou ve sněmovně, si oproti květnu nejvíce pohoršily Věci veřejné (volilo by je 8,8 procenta, zatímco v květnu získaly 10,9 procenta), o něco lepší výsledek zaznamenala TOP 09 (z 16,7 na 18,1 procenta). Posílili také komunisté (11,3 na 13,3 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy