Komise: Šlouf porušil při volbě prezidenta stanovy ČSSD

Martina Macková
25. 8. 2008 12:42
Lobbista se omluvou napůl zachránil
Miroslav Šlouf
Miroslav Šlouf | Foto: Impuls

Praha - Kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf u prezidentské volby porušil stanovy ČSSD.

K tomuto závěru dospěla speciální komise, která Šloufovy prohřešky prověřovala. Ačkoliv o všem rozhodla už v pátek, do dneška verdikt tajila, aby s ním nejprve seznámila oba aktéry sporu - Šloufa a manažera strany Jiřího Havlíčka.

Aktuálně.cz to potvrdil zdroj z Lidového domu. "Některé aktivity a mediální výroky nebyly v souladu s ustanovením Stanov ČSSD a vyvolaly u části členů strany pochybnosti i smyslu takovéto prezentace na veřejnosti. Otevřená deklarace podpory V. Klausovi nemohla přispět k renomé strany, ať už byly motivy jakékoliv," píše se ve zprávě komise.

Stanovy říkají, že člen ČSSD je povinen svou činností a vystupováním prosazovat politiku ČSSD.

Čtěte také: Komise rozhodla o Šloufovi, neznámo jak

Šlouf podle komise pochybil během prezidentské volby, kdy údajně horoval za zvolení Václava Klause, ačkoliv ČSSD se rozhodla podpořit ekonoma Jana Švejnara.

Před volbou se člen ČSSD Šlouf dokonce tajně sešel s Jiřím Weiglem, tajemníkem prezidenta.

Šlouf: Ještě jsem to nečetl

Samotný Šlouf se zatím k závěrům nechtěl vyjádřit. "Já jsem to ještě ani nečetl," řekl.

Havlíček si na někdejšího poradce premiéra Miloše Zemana stěžoval i kvůli jeho výrokům o poslaneckém klubu strany. O něm lobbista prohlásil, že ví o dalších patnácti nespokojených poslancích, kteří by se mohli stát "přeběhlíky" a z klubu odejít. Těmito výroky ale podle komise straník Šlouf neporušil stanovy.

Kontroverzní poradce navíc poslal spolustraníkům dopis, ve kterém své jednání vysvětluje a částečně ho omlouvá i tím, že jeho výroky zkreslila média. Komise byla opatrná i v doporučení, co dál s hříšníkem. "Šlouf v průběhu šetření učinil vstřícný krok a adresoval písemnou omluvu," potvrzuje komise ve zprávě, že k vysvětlujícímu listu přihlížela.

Nedoporučuje vyloučení, ale pouze kárá a podle serveru Týden.cz chce, aby si za jeden stůl sedl Miroslav Šlouf s nynějším šéfem strany Jiřím Paroubkem a problémy si jednoduše vyříkali.

"Já myslím, že je to dobrá rada," řekl dnes Aktuálně.cz Šlouf. Ten navíc popudil současné vedení ČSSD i tím, že založil sdružení, které má pomoci expremiérovi Miloši Zemanovi v příštích prezidentských volbách. Zeman loni odešel z ČSSD a často kritizuje způsob vedení strany, který praktikuje právě Paroubek.

Čtěte také: Grégr a Šlouf založili sdružení Zeman for prezident

 

Právě se děje

Další zprávy