Komise ČSSD rozhodla o Šloufovi. Neznámo jak

Martina Macková
22. 8. 2008 22:54
Nikoho, ani Snítilého, jsem neřídil, říká Šlouf

Praha - Komise, která šetřila hříchy kontroverzního poradce Miroslava Šloufa, dnes večer rozhodla. Není ale jasné jak.

Členové komise nechtějí svůj závěr ani doporučení zveřejnit.

"Došli jsme k závěru, zda byly a nebo nebyly porušeny stanovy strany, a to sdělíme oběma stranám sporu v pondělí. Stranickým orgánům pak doporučíme řešení. Víc případ nechceme komentovat," řekl Aktuálně.cz člen komise, poslanec Jeroným Tejc.

Výsledek šetření komise se mají nejprve dozvědět Šlouf s Havlíčkem. Pokud budou chtít části zprávy komise zveřejnit, je to podle Tejce jen na nich.

Podle informací Aktuálně.cz Šlouf ale zřejmě zůstane dál sociálním demokratem.

I kdyby komise konstatovala, že stanovy porušil, muselo by se to stát opakovaně. Šlouf má sice na kontě dva prohřešky, ale nyní se podle informací z Lidového domu za jeden z nich omluvil.

Čtěte také: Šlouf byl u stranického soudu. Vyloučen zatím není

Zbývá mu tak u strany už jen jeden vroubek, a ten k vyloučení nemusí stačit, prozradily dva zdroje z ČSSD.

Infobox

Kdy lze podle stanov zrušit členství v ČSSD:

  • a) pro závažné porušení Stanov ČSSD
  • b) pro jednání, které zpochybňuje úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu
  • c) v důsledku pravomocného odsouzení za úmyslný trestný čin, a to ve lhůtě tří měsíců ode dne, kdy se MO o této
    skutečnosti dozví
  • d) pro dlouhodobou, více jak jednoletou neomluvenou neúčast na činnosti ČSSD,
  • e) pro delší než jednoroční neplacení členských příspěvků
  • f) pro aktivní účast na činnosti jiných politických stran nebo politických hnutí, bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD.

Na Šloufa si u stranických orgánů stěžoval manažer strany Jiří Havlíček.

Byla to omluva poslancům?

Vlivný lobbista podle některých poslanců vzal v dopise, který poslal vedení, zpět své výroky o dalších možných přeběhlících. Své výroky vysvětluje mimo jiné tím, že je média zkreslila.

"O tom dopisu vím, ale ještě jsme ho na klubu neprobírali," řekl Aktuálně.cz místopředseda poslanecké frakce ČSSD David Rath.

Šlouf novinářům řekl, že v klubu ČSSD je dalších asi patnáct potencionálních přeběhlíků, tedy poslanců, kteří zvažují odchod  z klubu a případně i ze strany.

"Dopis jsem poslal, ale nebyl až tak omluvný jako spíš vysvětlující," potvrdil Šlouf. "Napsal jsem, že jsem nikoho neorganizoval a pokud o něčem takovém vědí, ať předloží důkazy," dodal.

Z klubu ČSSD v tomto volebním období odešlo už několik poslanců, naposled Petr Wolf. Ve sněmovně nyní fungují jako nezařazení politici také Michal Pohanka, Miloš Melčák a Evžen Snítilý. Většina z nich odešla nebo byla vyloučena i z ČSSD.

Loboval za Klause

Zbývajícím Šloufovým prohřeškem, a to vážnějším, je prezidentská volba, u které měl údajně lobovat za znovuzvolení Václava Klause, namísto podpory protikandidátovi Jiřímu Švejnarovi, kterého ČSSD oficiálně volila.

Jan Švejnar a Jiří Paroubek na programové konferenci v Pardubicích.
Jan Švejnar a Jiří Paroubek na programové konferenci v Pardubicích. | Foto: Ondřej Besperát

"Moje výroky kolem prezidentské volby mohly být špatně pochopeny. Ale vzhledem k tomu, že ČSSD hlasovala jednotně, tak je jasné, že nikoho neovlivnily," řekl dnes Šlouf. "A Snítilého jsem neřídil," dodal.

Čtěte také: Tajná schůzka na Hradě: Šlouf a Klausův kancléř

Aktuálně.cz zveřejnilo fotografie, podle kterých se Šlouf tajně sešel před prezidentskou volbou dokonce s kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem. Únik snímků z bezpečnostní kamery hotelu vyšetřovala policie a obvinila již dva bývalé policisty ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Zda by k tomu, aby Šloufa doporučili k vyloučení ze strany, mohla stačit podpora Klause, nechtějí samotní členové komise potvrdit. "Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat," řekl k možnému vyloučení šéf komise Martin Starec.

"Já nemohu předjímat, jak komise nakonec rozhodne. O omluvě jsem neslyšel," řekl manažer ČSSD Jiří Havlíček.

Záznamy schůzky Šloufa s Weiglem zveřejnil server Aktuálně.cz
Záznamy schůzky Šloufa s Weiglem zveřejnil server Aktuálně.cz | Foto: Aktuálně.cz

Šlouf si u současných špiček ČSSD nepolepšil ani tím, že společně s dalším straníkem, exministrem Miroslavem Grégrem, založil občanské sdružení, které si klade za cíl v příštích prezidentských volbách kandidaturu bývalého šéfa strany Miloše Zemana. Přestože Zeman již není členem ČSSD, jeho podporovatelé - Šlouf i Grégr, chtějí ve straně dál zůstat.

Čtěte také: Grégr a Šlouf založili sdružení Zeman for prezident

Grégr v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že je přesvědčen o tom, že Šlouf vyloučen nebude. Podle něj si totiž z médií jen "vystřelil", když prohlásil, že každého poslance, kterého potká, přesvědčuje, aby volil Klause.

Spory budou řešit ombudsmani

Vedení ČSSD se rozhodlo, že zavede institut ombudsmana, který by měl napříště řešit spory uvnitř strany.

Podle hlavního manažera sociální demokracie Jiřího Havlíčka by měli existovat ombudsmani dva - jeden pro Čechy a druhý pro Moravu. Fungovat by měli začít už od příštího týdne.

Za typově vhodné osobnosti, které by mohly tuto funkci vykonávat, Havlíček označil Valtra Komárka a Václava Grulicha. Těší se podle něj ve straně obecné vážnosti a mohli by tak fungovat jako mediátoři případných sporů.

 

Právě se děje

Další zprávy