ČSSD zahájí diskuzi, zda změnit volební systém

Kateřina Eliášová
22. 8. 2008 17:30
Sociální demokraté odstartují vnitrostranickou debatu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Do úvah, zda by mělo v České republice dojít ke změně volebního systému, se zapojila i sociální demokracie.

Na dnešním jednání předsednictva chtějí jeho členové přijít s návrhem vnitrostranické debaty na toto téma.

Aktuálně.cz to potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

"ČSSD dnes na předsednictvu vyhlásí vnitrostranickou diskuzi na téma možné změny volebního systému v České republice," oznámil Hašek.

Připomínky dostane celá ČSSD

Strana chce do krajských a okresních organizací rozeslat materiály s možnými změnami.

"Sociální demokracie se teď bude několik týdnů věnovat vnitřní diskuzi nad všemi možnými variantami, tedy i nad těmi, které zpracovalo ministerstvo spravedlnosti," potvrdil Hašek.

Ministerstvo nedávno představilo 6 možných změn volebního systému, které obsahují ještě další podvarianty.

Základem je podle náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela systém nastavit tak, aby nepoškozovala malé strany a zvýhodnila vítěze.

Čtěte více: Volby bez patu? Ministerstvo už ví, jak na to

"Je otázka, k jaké změně bychom měli vůbec přistoupit. Jestli to bude koaliční návrh nebo vlastní alternativa. Nebráníme se debatě nad změnou volebního systému," řekl Hašek.

Jak se sociální demokraté k možné změně volebního systému postaví, bude jasné na přelomu září a října, kdy bude vnitrostranická debata ukončena.

"Výrazně nepreferujeme žádnou konkrétní variantu. Určitě se nám nelíbí varianty, které z našeho pohledu jsou na hraně Ústavy, která nezná pojem volební bonus," prozradil už teď Hašek.

Sociální demokraté už teď kritizují koalici, že ji nezapojila do jednání o možných změnách a vytvořila si vlastní návrhy bez ČSSD.

"Změna volebního systému si vyžádá konsensus obou komor. Předpokládáme, že po volbách přijde ODS v Senátu o majoritu. Pak bude ta debata demokratičtější, tedy i se sociální demokracií," uzavřel Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy